utopia

digital world - analog minds

Autokrácia tesztüzem a suliban - A hullám

Lassan kínosnak kezdem érezni elfogultságomat az újkeletű német filmalkotások terén, de mit lehet tenni - ami jó, az jó. :) A szóban forgó film témája egy progresszív gondolkodású középiskolai tanár kísérlete arra, hogyan adhatná át szemléletesen diákjai számára projekthetének témáját, az autokráciát.

 

A német fiatalok bő fél évszázaddal a Harmadik Birodalom bukása után úgy gondolják, hogy egy újabb diktatúra náluk nem alakulhatna ki, hiszen már annyit tanultak róla. Vajon elég-e a sok szájbarágás és a média által állandóan sújkolt bűntudatkeltés ahhoz, hogy egy ilyet megakadályozzunk, vagy a mai - lassan egyre nyilvánvalóbb jelekből látható - pusztuló társadalmi, ökológia rendszerünkben továbbra is fennáll a veszély? Mik az ilyen csoportok, rendszerek jellemzői, mozgatórugói? A film szerintem nagyon aktuális, remekül személteti, miként manipulálhatók az emberek, és ráadásul az érzelmileg labilisebb, vagy gyorsabban felforró vérű egyének miként lehetnek katalizátorai egy ártalmatlannak vagy hasznosnak induló mozgalom elfasizálódásában.

A film élvezeti értékét jelentősen emeli a főszereplő Jürgen Vogel nagyszerű és hiteles alakítása, de az egész film teljesen hihető (talán ez az a közös jellemző, amely az általam kedvelt német filmalkotásokat jellemzi). Vérbeli filmdráma, de lévén egy kellően pörgős film fiatalokról fiataloknak, szerintem középsuliban is elférne oktatóanyag gyanánt. Mindenképp javallott a megtekintése.

További infó: Die Welle

Asszociációk:

További ajánló:

 

Megosztás

Hullám.

Én tegnap láttam a filmet. Megdöbbentő. Megdöbbentő azért, mert a tanár úgy irányítja a tanítványokat, hogy azok azt hiszik, közösen hoznak döntéseket, azt hiszik hogy előre mutató a hullám, jól érzik magukat benne. Szerencsére van olyan, aki már az elején észreveszi a manipulációt, van aki egy idő után, de a többség a birkaszellemtöl elvakulva megy a kolomp után. Nem tudom hogyan lehetne az "egyént" felkészíteni ennek kivédésére. Én is javasolnám középiskolai tananyagnak ezt a filmet a "A kísérlet" (Das experimet) című filmmel együtt.