utopia

digital world - analog minds

Innen szép nyerni, második felvonás - Phono Cube az átvágó

Nem túl régi földeléses produkciót sikerült rövidre zárni... Nem, nem úgy, bár az se állna távol tőlem. Megmértem én minden lufaxt és a phonot is összemértem, hogy a földelőcsavarok vagy az RCA csatlakozók test-érintekzője nem e jelenik meg a tápegységbe bedugott tápkábel védőföldjén, de nem tette. Na, akkor ez nem földelt... Méregettem én még ezer dolgot, fene se emlékszik rá, mit mivel, de a hangkar vastagon benne volt és annak minden egyes része a shelltől a kartartóig.

A kar földelővezetéke a jobb csatorna RCA csatijára van kötve, ami elindul a phono irányába. A pohono tápegységét néztem, hogy 4 vezték megy az preamp felé, de egyik se volt sárga/zöld színű, de összemérve se jelent meg a már említett kontakt a phono és a táp földjén. Ezen felbuzdulva indult el a phono földelése, mindeféle madzag feldarabolásával. Aztán meg lett állapítva, hogy OK, de ez a madzag nagyon beleszól a hangképbe. Már kerestem a megfelelőt és interkonnektekre gondoltam, abból kiindulva, hogy ezüst legyen és lehetőleg vékony sodrat. Már majdnem szétvágtam az AN-S madzagomat, hogy próbát tegyek, de kikötöttem a frissen bepakolt földet, hogy bepróbáljak egy újabb fonást, aztán az tűnt fel, hogy kikötve is kussol. Hallgattam egy darabig és nem volt vele gond, de azért a telefonnal nagyon közelről nem akartam megzavarni a lelkét. Aztán úgy adódott, hogy egész este kussolt, ekkor kezdtem el agyalni és vettem elő megint a műszert, mit nem mértem meg?

Na, verjek bele... Egy dolgot fixen kihagytam, nem mértem rá a földelőcsavarokra, vannak e kontaktban az RCA aljzatokkal. Nízzedcsak, itt van kontakt... Hmmm... Akkor a földelőcsavar csak rá van kötve az RCA-testre... Innen pörgött a dolog, elkezdtem megint összemérni a tápegységgel, hátha valamit nem jól csináltam, de semmi. DE! A phono földelőcsavarja és a nemes egyszerűséggel konnektor védőföldje között ismét volt kapcsolat. Magyarul a Phono Cube készülékháza le van testelve az erősítő RCA csatiján keresztül. A hab a tortán az volt, amikor rámértem a phono tápegységének házába betekert csavarra és a 220-as földre, ott is volt kapcsolat. Ezek külön vezették el a phono testelését és külön leföldelték a tápegységet, de végülis a "földeletlen" Phono Cube minden eleme mégis le van, csak nem a saját tápon át.

Így, csak egy kérdés maradt: mi a lufax volt az a mobilzaj akkor és ott. Gyanakszom, valamit addig dugdostam (bekapcsolt állapotban), hogy behülyült az erősítő, vagy a rendszer bármely eleme, de azóta külön lekötözgetés nélkül is csenben zenél, mint korábban (csak ne kiabáljam el). De nem is kellene zajolnia, mert akárhol mérek rá a jel útjában, mindehol van kontakt a földdel.

Láttam már fura dolgot, pl amikor az egyik Kondo Neiro, senki által nem megmagyarázható módon (Foxkid, Gyuribá,...), jobb csatornán torzított, míg bekapcsolt állapotban ki nem húztuk az RCA csatikat az erősítőből és vissza nem dugtuk. Ezt összekötéskor egyszer el kellett játszani, soha többet. Persze, mire erre rájöttünk, nem kevés idő telt el, mai napig nincs rá magyarázat és a hongkongi szerviz se tudott rá semmit mondani, ahova el lett adva (ott vették meg, persze el lett mondva, akkor már a tudással felvértezve, hogy ezt csinálja... próbálták megfejteni, nekik se ment). Kondo-Kondo, lehet ennek is a lekivilága valamit megunt aznap...

Megosztás