utopia

digital world - analog minds

Punk's not dead

Ma reggel unalmamban nézegetni kezdtem CsontosI egykori, talán a 2003-as HES-ra megjelentetett "analog best of" -ját. Szemezgettem a cikkeket és elmormoltam magamban jópárszor: "ez a faszi tudott írni". Szóval érzem, amiket leírt, de sose tudnám megfogalmazni.

Igazi punk volt, aki a muzsikán és hifin keresztül fejezte ki önmagát, legalább is irányunkba. Utánozhatatlan stílusa vélhetően még sokáig egyedülálló marad. Erre mérsékelten ráerősít mai internetes fórumokon tett körbefutásom. Az alapvető fórumozókkal nincs is semmi gond, de ahogy a kereskedők/gyártók, elvileg a legtapasztaltabb "hifimágusaink" egymást tépik okosítják, illetve a népet ámítják, az szintén utánozhatatlan(kivétel persze van. akinek nem inge...). A HiFi, illetve a zenehallgatás színvonalát tökéletesen levitték mára a béka segge alá, ill. még alább. Kispályás módon verik a mosópormarketinget a maguk megszokott közép-alsószerű motiváltságukkal. Egyszerűen betojás. Az ember nem szól közbe, mert akkor a korpa közé keveredés tipikus esete állna fenn, de hol vigyorra gerjed ajka, hol haját tépi. Persze ezek az emberek nem tudnak írni(de szeretnek). Tőlük nem várható el a jövő HiFi-zsúrnalisztikájának élvezhetővé tétele(talán a zene se). Alapvetően a HiFi-t és a zenét eszközként értelmezik. Sokszor csak megélhetésük eszközeként. Bonyolultabb lelkek már műszaki bekockásodásuk élményeként élik meg, ami annyival jobb,mint amivel rosszabb is. Aztán van aki afféle majmolósan művészkedik, de ez valahogy nem akar sikerülni. Nem érzi, az övé miért gagyi,míg a másé nem. Akkor most az van, aki tud írni, nem ért a hifihez, aki ért a hifihez, nem tud írni, így egyelőre halódik a Punk (persze legroszabb a se ez, se az nem megy). Ha eddig eléldegélt, majd lesz valahogy. Lesz egyszer valaki, aki írni is tud és kellően fel bírja fogni a közhelymentes "HiFi" lényegét. Eme utóbbira látok itt-ott elszórva reményt, illetve jön ki a fűből ma egy generáció, akik között van érdeklődő alkat, illetve vannak biztató jelek. Írni még Ők sem tudnak, de egyszer hátha...
Addig is punk's not dead. Nyitott szemmel (és füllel) fürkészve, itt-ott felbukkan egy- egy underground csoport és míg elérhető, lehet olvasgatni az analog.hu-t.

Megosztás