utopia

digital world - analog minds

ANTik haverja - Fostex FE206

Bexart a ledtévé... Telefon Tompinak (TMP Audio): Tudom, hogy sok dolgod van és nem, de mondj egy embert, aki megcsinálja... Ez volt tavaly májusban. Így is tett, mondott. Tévé elvisz, másnap kész a ledcsere. Na, hétvégén megint kiégett benne egy led. Bár korábban megbeszéltük, rendelek kintről ledeket és lecseréljük a komplett ledsort újra (10 éves tévé, így is rekord szerintem), amikor működik, már el is felejted az egészet. Tévé kivisz Lacihoz, aztán beszélgetni kezdünk, hogy TMP, stb... "Van most nálam egy TMP DAC, nem rossz. Most építettem egy Fostex dobozt, elég jól szól vele".

És itt megállt a szoftver és már senkit nem érdekelt a telemundo, ha lapul eldugva egy Fostex206-os valahol a házban. Meghallgatás megbeszélve, tévé kész, hadd szóljon. Saját építésű az erősítő is, kíváncsiságból vigyem el az ANT-et is, de vittem néhány madzagot is már akkor.

...

Érkezéskor már fel volt fűtve a rendszer, de a hangfalakon kellett kicsit forgatni, mielőtt játékba kezdünk. A front egy dobozba átszerelet PC volt, amin Tidal és Youtube futott. Az elsővel kezdtünk, de én nem tudom, azzal mi van, nemigazán volt teste és a youtube sokkal tömörebbre vett formátuma elég szépen lemosta, így azzal játszottunk tovább. Közben nézegettem a famunkát és elég jó, de kiderült, nemcsak tévészerelő hobbiszoba van, hanem asztalosműhely is. Jakérem, így könnyű... A doboz oldalafalának a gyári tervtől eltérően kicsit vastagabb fát sikerült szerezni, de ez csak még merevebbé tette a megépítést. Gyorsan elhalkulósan koppan csak, semmi döngése, ha végigkocogtatod. A hangszórók párban 130-150ezer között jönnek ki, ami nem tekinthető magas árnak. Különösebben nem lett kábelezve, de vastagabb rézsodrat került bele, gyanítom ugyanaz, ami a hangfalkébel volt. Ez az új 206-os, amit ha tipplenem kell, ez lenne az. A paraméterei megtalálhatók és a 18kHz-es felső tartomány elég kecsegtető, hogy teljes hangélményben legyen részünk.

Nézzük  a pudingot... amint megmókoltuk a sztereót, jöhetett a játék. De már alapfelállásban is egész szépen, nyíltan muzsikált, talán ez volt a legnagyobb erénye. Nem voltak felrakódások és egyben volt a hangja. Aztán jöttek a cicomás városi hülyesígek, mint tápdrót, ami itt és ekkor az AN-B madzagja szerpelt legjobban. Ezzel megmaradt minden nyíltsága a rendszernek, de sokkal artikuláltabb és finomabb lett. Máshoz nem is nagyon nyúltunk... Vagyis de, az összekötőket kicseréltük a 2 méteres Hitachi SAX102-re, az megint dobott rendesen a rendszer hangján. Utolsó kegyelmdöfésként átkötöttük a TMP ANT erősítőt, ami a fölös, minimális ércességet kisimította (amit egyébként zárszóként, lágy izolálással sikerült száműzni a saját erősítő hangjából is).

Nakérem, ez a végére összelőtt kis rendszer nagyon elkezdett zenélni. A hangsugárzót még a kis ANT kb 8 Wattja is úgy megkergette, néha félelmetesen odavertek a dobnak. Mert igen, ez odaver. A bő 20 centis hangszóró egy elég ügyesen kivitelezett tölcsérbe (98dB!!!) van bepakolva, ez azért tud ütni nagyot. Elfelejtettem megkérdezni, de szerintem belülre nem került sok csillapítás, lehet semmi, így a hangdobozok lendülete alacsony hangerőn is megvolt, emelve a naftát pedig már elérte a számomra kellemetlen hangerőt, de nem esett szét a sztereó. Az asztali PC, ANT DAC és ANT erősítő társaságban olyan egyetértésben zenéltek, nem sűrűn hallgatok Zoránt (bár nekem is van pár CD), volt benne élményfaktor, értsd: tetszett. Az idő nem volt sok és nem mentünk végig minden zenei stíluson, de amit mutatott a hangszeres (és a hangosított koncert) zenékkel, fel se merült bennem, hogy ne tudna lenyomni bármit. Azt tudom mondani, aki olcsón akar értelmes rendszert üzemeltetni, annak itt a megoldás a TMP elektronikák mellé. Persze, lehet ezt fokozni, ha valaki behúzza az egészet (a dobozt belül is) pl AN-B madzagokkal (lehet nem is kell hozzá drágább), az egyértelmű volt, ahogy pakoltuk be az egyre jobb dolgokat, egyre jobban meghálálta. A tonális balansza sose borult meg és a természetessége az erényesége. Mindemellett a frekvenciakorlátoknak nem láttam jelét, se fent, se lent, semmivel nem volt gyengébb, mint egy többutas rendszer ekkora méretben és ez ugye egy hangszóró.

ANTik és a FostexMi lesz, ha valaki most ennek nekiesik? Nem tudom. Sok elcseszett FOStexet láttam már, a doboz férfimunka, EZ JÓ. Felvetettem Lacinak, mi lenne, ha kellene valakinek ilyen doboz (én is vennék egy szettet, ha lenne hova tennem), azt mondta, megoldható, de ezzel még várok, mert a sors és üzlet útjai kifürkészhetetlenek. Azt is el tudom képpzelni, születne egy közreműködés a TMP és Laci között, mert ebben van fantázia, nem kevés!!!

     

Megosztás