utopia

digital world - analog minds

Kínai Vercsaszi- II

[justify][img_assist|nid=75|title=|desc=|link=popup|align=right|width=100|height=75] No! Ebéd leküldve, fél kapucsínó asszonytól ellopva, félálomba dülöngélve, de megpróbálom összeszedni, mi is történt sárga barátunkkal. (Aki tényleg sárga. lásd lentebb.)[/justify]

[justify]
Délután 5körül érkezett Thomas barátom, így együtt vágtunk neki a 30kg-os dög polcra pakolásával. Előző este vacsora után még én raktam be egy polcra, de most nem kínlódtam vele. Tekintélyt parancsoló súly, pofás megjelenés, impozáns kapcsolástechnika, stb... Nézegettük az angyalt, hogy az istenbe lehet ezt egyáltalán csak úgy legyártani ennyi pénzből, ahogy már eleve kinéz. Spéci "készülékház", a trafók szépen lefedve. Csatlakozók pofásak és jól elrendezettek, kezelőszervek ízlésesek, jól szeparáltak (már amit lehet szeparálni 2 potin és egy kapcsolón). Csőkészlet, kondik, stb... hogy fér ez ki ennyiből, mert ugye még össze is kell rakni. Ha valaki 200-at kérne, hogy az Audio Innovations First-ömből ilyen pofás erősítőt kreál, hangja elvesztése nélkül, csak az optikára röhögve adnám oda a 2kilót. Mindezek mellett, első blikkre sejteti, hogy meg is fog szólalni :-)

Na! Kössük már be! Alsó polcon volt hely, de nem is baj, hisz az a biztos: ha leszakad, nem esik nagyot :D Audio Note DAC kimenetét Kondo KSL-SPc madzaggal kötöttük a CD feliratú aljzatba. Jó csöveshez illően van 4 és 8 Ohmos csapolása a kimenőtrafónak (16 nincs, de az már a profik védjegye ;-) ). Mi először a 4 Ohmosat választottuk. Kondo KSL-SPc kötötte össze az Avantgarde Uno 4.2-vel. Mi még az érdekes? Daruma alátétek a hangfal és a futómű alatt, hálózati madzagok szintén Kondo KSL-SPc.

[img_assist|nid=76|title=Light|desc=|link=popup|align=right|width=100|height=75]
Bekapcs.

A csövek felfűtéséig kék "stroboszkóp" villogásba kezdett a műszer és míg kellően fel nem fűtött, nem is engedte megszólalni a masinát. A felvillanó uborkák azonnal fényárral lengték be a szobát, mintegy kiejtve eljövendő tulajdonosaiknak az éjjeli lámpát és a kis teljesítményű izzókat. "Ejjjj de csicsás!" Vigyorogtunk kissé gonoszan, de még ott lapult az izgalom, mi lesz. Kedden sétálva a MédiaMarktban, 999-ért megláttam egy PálUtcaiFiúk BestOf lemezt. Ennyiért már hajlandó vagyok CD-t vásárolni, így megvettem. Gyors izibe ezt vettem elő. Hááááát, nem sok történt. Elkezdte lezenélni a dalokat, afféle "kedves versmondólány" formában. A tér kitágult minden irányba és jól átlátható, de a PUF erőszakos megnyilvánulásainak nem sok nyoma volt. Aztán volt rájuk jellemzően egy engem speciel idegesítő "nyekeregésük", amitől falra tudtam mászni. Nem ez történt. Kellemesen, egy szirupba ágyazva andalító örömzenélés fogadott, visszafogott tempóval, döglött középtartománnyal, nyezge enerváltsággal. Azt hiszem ez az a feeling, ami az első, olcsó (maszek?) csöves erősítőben megtetszik a 40ezres konzum-tranzisztoros után a polgárnak. De ez az a hang, amiből marha gyorsan ki is lehet szeretni, kivéve a halálos ágyunk mellett félkómában (talán, bár ha odakerülök, please ne büntessetek). De ugye "hagyjuk a gépet melegedni, majd akkor". Néhány PUF után hirtelen felindultságomban az asszony vadi új Madonna koncertjét vettem elő, ami kb 10sec után repült ki a futóműből. Totál halál. Nem csoda, hogy sok hifiMaster nem hallgat popzenét. Ezek után értem miért ;) Közben telt az idő, melegedtünk, de az a fránya szirup (loudness) az istennek SE akart eltűnni. Ekkor jött az isteni szikra, ha kisebb impedanciás kimenetre kötünk egy hangsugárzót, az elkeni, elszínezi a hangot. Kikapcs és átkötés a 8 Ohmra. Kicsit vártunk, majd bekapcs. Ismét fényár, ami már inkább vált giccsessé így másodjára, mint érdekessé. A hangkép picit szikárabb (azért ez erős túlzás) lett, de a tere összeomlott, pontosabban kezdet a dolog a hangfalakról szólni. Megbeszéltük, még így is ez volt az emészthetőbb verzió, így ezt hagytuk. Ismét PUF, majd... nem is emléxem mi került elő. Eszembe jutott az a szintén 211-es vagy 845-ös (nem néztem meg a számát) maszek (DP? szerintem igen) erősítő, amivel Rammstein lemezt hallgattunk. Elő a Rammstein.

[img_assist|nid=77|title=Geil|desc=|link=popup|align=left|width=100|height=75]
Ugyanaz a hangkép, mint a maszek csövinél: szép gitártorzító, szép és telt, csak nem kapar, gyenge. És ez volt talán az egyetlen pozitívum, amit föl lehetett vonultatni. A gitártorzítóját telten hozta, de az egész egy nagy elkent, dinamikátlan, enervált, negédes, szirupsárga, randán loudnesses hang. Azt hiszem a geil című kép igen jól illusztrálja az egészet, legalábbis próbálja illusztrálni, de nem egészen olyan. Megfoghatatlan a dolog. Aki hallott már igazán kezdő és kellően régi csöves érősítőt, aminek a rossz értelembe vett csöves hangja van, az kb. tudja miről van szó. Ekkora csalódásom rég volt. Egyszerűen nem tudom mi a titka a dolgoknak (dehogynem! Nem megy az csak úgy, hogy kössük össze!), de nekem ránézésre egy alap Audio Note se bonyolultabb, legyen az csak az egyszerű Kit 4, ne is gyári készülék. Persze nem értek hozzá, mint más se, akik majd belemásznak ebbe a kihagyhatatlan ajánlatba, miszerint 2 kilóért lehet egy igazi triódásuk. Egy igazi triódásuk, aminek a hangja a legrosszabb pentódásét is alulról veri. A délután legegyszerűbb lemeze egy vonósnégyes (négyes?) által prezentált végletekig egyszerű Négy Évszak volt (ekkor már Rep kollega is nézte a csodát), de belebukott azonnal. Ekkor mondtam ki a végszót: "ENNYI VOLT!"

*****

5-10 perc alatt átkötöttük a régi, randa First ampot. Még ennyire nem örültem az erősítőmnek :D. Ennyire jónak még életemben nem hallottam (jéghidegen ráadásul). Azt hiszem, minden héten bekötök valami borzalmat és megtanulom értékelni, megtanulok annak örülni, ami van, amit hallgatva ismét bólogatok, hogy igen, a PUF-osokat -bunkó módon- joggal hívtuk "tarisznyásoknak" ;) A Firsttel totál lejött a dolog. Szinte időutazáson vettem részt, vissza a '80-as évek "alternatív" klubéletébe. Füst, zene és bulihangulat. Jól pergő dobok, "spéci" gitárjáték és PUF feeling, amikor már majd belehal a gádzsó, hogy a fiatal lányok "náránnánanááááá". Buli van! Lehet el is megyek a környék legnagyobb tarisznyarák fesztiváljára, a Kotta Fesztiválra (lesz KFT) hétvégén. Szal ez igen, ez a HANG.

Aztán Tamás még mit szedett elő a hátizsákjából, már nemtom, de ránk esteledett a lemezjátszó előtt bambulva...
[/justify]

Megosztás

muzsik ángel

Szerintem se volt egy nagy durranás ez a kínai amp, de tanulságos: ahogy mondod, nem elég kinézni vagy kigondolni egy kapcsolást, és ezt akár jó minőségben is megépíteni, még nem garantált a siker. Ilyen szirupos, enervált hangot szerencsére rég nem hallottam. Persze a megfáradt manággercsávó álombaringatásához egy hajtós nap után tökéletesen megfelel, és még pilácsol is a jószág. Mondjuk ez az esztétikai élmény számomra nem vonzó, nekem a First minimalizmusa jobban bejön.

De minden jó, ha jó a vége: a jó öreg 2A3-as visszakötése után nagyon büntetett az a [url=http://www.youtube.com/watch?v=oQE4s_-kmck]Motörhead[/url]. }:)

...Nézem a képeket. Lehet azokat a gumigyűrűket le kellett volna szedni a csövekről, talán kicsit jobban meg tudott volna indulni a hangja...

talán

talán... és talán, ha nem fél év alatt "terveznek meg" vagy 10 különböző erősítőt. Talán, ha az lenne a fonotos, hogy szóljon is jól az a cucc, talán ha egyáltalán lenne ott egy- két ajdió ill vájtfül, aki meg is hallja, mi a lényege a zenének. Talán. De talán nem is érdekli őket, mi lesz, mert ennyi pénzen a jól megcélzott közép- kelet európai piacon fixen értékesíteni fognak annyit, hogy már megérte fölkelni. Nyugat is bedőlve az alacsony árnak az "egy próbát megér,max kidobjuk" elvet követve bepróbálja. Így megoldott a piaca. De mielőtt bárki félreérti, nem háborít fel a jelenség. Eszem ágában sincs RobinHood-ot játszva a megtépázott hájend igazságtevőjének fényében díszelegni. Egyszerűen van ilyen is, mi meg már tudjuk mit tud. Ez a veszély szerintem már minket nem fenyeget, aki eddig ezt olvasva is úgy gondolja, mégis belevág, lelke rajta, megérdemli :D
bár szép lett volna 200-ért egy triódás, nem vitás...

Motörhead...
Szal az utóbbi időben sokat meditáltam ezzel az erősítővel(First). Aztán hétvégén kezdtem kötözgetni. Valahogy mindig idegesített, hogy kicsit tompa a közepe(?), szal valahogy nem sikerült tökéletesen békében élnünk. Aztán hirtelen felindultságból szombat este a szubot a magassal összekötő gyári madzagot kicseréltem 47lab storatosra. És kibékültem a cuccal. végig követi a dobokat, gitárokat a cumó. sokkal több, apró részlet bújt elő és teszi teljessé a hangképet. Szóval most még motörheadabb az a Motörhead, pedig nem is volt az rosz :D

még 47lab

tovább játszottam. bár nem a hangfallal. az LP jó volt,de a CD-vel nem voltam kibékülve. nem volt meg az a szárazsága, eszköztelensége,mint az LP-nek. Volt még elszórva 2db, kb 25centis 0,4-es storatos. már többször próbáltam ezt bekötni digit drótnak,de mindig bevágtam a sarokba. gyári dugó nélkül elég nehéz csatlakoztatni. most fogtam két végletekig egyszerű RCA dugót. letéptem róla minden szigetelést,burkolatot és közvetlenül csak a fémérinkezők mardtak meg. erre felforrasztottam a drótot, hogy tuti legyen a kapcsolat. KSL digit ki, ez be. És a CD kezdett 47Labosan szólni :) Letisztultabb, szárazabb, talán egyszerűbb, színtelenebb lett a hangja, de első percek vonyító, friss, bejárattalan drótokra jellemző torzítását elhagyva, egész kommunikatív. Barátságos. Érzek benne valami csalást és szürkébb, mint a KSL (és fixen nem a KSL színez), de valahogy jó. Olyan Shigarakisan jó. Egyébként a KSL digitemmel lehet az a gond, hogy spóroltam. kb 30-40centis kábel. talán :?
persze még kérdés, ez meddig fog tetszeni. ezek a változtatások sokszor azzal járnak, hogy 1-2hét után visszateszem a KSL-t.

hogy jön ez a kínai vercsaszihoz? sehogy. kit érdekel már a china-angel

47lab-KSL

Visszakerült a KSL :)