utopia

digital world - analog minds

Az üveghegyen is túl

Mindig örül az egyszeri hifista, ha ravasz módon az igazi nagyok világából át tud emelni valamit saját kis rendszerébe. A mostani téma egyáltalán nem új, de mivel én csak most léptem meg eme - revox által már évekkel ezelőtt elhintett - fejlesztést, úgy éreztem, nem árt ismét egy rövidke írást szentelni neki.

A példaképA Townshend cég légpárnás állványai nagy elismerésnek örvendenek, de sose tartoztak a könnyen megfizethető hifis kellékek közé. Az újabb szériás állványok üveglapot alkalmaznak polcként, megjelenésükkor bennünket is meglepve, hiszen úgy gondoltuk, hogy az üveg alkalmazása a hangot egyfajta nem kívánt, rideg, feszültséggel teli irányba tolja el. Erre a prekoncepcióra a polcokhoz edzettüveget alkalmazó Versatile Seismic Sink Stand (VSSS) állványok rendesen rácáfolnak, legalább olyan jó hangjuk van, mint a régi fekete Seismic Sink szériának, amelyek még fapolcosak voltak.

Megfizethetőségük folytán a Final Lab cég Daruma 3-ii készülékalátétei köreinkben is sok készülék alatt teljesítenek szolgálatot. Néhány marginális kivételtől eltekintve* szinte mindig pozitív a hatás: a rá helyezett készülék hangja kisimul, letisztul, feszültségmentessé válik, ennek eredményeképp megnő a felbontás és a dinamika (energia).

Anno revox kollegánknak az a zseniális ötlete támadt, mi lenne, hogy kombinálnánk a Townshend edzettüveg lapjait a Daruma alátéttel, amely hatása a legpárnás alátétekével rokon. Kivett a hűtőszekrényből egy üveglapot és az alátétekre tette, majd rá a készüléket (ld. a hivatkozott blogbejegyzést). A hatás egyértelműen a VSSS állványokat idézi.

Ő is megkapta a magáétTudván e viszonylag olcsó trükkről, s nálam elérkezett a rendszer egy olyan fázisba, amikor jelentős továbblépésre nincs lehetőség, éltem az alkalommal és bizony nem bántam meg. Ilyen olcsón ekkora - egyértelműen pozitív irányba mutató - változást talán semmi mással nem értünk el eddig! Minden Daruma tulajdonosnak ajánlott tuning.

* Bíztam benne, hogy hangfal alatt is beválik, de esetemben nem így történt: az eredmény egy kevésbé dinamikus, elkent, a régi pentódás csöves erősítőket idéző hangkép lett. Gyaníthatóan a doppler-effektus okozta hatásról lehet szó.

Köszönet em-nek a beszerzés lebonyolításáért!

 Külső linkek 

Megosztás

basszus,

rá kellett volna tegyek az üveglapok árára egy tisztes highend árrést, olyan 200-250 százalékot... na mindegy.

és megint mondom: van még ott, ahol ezek is voltak

Hányas?

Megkérdezhetem, h hányas üveggel nyomjátok? Én is vagy 1 éve akarok vágatni, csak nem szakítottam még rá időt. A gyerkőcök miatt a daruma mondjuk kikerült - átmenetileg...

Üveg

A jelenlegi széria 6 mm vastag volt. Szerintem 5-6 mm vastag, edzett (vagyis hőkezelt) üvegben érdemes gondolkodni. Létezik még ún. biztonsági üveg is, ami két üveglap összeragasztásából áll (ha jól tudom). Nekem a hűtőben ilyen van, ennek tompább, halottabb csengése van, úgyhogy inkább az előbbi mellett maradtam.

tudok

csináltatni ragasztottat is, de nekem nem szimpatikus, mint ahogy az edzetlen sem. nyilván nem véletlen, hogy edzettet használnak az állványgyártók is.

egyébként a szakik a ragasztottat is, a hőkezeltet is biztonsági üvegnek nevezik, csak hozzáteszik, hogy ragasztott, vagy sem.

Townshend

Talán apróságnak,de idetolom, mivel nem egészen egyértelmű esetleg annak,aki nem ismeri az "új" townshend állványokat, férledobva a régi koncepciót, nem légpárnákkal próbálnak egyensúlyozni. Egyébként felvet egy kérdést, hogy a légpárna pozitív hatása vajon nem hasonló hatsámechanizmusnak köszönhető,mint azt a daruma ill az új Townshend asztal teszi, miszerint mindkét mechanikai jellegű izolácói elsőszámú feldata a nyugalmi helyzetbe való térés ill visszatérés(és nem elcsatolás). Amikor megérkezett az első üvegpolcos Townshend éppen az egyik High End Showra pakoltunk befele. Ott volt egy dobozban és arra várt, hogy összeszereljük. Nos, valamikor azt írták a HFP-ban, egy üveg borral üljünk neki a légpárnás állványt installálni, ehhez kettő kell. De volt annyi haszna, láttuk, hogyan működik. Már nem emléxem, de izeg,mozog,lebeg,leng,de mindig igyekszik nyugalmi helyzetbe visszaállni,mint a Daruma alátétekkel "alápóckolt" készülékek. Innen elvielg egyenes út vezetett oda,hogy kipróbáljuk az edzett üvegpolc és mechanikai csillapítás kombinációját. Hogy mi váratott eddig(2007.- ig), azt nem is tudom. Talán beértük annyival,hogy a Daruma 27ezerért ennyit tud és kész, azaz annyit,amennyit üveglap nélkül. Isteni szerencse, hogy egyszer rákóstoltunk :) Úgy gondolom, azóta minden Daruma tulaj vakarta már néha a seggét, hogy "csak van ezzel valami bibi". Idővel kénytelenek meghallani és cselekedni. Ha eddig nem érzik kompromisszumosnak a Darumát üvegpolc nélkül(edzett!!! EDZETT!!! más a csengése), akkor is próbálják ki.