utopia

digital world - analog minds

DIY kalandok

 
 
szóval nem jött be az "open baffle"... Pedig ha valamiben lehetett látni fantáziát, hát ez az volt.

           

Megosztás

fene gondolta volna

szóval nem jött be az "open baffle"... Pedig ha valamiben lehetett látni fantáziát, hát ez az volt. elég kevés dolognak dőlök be, de ennek gondolatban adtam egy esélyt. Egyébként egész jól meg van fogva a DIY, mint hobby, amit nem érdemes a "nagyokhoz" hasonlítani. Hirtelen az jutott eszembe, amikor kint voltam salak prológon (itt salakmotorpályán köröznek autók időre). Volt egy valag DIY járgány, adott esetben pár100 LE-vel, stb...(Impreza STi, vagy összekerekes,nagy turbós rally-cross fiesta) Kiállt egy egyszerű, de gyári tuningos Citroen C2(1600ccm szívómotor) 180LE-vel. Gyorsan lenyomott szinte mindent. Aztán előkerült egy Spoon tuningos honda civic type-R. Kész, mehetett haza mindenki. A hivatalos, gyári versenyautók kényelmesen körbekocsikáztak és nézett a nép, a stoppert meg elvitték szervízbe, nem-e rossz. http://racing.hu/EventPics.aspx?esiID=1000430975&imgID=1000431288

Hát, ezt nem tudom

nem értek az autókhoz. A hangfalról viszont elég részletesen beszámolok majd. Valószínűnek tartom, az a legnagyobb gond, hogy nem elég összerakni a megadott paraméterek alapján, a lényeg még csak utána kezdődik, ez csak a kiindulási pont, a hangoláson nagyon sok múlik. Az én dobozommal is kb 2 éve szöszmötölök, és még mindig nem állt össze teljesen.

more to come...

Mesélek majd azért én is, mint megszólított. Addig is két mondatban: ha jól emlékszem, bár nem tudom CSI-t pontosan visszaidézni, de ő sem hitt az egy ultimate készülék mindenhatóságában. Ahogy a spoon vagy milyen tuningos honda sem tudna mit kezdeni egy 4x4-es triálon... :)

szélessávúak tündöklése és bukása

Nos, a végéről kezdeném. The hemps are over. Kampec. A kisebbik pici, mert kettő is van, de a kiscsünt most épp az elkövető, szépen széjjelmorzsolgatta a drága kis ujjai között mindkét szélessávú hemp driver tölcsérét. Ilyenkor persze mindig a szülő, most épp én, a hunyó. Mert nem gondoltam rá időben. Hát igen. De akkor pár gondolat így in memoriam... Valamikor 15 éve kezdődhetett a szélessávú őrület a fejemben, egy ismerős Fostex-ekkel szórakozott. Kb. ennyi a momentum, mellékszál, mert a valóságban a szokásos kétutas vonalon éltem, Audio Note-tal fertőződtem, stb. Közben időnként elő-előpattant ez a fullrange dolog. Egy időben eléggé hangos volt a netes sajtó egy része a Neával, Schetl Lacival, stb. De én már akkor tudtam, hogy nekem open baffle kell. Csak épp aludt a dolog, mint a közhivatalnokban szunnyadó állat. Rövidre fogva a visszaemlékezést, megtaláltam a nekem tetsző designt. Egy japán újságban közölt szabásminta tetszett, bár egész nagy felületű, de ki kellett próbálnom. Épp kapóra jött egy ismerős költözése külföldre és emiatt félbeszakadt Hemp projektje, átadva nekem egy zsír új FR kitet. Összeraktam, bekapcsoltam és leültem. És ülve maradtam, csak hallgattam, hogy mennyire könnyedén, erőlködés nélkül, transzparensen szólt, mintha nem lenne ott semmi, döbbenet volt. Meglepően jó mélyekkel. Aztán teltek-múltak a hetek, hónapok, együtt éltünk, alkalmazkodott a fülem meg az ízlésem. Másnak kevésbé tetszett, bár mindenkit megfogott a nyíltsága és légiessége, de mindenki hiányolta elsőre a magasakat, meg a mélyeket. Elsőre. Én már nem. Aztán rájöttem miért. Főleg 60-70-es évekbeli női vokál jazzt és ilyesmit hallgattam rajta, talán pont emiatt. Szóval ezen a ponton adtam át az open baffle-t a kisgyerkőcnek, persze nem pont erre gondoltam... Az út persze nyitva volt. Illeszteni mellé egy bassreflex ládát. Meg egy supertweetert. És játszani. És próbálkozni. De ezen a ponton hagytam fel a játékkal, míg még viszonylag kevés motyót kellett kihajítani. (Vagy VA folytatja a játékot?! :)

Szerettem volna folytatni,

de a Hemp cég bedőlt, már nem gyártják a hangszórót, helyettesítőt az általam ismert szélessávban utazók nem nem tudtak ajánlani. Felkutattam a hazai importőröket, de már sehol sem maradt raktáron egy darab sem. Any other idea?

fr8c

igaz, ez fr8c, az nem fér bele az én OB-mbe, de ki lehet vágni jobban http://www.bigearsaudio.org.uk/speakers/hemp_acoustics_drivers.html illetve játszadozni hobbizni drága. bár az enyém is kb. ennyi volt, igaz hosszabb életet szántam neki... az enyémet nem tudom lehet-e javítani, érdemes-e bárkit megkérdezni.

ha nektek kell az FR8C

, én meg megveszem a 8"-os koaxot, amivel régen szemezek, kapunk vajon kedvezményt? amúgy, a HempAcoustics, mielőtt kimúlt volna, összeolvadt az ADIRE-el, ami egy darabig még gyártott kenderből, de mára ők is szétszéledtek. (néhányan közülük fél méteres kitérésű woofereket gyártanak hondás hülyegyerekeknek.)

Miért, még lehet szerezni?

Úgy értem újonan. Ha igen, akkor beszálnék, de csak a jövő hónapban. Hát igen, csak a szokásos történet, nem szabad jót olcsón adni.

Bert

Plusz lehetőség a közelben: Bert Doppenberg oldala, a lowther.nl (BD-Design), nála van mindenféle szélessáv, ez az élete, 8"-as Hempre van kint ár is, de lehet még 65-öt is fel tud hajtani. Asszem az enyém is tőle van, ha minden igaz. Attila, valamikor belövöm az OB-t otthon, nincs még szétszedve, hogy így gyűrötten mit mutat, lehet, hogy az alap feeling megmaradt, az arra jó lenne, hogy eldöntsd, érdemes-e ezzel vacakolni.

Szóval,

aszondjátok, várjak egy kicsit. Akkor várok...ha már ennyit kibírtam.:-)

írni kéne nekik. valaki?

rendszeresen update-elik ezt az oldalt, szoktam nézni. 2-3 hét múlva nekem is jó lenne. van egy kínai forgalmazónál is még, meg az e-speakers-nél, de ott csak a szélessávú. nekem a koax kell. em

Ok, írok nekik.

Csak nehogy ebből is az legyen, mint a Resonból.

köszi

erre kíváncsi leszek. vagyok. a resonról lemondtam, lett helyette michell, a full tuning RB300-asukkal. em

Gratula!

És milyen? Jut eszembe: mivel sokat látogatsz minket, nem akarsz egy accountot a belépéshez? Üdv., analog

zavarba hozol...

legyen. köszi. használtan vettem. syncro Mk III., az utolsó, up-upgraged verzió. patika állapot, minden kopó/nyúló vadiúj benne. "vidéki, nyugdíjas orvosnőtől, vezetett szervízkönyvvel" kategória. PU még kérdéses. em

Használd egészséggel!

Egyik ismimnek Gyro SE-ja van, az is jól szól, ez sem lehet kutya:-). Ugyan már... Dobj egy mailt az analog@halfnote.hu-ra, átküldöm a felhasználónevet és az ideiglenes jelszót. Tudsz majd rajta módosítani.