utopia

digital world - analog minds

Kábelek hangja (?)

Jelen poszt katalizátora Rock60 sporttárs egyik bejegyzése volt, amit az avx fórumon követett el, miszerint elhiszi, hogy a lemezjátszó hangjának is jót tesz a spéci tápkábel, csak szeretné érteni, miért. Ezen én is néha elgondolkodtam, de félrelöktem, mert, csak. A hifiben nem keresünk miérteket, csak megéljük a történéseket és elfogadjuk. De van ettől meredekebb sztori is, amit olyanok meséltek, akik igen nagy felbontású rendszerrel élnek együtt és nem ma kezdték a szakmát: "Ha a lemezmosó tápdrótját jobbra cserélem, jobban mos".

Nos, aki azt keresi, hogy lehet ezt letesztelni, annak segítek, mert ezen én is elmerengtem. Nyilván elmosolyodtam először, de ugye a hifi ismeretlen útjai... A megfejtés roppant egyszerű: ismerik a rendszerük hangját a frissen mosott lemezzel és ha változás történik, jelen esetben a lemezmosó kábelcseréje, azt képesek érzékelni, hogy nem azt kapják, amit eddig. Bevallom, bár vannak fölös madzagjaim, én ezt még nem követtem el, de nem is hallgatok annyit zenét, hogy holtbiztosan szembeötlő lenne a difi; de nemrég posztoltam egy agyament sztorit lemezmosóról és drótjáról, bár ezzel lehet kicsit elémegyek a mondandómnak.

Jelezném előre, hogy az egész csak hangosan gondolkodás lesz, de hátha mást is gondolkodásra késztet. Amint mondtam már sokszor korábban, félig viccesen (vagy halál komolyan), "aki azt állítja magáról, ismeri a kábelek titkát, egyéb gaztettre is képes" :) Én se vagyok kivétel, így csak gondolkodom. Ráadásul az egész egy nagy büdös katyvaszból kihámozott apró információkból összerakott puzzle, afféle összeesküvés elmélet.

A drótokat általában mindig a vezetőképességgel magyarázzák. Nagytisztaságú réz, vagy ugyanez mélyhűtve, stb... Ugyanez ezüsttel, de az még jobb elektromos vezető (ez mérhető is), csak ez ott bukik, nem mind szól jól, vagy helyesen. Csontos Istvánnal erről már régebben is filozofáltunk, hogy egy vezeték nem csak összeköt, szétválaszt is. Ez nagy okosság, így elsőre, mert átengedi a hasznos elektronokat és nem engedi a haszontalan rezgéseket (ami bármi lehet, nem-csak mechanikai rezgésre gondolván). De ez egy nagy büdös lufi, minden konkrétum mellőzésével. De nincs ezzel másként a gyártók hada se: Ránknyom valami hatalmas dumát, amit benyalva már el is hittük, hogy a jövőben járunk és hozzánk képest a világ, de legalábbis a hifisek, messze le vannak maradva.

De, még mindig nem értjük, miért számít az az utolsó méter, ha Paksról jön, ahogy jön, vagy mit segít egy lemezjátszó tápdrót a hangon, főleg akkor, ha történetesen a (mechanikusan elszeparált) hajtómotor 1mm átmérőjű kalapgumival hajt meg egy 8 (!!!) kilós lemeztányért? Jobban tartja a fordulatot az ezüstdróttal? Mit? NYOLC kilós tányért?! Az ha megindul, azt az isten nem állítja meg, nemhogy szövettel bevont 1mm-es kalapgumi aminél némi megcsúszás is simán belefér ilyen tehetetlenség esetén (ha a motorfordulat leesne egy pillanatra, vagy megugrana).

Mostanában sok olyan tapasztalásom volt, ami arra késztet, hogy kicsit másként kezdjek gondolkodni a drótok funkcióján és a köztük lévő eltéréseken. Főként a tápkábeleknél lehetett jól megfigyelni, mennyi dolog bele tud szólni  a hangképbe. Be nem kapcsolt DVD játszó fázishelyessége, tápkábele. Be nem kapcsolt, áramtalanított, de hálózatra bedugott lemezmosó fázisállása. Az erősítőbe bedugott AN-S kábel, amit a DVD-t hivatott rákötni a rendszerre, phono földelése, a lemezjátszó tápdrótja és persze a haverok lemezmosós tápdrótos fejlövése.

Rövidrezárva, nekem ezek a jelenségek azt mutatták meg, hogy a különféle drótok, különféle zavarokat visznek be a rendszerbe és azt a madzagot kell megkeresni, ami a legkevesebbet. Kérdés, mik ezek a zavarok? Elsőre rávágtam, hogy zavarják pl az erősítő tápellátását (vagy bármely más berendezését) és ebben lehet is igazság, de ma valahova oda jutottam, ez még minidig kevés. Voltak régen olyan észleléseim is, melyek nem bedugott készülékekről szóltak, csak drótokról. Már akkor is tanakodtam ezen, de most, valahogy még komplexebben állt össze a fejemben a sok marhaság.

Mi van akkor, ha ezek a madzagok tényleg antennák és attól függően, mit képesek venni, ill. visszatartani, hatnak a készülékekre? Ha Tesla az éterből antennákkal gyűjtött rezgéseket, melyek segítségével elektromos áramot indukált, ezek az antennák nem e ugyanezt teszik és módosul így a vezetékekben futó áram? Nem tudom, de bármi megeshet. A lemezjátszó tápdrótja is egy antenna lenne? Vagy csak simán a lemezjátszó motorjának "zaját" az eltérő tápdrótok másként csatolják vissza a teljes villamos hálózatra, kábelrendszerre, így más hangképet eredményeznek, hatva az elektronikákra?  Vagy csak egyszerűen egy "jobb" tápdrót stabilabb fordulatszámot eredményez? DE akkor az ezüst tápdróttal etetett lemezjátszónak miért lesz olyan hangja, mintha ezüst interkonnektet használnánk (vagy réz IC-t ezüstre cserélek), holott, csak a fordulatszámot stabilizáltuk? Ez holtbiztos, nem ma és nem is holnap fogjuk megfejteni, de jól summázza, mennyire bonyolult lehet megtalálni a hifidrótok világában a valódi igazságot és felírni a tökéltes kábel képletét.

Hogy lesz más a mosott lemez? Ha a lemezmosó be van dugva a hálózatra,  a lemez lejátszásakor, máris egyszerűbb a kérdés, a jobb drót kedvezőbben hat a rendszere. Ha nincs, akkor jönnek a Tesla féle elmélkedések. Ha az a lemezmosó a világ másik felén van és csak a mosott lemezt hozom haza (bár ez ismiknél nem így van) és így is jobban szól, akkor valóban jobban mos úgy a mosó... Egyenletesebben forgat? Jobban szív le? De nekem ez túl egyszerű magyarázatnak tűnne, ráadásul nem túl hihetőnek.

Megosztás