utopia

digital world - analog minds

Kettőből egy, vagy vissza a gyökerekhez.

Felhívotrt Keo berátom, hogy van egy eladó Rega karja, én meg egy ideje itt tartom Szuszka KSL-el bedrótozott Regáját, hogy majd, ha épp nem kerékre, vagy épp nem a fene se tudja mire kell a pénz. Na, gondoltam, most akkor megúszom olcsóbban egy mezei Regával és Szuszka karját is el tudjuk adni értelems áron, szégyeltem volna neki bemondani, amit én gondolok érte. Persze, miért is? Egy ideje foglalkoztat a gondolat,hogy összerakok egy használható lemezjátszót, amit csak úgy, pikk-pakk be lehet kapcsolni és nem is egy fél doboz nyuigtató után lehet a karhoz nyúlni tűtörés nélkül(lásd RS Lab uni-pivot kar).

Vissza a gyökerekhez: Igen, az első értékelhető analóg élményem egy Townshend Avalonhoz köthető és éppen Keonál történt. Audio Note Zero rendeszere volt egy Avalonnal. Aztán felrakott egy lemezt és valami elementáris szabadság borult a szobára. Még Antiskatingtól vette, aki egyebek mellett a hifi téma nagy örege és mondjuk halkan, guruja, manója(?) Mindenesetre a valamikor index fórumon sokat írt és így utólag látopm, sokat hatottak rám azok az írások. Lehet ha annak idején Ő nem ír (és persze nincs Csontos István) ma nincs halfnote. Bár az irány megvolt, középen... hogy mi okból ekkora, passz... "painted by István Csontos"jóisten tudja, mikor jutottam volna el ide. Szóval ez az analóg projekt mindjárt sokkal több értelmet nyert, főleg miután Keo közölte, hogy a kar egyébként át van kábelezve ezüsttel, meg egyébként is, Antiskating fabrikált rajta ezt-azt. Ja, és mindezek mellett, mivel a futómű már kukaérett, azt csak úgy mellédobja minimális pénzen.

Első gondoaltom csak annyi volt egyszerűen, hogy a kettőből összerakok egyet. Karcsere és kész. Aztán hazahoztam, betettem az asztal alá és nagyjából itt meg is állt a buli. Jobban lekötött, hogy kereket vegyek a bicajomba... Mígnem megvettem... És szakad az eső... Megláttam az Avalont rejtekhelyén és előhúztam....

És akkor azt gondolod, ennyi volt. Nem. Anti nem csak simán átdrótozta a futóművet, hanem azt RCA csatikra vezette ki,amit a futóműre applikált. Ekkor kezdtem a fejem vakarni, mert úgy tele volt forrasztgatva a kis  panel, esélyét nem láttam, hogy ezt én át tudom szerelni a másikra. Próba, de ez a futómű sajna tényleg halott. Valami koszorál, ha forog a belső tányérja. A csapágya fut simán, de valami nem OK vele. Persze amint bontottam le a kütyüt, kerültek elő újabb és újabb antiskating furfangok(aki egyébként annak idején épített magának lemezjátszót!!! a fakaruszt, csak így hívtuk, mert valami tökösebb fából készült a karja. lásd ma Schro-e-der). Tele volt olajjal, de lófingot nem ért,hogy szép türelemsen felszívattam itatós papírral a csapágyperselyből. Diagnózis: szervdonor. De ez a sztori már régen átlépett azon, hogy legyen összerakva egy lemezjátszó. Még él bennem a Keonál hallot szabadság, ami hiába volt azóta sokszor Avalonom, annyira sose jött le. Azt gondolom, kezdem megtalálni, miért. Jók voltak azok nagyon, de a Keo Avalonja, picit jobb. Innen ez már Antiskating egyik kevésbé ismert műremekének  a megmentése volt, persze minden átépítve az én futóművemre. Fotóztam százat, na jó, csak kb 50-et, mi hova van bekötve. A kasztni hol van földelve,  a kar és a kis karból kilógó biszbaszok hova kerültek. Egyre kevésbé látom. Olyan kis vékony karkábelek voltak, a színüket csak a Zerodust nagyitójával tudtam belőni.

Leforrasztások kész, megúsztam, hogy bármit tönkretegyek, jött az átszerelés. Amit már elfelejtettem, az Avalaon csak úgy nem engedi kivenni a Rega kart. Konkrétan ki kell belőle csavarni. Azért elengedtem néhány olyat, amit templomban nem szabadna. Két kar kicsavarva. Keo karja be a futóművembe. Gondoltam már benne a menet, innen könnyen megy. Nem. Agybaj, de nagynehezen bekínlódtam. Itt nem az erővel van a gond, hanem, hogy a kart el ne baxd. Nyilván nem a karnál fogva tekertem, de néha a kartartó is majdnem nyeklett,... sajnáltam, na, de helyére került minden gond nélkül. A kis madzagocskák visszaforrasztása meglepetésemre egész gyorsan és zökkenőmentesen ment, bár azt majd próbálja ki valaki, milyen előfúrás nélkül az Avalaon platnijába betekerni egy facsavart. Nem, nincs fúróm. Mindig sóherkodtam, mikor kellett volna. legutóbb pl a télikeróm sárvédőjére kellett két furat. Vettem 400-ért az Auchan-ban kézifúrót, sóher voltam 6ezret adni egy gépért. Na, most ez a kis kézifúró, ami legjobban valami cipészszerszámra hajaz itt kéremszépen felsült nem kicsit. Ugye, hogy csavarsz be facsavart? Paraszmódra félig bevered kalapáccsal, aztán betekered(szakik egyszer meg is köpik, hogy csússzon). Ezt ázért nem mertem megkockáztatni, így nem kevés idő volt, mire AS kis panelját rögzítnei tudtam a deckre. De fent van!!!

PickUp kérdés... Van a polcon, egy, még valamikor ajándékba kapott Goldring Eroica és van egy valamikor hatalmas pofotn kaphatott ZYX S1000 Cosmos Silver, amit még sose sikerült úgy beállítanom, hogy jó legyen. Balra húz. Megcsinálnák, csak az ezüstöt nem tudnák rá visszatekerni, plusz ha a felfüggesztés ment el, akkor nagyjából semmi remény. A csillapító gumi be van ragasztva, így azt se lehet cserélni, így túl sok a "ha" a történetben. Költök rá sok pénzt és vagy lesz belőle valami, vagy nem, de Cosmos Silver már soha. Megmaradat szobadísznek, bár amekkora, kevsébé látszik, én tudom, hogy ott van :) Nem kockáztattam, majd egyszer, talán később kipróbálom, most maradtam az Eroicánál. Így is időbe telt, mire a sarukat felgyógyítottam a pickUp csatalkozóira. Fény alig volt,  a kislámpa is hol vakított, hol nem, hol árnyékot adott, hol nem. Vakulok is, így volt, hogy csak úgy érzésre, de feltotlam rá. Még jobb volt, ha nem néztem :DDDD Ezeréves regasablon, amit megint érzésre, de vicces volt, hogy eltaláltam mindig a keresztet. Vízszintezés csak úgy gyorsba vízmértékkel, most nem tököltem az acélgolyóval, mert már nagyon untam. Azért szépen rámesteledett és,... Hogy is fogalmazzam, ha kész volt, még baromira nem volt kész, mert nagyjából sikerült az akcióhoz annyi xirxart előszednem, hogy annak elpakolása is kisebb kihívés volt még estére.

De megy, forog a lemez. A futómű, a kar, a hansgzedő évek óta a polcon pihennek, így nagy csodát nem vártam. Polcra nem fér, így átmozgattam átmenetileg egy kisasztalt. Nulla izoláció, tűnyomás saccra, antiskating is. A tűnyomás kb jó is lett, picit játszottam még vele, századgrammokat. Az antiskating meg úgy érzésre.: tolod és még torz, még torz, most nem torz, már megint torz és ekkor vissza egy keveset, és nem torz. Ennyi. sokan sokáig elpöcsölnek vele, van aki totál elbaxott amtiskatinggel hallgat zenét, pedig egyértelmű jelét adja, ha nem OK. egyszerűen nem szabad a zene. Mindenesetre ez most szól, nem is rosszul. Már félsiker, hogy megszólalt, másik fele, hogy egész jó. Sajnálom, hogy nem tudom izolálni, de nincs már mivel minden foglalt,... Mígnem megláttam a lemezjátszó(a másik, a nagy) alatt egy szett Daruma alátétet bedobozolva.

kb innen lesz folyt köv... Már én se folytattam. Felpakoltam még egy-két-hár lemezt, aztán átadtam magam a pihenésnek. Antiskating trükkjei se kerültek a helyükre, csak az átdrótozott kar. Kíváncsian várom a még lecsapódó változást, ha az aprócska(mókásan egyszerűek), de vélhetően fontos tuningokat megejtem.

Megosztás