utopia

digital world - analog minds

2007. február 10. Budapest, Kultiplex

[quote]
14 év után ismét Budapesten ad koncertet az ebm/industrial belga származású "mestere", Dirk Ivens, Dive nevű egyszemélyes zenekarával. Az "ipari" műfaj egyik meghatározó alakja 1993-ban látogatott először Magyarországra, az akkor még csak kezdeti stádiumban lévő projekttel. Az akkoriban a The Klinik formációból ismert előadó elkápráztatta kis közönségünket új, feszültségben gazdag zenéjével és szövegeivel.
A Dive fellépései 100%-ig tükrözik a zene minimalitását. A színpadon Dirk Ivens-en kívül csak egy stroboszkóp és egy mikrofonállvány vesz részt a show-ban. Hangja és mozgása betölti a teret, s fájdalmat éget retinánkba, majd lenyomja a basszust a gyomrunkba az üvöltő torkunkon keresztül. Nem is kell más. A zene és a fény kombinációja megfoghatatlan élménnyel gazdagítja a közönséget. Dirk a külföldi fesztiválok állandó és meghatározó vendége, a Wave Gotik Treffenen 1997 óta gyakorlatilag minden évben fellép valamelyik projektjével, és minden évben megtölti a neki kiadott koncerttermet, legyen az akármekkora.
[/quote]

forrás: http://www.hunderground.hu/

http://www.dirkivens.com/

Megosztás

megvolt

Megvolt. Előző nap "ellőttük a patront" így fáradtan utolsó pillanatban elgurultunk a Kulti-ba. Sajna az előtte zenélő, talán I-Zone, vagy hasonló nevű formációból csak a legvégét láttuk, de az rendben volt. (most túrom majd fel a netet mi is ez) A hely alkalmas ilyen kisebb (mert ez kicsire sikerült) koncertek lebonyolítására. A hangosítás az I-Zone esetén még tetszett is,de valahogy a Dive nem akart jó lenni. Pontosan az énekmikrofon,aminek gondolom egy egyszemélyes zenekarnál van jelentősége,elég tompán szólt és nem volt képes a zenéhez szükséges keménységet visszadni, de spongyát rá. Maga a zene néha-néha kimondottan emlékeztetett a Nitzer Ebb 1987-es [i]That Total Age lemezére[/i]. Ez egyik oldalról nem baj, mert az a maga idejében egy jó lemez volt, másik értelemben pontosna ezért baj,mert a maga idejében. Valahogy unalmasnak hatott, de ezt a közönség nem osztotta.
Közönség. Föl volt hígulva és a kiöregedett technosoktól az öreg és fitala skinhead-eken át a 17éves GOA party-s csajig volt mindenki. A sajátságos megszokott és beidegződött tánci-máncit meg-megtörte egy angolszász vonásokkal bíró 40és 50között lépdelő, kasmírpulóveres "tag". Szemlátomást ebbe nőtt fel és nem a PeCsa kistermében. Próbáltam úgy helyzekedni, hogy a színpad és közém essen, így volt színpad és parketthangulat is, amit csak néha zavart meg egy Jason Donovan és Laibach szerű frizura ügyes keverékét viselő, "saturday night fever" nadrágos, "punk" pólós, megasztáros Ricky Martin imitátor föl-fölcsendülő füttykoncertje. Persze a történethez tartozik, hogy annak idején két pasi lehetett a csajok kedvence. A legjob táncos és a DJ. Jól érthető okok folytán én is a keverőt válsztottam :)
De a koncert! Nem is tudom mit vártam. Azt,amit ígértek. Egy mikrofonállvány és valami olyan produkció,amitől összepisálom magam. Nem tudom eldönteni, mi történt. Volt néhány "dal" ami határozottan tetszett és éreztem,hogy sokkal több, mint az említett '87-es album, de pihenni mindig visszatért a "főnök" a jól bevált témához,majd ismét belevágott a durvába.
Nem bántam meg azt a 2 000Ft-ot, de azt hiszem, itt nem történt meg az a fajta fejlődés, ami pl az Einstürzendénél igen. Persze ez helyből más történet, de bíztam benne, hogy valami hasonló élmény ér, mint a pl Massive Attack nyári koncertjén. Cserébe begyűjtöttem egy jó kis megfázást, így a már címlapra fölkerűlt Laibach-ot ki is hagyom fixen.

ha találok ismerősok portálján képet, videót,még visszatérek...

Hangcucc

Ha jól emlékszem a Kultiplex nagytermében nem valami szofisztikált a hangrendszer. Amúgy a terem hangulata teljesen a Klinika mozira emlékeztet.
Erre a koncertre vittek komolyabb hangcuccot?