utopia

digital world - analog minds

A régóta áhított narkotikum - 4722 Lens

Aki a hifit, mint hobbit rendesen űzi, tudja jól, hogy egy hosszú fejlődési folyamatról van szó, amely során az ember felépíti egyéni preferenciáihoz, és persze anyagi lehetőségeihez legjobban passzoló rendszerét, és amely során - kis szerencsével - rengeteg boldog zenehallgatásos órát tölt el.

Számomra a 47Lab afféle szerelem első látásra hallásra volt, csak az árcédulákat látva nem szívesen vettem ezt tudomásul. De mégis, az első perctől kezdve afféle referenciahangként tekintettem rá, és titkon reménykedtem, valaha nekem is lesz otthon hasonló hangom. Először a 2002-es HES-en hallottam a Konus Essence hangsugárzókkal. Emellett még egy meghatározó hangélményem volt: a 2007-es Music Forum Expón afféle dekorációként kirakott Avantgarde Acoustic Trio basshornokkal megtámogatott hangrendszere, amelyre zárás után gyakran rá is jártam. :) A kettő sok tekintetben nagyon hasonlított egymásra, persze a megjelenített hangtömeg nem egyforma.

A megálmodott hanghoz a 100W-os Moth végfok és passzív előfok kombó megszerzésével kezdtem igazán közel kerülni, amikre afféle szegény ember 47 Labjaként tekintem a 2005-ös HES óta, ahol kis KSL-SPc drótotokkal és egy kis Quad 11L-lel demóztuk Revox kollegaúrral. Audio Innovations Alto dobozaim a kezdetektől fogva hű társaim voltak, de nem oly rég - egy kicsi, de fontos DIY szelessávú dobozkával megejtett kitérő után - a sors kusza útjai eljuttattak friss jövevényemhez, a Lens szélessávú hangfalakhoz.

Bár korosodva azért már jóval türelmesebb ember lévén viszonylag jól viseltem, mig a doboz leutazott hozzám, azért nagy izgalommal bontottam ki a megérkezett csomagot :) Sajnos állvány az egyelőre hiánycikk nálam, úgyhogy a gyönyörű fekete zongoralakk borítású dobozkák kénytelenek voltak a Judit csőpolcok felső sarkain helyet foglalni. Azért mi már tudtuk jól, ha valamilyen cucc jó képességekkel rendelkezik, ilyen mostoha körülmények közt is ki fogja mutatni foga fehérjét. Nem történt ez jelen esetben sem másként.

Amon Tobinnal és Photekkel indítottuk a fülelést. Ami egyből feltűnt, hogy nagyon gyors hangú a doboz, és természetesen 47Labhoz méltóan nyílt és letisztult a hangkaraktere. A méreteihez képest valószínűleg a laikusok is rácsodálkoznának, vajon honnan jön elő ez a sok mély és magas, biztos valami trükk van a dologban, és egy szub van elrejtve valahol a szobában. :)

Aztán felraktunk egy kis PJ Harveyt, és a cumó kezdett egészen bemelegedni. Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a rendszer a felvételi hibákat is a pofánkba vágja, de azért jócskán kárpótolja az embert, ha maga a zene és az összkép tökéletes. Szóval PJ Harvey mocskosul jól szólt, és nemsokára Revi egyedül is hagyott a friss lakótárssal, hadd faggassam tovább egyedül. Az intimitásban aztán elkezdtem előlapátolni jól ismert zenéimet (Casio Samples, Cinematic Orchestra, Massive Attack stb.). Nagyon örülök, hogy végre - a Trióhoz és a Konushoz hasonlóan - gyakorlatilag eltűntek a hangfalak, és a felbontás is óriásira nőtt eddigi hangfalaimhoz képest. Azóta sem győzöm cserélgetni a zenéket, gyakorlatilag mindent újra kell hallgatnom, annyira sok a lemezekből hallható többletélmény. Ráadásul mintha akusztikailag is kevésbé lenne válogatós a doboz: ritkásan berendezett panelszobámban sem döng, pedig azért rendesen fel van tolva a poti a megszokotthoz képest. És ami nagyon fontos számomra: méretéhez képest hihetetlen energiák lesugárzására képes, az eddigi legdinamikusabb és magasan legjobb hangú dobozom.

Érdekes, hogy több mint egy éve Revi válaszát arra a kérdésemre, hogy "Mire érdemes lecserélnem az Altót?" valahogy hanyagul elengedtem a fülem mellett. (Igen, a Lens volt a válasz.) Aztán mégis úgy alakult, hogy hirtelen felindulásból(?) csak rá esett a választás. Úgy tűnik, csak kellett némi érés ehhez a döntéshez, ami már talán kijelenthető - hogy felteszi a pontot az i-re. Bár a Funk projecttel még futok, de gyaníthatóan az is jól bele fog simulni a koncepcióba, amely ugyan picit más hang - többek közt a KSL-nek köszönhetően - mint egy tisztán 47Lab rendszer, de azért valahol megadja azt, amire szükségem van itt a négy fal közt a fotelban.

Nagy köcce ezúton is Revinek! :)

Megosztás

Itt egy

Nem bagóért, de még ennyiért sem lenne rossz vétel.

alighanem

leesett az allványról a kicsike. javítva van a sarka, kicserélték a hangszórót... én kihagynám. 1000-1100 EUR körül lehet találni Lens-t, szoktam látni itt-ott.

Kondo tánc a panelon :)

na csapjunk bele és ne húzzuk nagyon a dolgot. nem teljesen érzékelhető a történet. röviden: ennyire "Kondo hangú"(erről lehetne beszélni 2napig mit is jelent valójában. persze van aki 2év után,de lehet 2élet után se értené, így ne feszegessük), nem Kondo rendszert még asszem nem láttam/hallottam. de ha igen, az legalább egy nagyságrenddel nagyobb pénzt kért. Bár megjegyzem, mielőtt lesajnáljuk a Moth 100W-ost, Merlin2005 listán már igen randa ára volt egy ilyen kütyünek. Szerencsére ezt az angolok nem tudják és bugyi áron adják el megunt erősítőiket (holott csak körülötte kellene szétnézniük, mert beza a hiba nem a Moth-ban keresendő). Alapvetően egy teljesen közvetlen, színezésmentes, homogén rendszert hallgattunk és a komplett Kondo kábelezés tette a dolgát. Nagy grat a türelemhez és kitartáshoz! Ez a kis dobozka lakva megdöbbentő!!! És nem a mélye miatt... ja, mi lehet a titka? fixen nem csak a hangszóró :)

Akkor ezzel...

..egyben megdőlt a kis szobába, kis hang, nagy szoba nagy hang elmélete is. Amíg otthon teszteltem a dobozokat, pont az volt a legmedöbbentőbb, hogy az alig 6 literes (kiszámoltam!) "csöppségből" olyan egységes és stabil hangot hallottam, amit jóval nagyobb dobozokból is alig. Azért kíváncsi lennék, hogy Kimura hangfalkábelével mit tud. Egyszer majd.

Köszönöm a kiegészítést, mester! :)

Közben volt látogatóban Rep kollega is. Kicsit finomítottunk a dolgokon: a Darumákat áttettük a dobozok alá, így eltűnt az a kis lefolytás a hangképből, valamint megnöveltük a bázistávolságot és kijelbb forgattuk a dobozokat. A színpadkép nem szakadt szét, sőt, most beteríti az egész falat és a mélysége is megmaradt.

Amúgy mérete alapján nem gondolná az ember, de ez a doboz szeret hangosan szólni. (Persze halkan is jó. :) )

Mégegyszer köszönöm mindegyikőtöknek a segítséget, hogy eljuthattam egy ilyen hangig! :)

Misztérium

Nagyon összerakták ezt a dobozt. Valszeg a hangszóró adja a lényeget, de erre nem esküdnék meg. Akkora hangja van, mint a nagyoknak. Rejtély, mitől. Respect Kimura. Sok szélessávút hallottam már, és eddig a leghallgathatóbb ez volt, sőt kedvet is csinált a zenehallgatáshoz. (A DIY modellek soha nem fogják ezt a minőséget akár csak megközelíteni sem, persze a "mamuszos mágusok" biztosan kiszámolják papíron, miért nem jó, de addig is inkább gyártsanak szakmányban utánzatokat, ezt meg hagyják meg nekünk)

Gratulálok a kicsikékhez!

Örömmel olvastam, hogy megérkeztek Hozzád az új jövevények és mindkettő egészséges :-)! Mindig nagy öröm egy új családtag, pláne kettő, így sok-sok örömet és még több szabadidőt kívánok a társaságukhoz! Üdvözöl: Bren

Köszi! :)

Nagyon fogok rájuk vigyázni és úgy érzem, sok örömet fognak még szerezni. :)