utopia

digital world - analog minds

A High-End felé

Revi beleegyezésével egy másik fórumból beidézném egy hozzászólását. Remek útmutató annak, aki belevág eme nemes hobbiba:

[quote]
(...) egy hifi, urambocsá egy high-end lánc feladata, hogy minden zenének meg tudja mutatni a mondanivalóját. a hifista első körben örül,hogy kilábalt a dzsumbújhifis katyvasz hangból. ez kb a rotel+jmLab hangkép,amikor kicsit kattogósabbá válik a zene,de jól elkülöníthetőek a hangszerek,szólamok, igaz az egésznek nincs igazán hangszer hangja.

A következő lépcső,amikor a hifista elkezdi vadászni egyes szólóhangszerek élethű megjelenítését. olcsó rendszereknél ez sajna soxor lekorlátozódik néhány hangszerre és az élethű megjelenítés is inkább a "de hasonlít" effektusra. Aztán,amikor már kezd minden hangszert élőnek hallani,rájön,hogy az egészet jól szétanalizálta és a hangszerek között eltűnt a levegő és a kapcsolat. Akkor megint el kezd faragni és lesz egy olyan homogénabb hangú rendszere,ahol a hangszerarányok hihetőek, van levegő köztük. időbeliségük renben van,de valahogy a lendület eltűnt. föltesz egy rock vagy poplemezt és elalszik rajta.

Ekkor kezdi vakarni a fejét és 1-1,5év zenebambulás és haveroknál történt hallgatózás után újra belevág a rendszer átgondolásásba. ha szerencséje van,megszólal végül a rock és popzene is,az előtte fellelhető kritériumok teljesedésével. Ez az az állapot,amikor már lehet rajta zenét hallgatni és őrült módon fejet rázni és csápolni a rockra.

És ez után van egy baszott nagy szakadék. Az a szakadék,amire ha az embrenk nincs ingerenciája, avagy nem tudja hogy létezik túloldal,lehet sose próbál átkelni. A túloldlason ott van az a fajta zenehallgatás,amikor az itt felsorolt dolgok szinte magától értetődnek, de a rendszer képes megmutatni a zene legsötétebb, legelrejtettebb mélységét. Ez az a pont,ahol teljes mértékben érdektelenné válik minden ami előtte történt,mert azok alapkritéiumok. És ez az a hely,ahol hihetetlen könnyedséggel lehet fölfedezni az igényes rock és popzene szépségét és mondanivalóját. nemkevésbé komolyabb műfajokét. Ez az a világ,ahol stílusok közti különbségek elmosódnak és csak jó és rosz zene van.

Én biztatok mindenkit arra, hogy a szakadék eme oldalára jöjjön zenét hallgatni, de amíg a rendszer nem teljesíti a leírt kritériumokat -bár lehet párszor úgy érzi már itt van- még nem sikerült átjönni. Ha valakinek összeomlik a rendszere egy komplex rockosabb terheléstől, az ha bevallja,ha nem, gondolkodjon el ezen.
[/quote]

Megosztás