utopia

digital world - analog minds

Vissza a gyökerekhez, AN P1 PP

oda van eldugva, de legalább ha esik, nem nagyotEbéd utáni pihenős poszt következik, amire jellemző, hogy nekiugrok, aztán megunom és gyors bezárom... De mire fotót találtam a telefonon, már meguntam. De, ha már megnyitottam, egye-fene...

Valamikori első találkozásom a Merlin Audioval egy Audio Innovations Alto erősítő és dobozpár volt. Érdekes kis mütyűrok voltak, főleg az erősítő a megosztó megjelenésével.

Itt jegyzem meg, egyszer, nagyon régen, remélem nem sértek vele levéltitkot, kaptam egy e-mailt, hogy AI Alto rendszer kerestetik, aláírás: Farkas Bertalan. Ez egy olyan plecsni, amit azóta hordok a mellény alatt, de megvan, de inkább azért érdekes, ez olyan ... olyan,... nem vicces, inkább jópofa eset. Nem tudtam akkor szerezni, de bízom benne, hogy sikerült. De vissza... Ezek a kis izék olyan sehogy nem szóltak, mégis hosszú órákig lehetett vele zenélni, válogatás nélkül. Fene értette akkor ezt hirtelen, csak az tűnt fel, egyre többet hallgatom ezt a kis valamit, a törpe dobozával, mint az -akkori füllel nem rossz hangú- embernagyságú hangfalakat... Innen egyenes út vezetett a következő szintre, ahol már csövezünk. TZs barátomnak volt egy OTO-ja, K dobozokkal, és ha nem is teljesen értettem mi történik, elkértem az OTO-t egy napra, ami következménye egy AN P1 megvásárlása volt. Ez azért régen volt. Bő 20 éve...

Na, meguntam a mesedélutánt :D 

........................

Szóval, jelenkori csöveskeresésem idején, Vikunya sporttárs többször mondta, próbáljak ki egy P1 PP erősítőt. Ő is csak találgatott, én meg pár év után, csak úgy döntöttem, jó lenne kipróbálni. De nincs... Gondolkodtam, hogy újat, de vakra? ... A tölcsér problémás, már láttuk a Mactone esetében, így nem sok reményt fűztem a P1-hez sem.

........................

Szokásos hazai hirdetőoldalak és a hifipiac apró dob egy P1-est... Namondom, ezt a jóIsten küldte. Nem is volt drága, próbának bőven megér ennyit, max ha ez se kóser, ugyanennyiért eladható. Persze,. akkor még csak sejtésem volt, merre kell indulni Kunszentmártonba, azóta jópárszor jártam ott, már megy vakon az út. A Farkas tesók foglalkoznak ott ilyen jellegű hifikkel. Ami számomra nagyon pozitív, hogy igen fiatalok és tudatos a választásuk, az irány. Ez jó hír, mert az ősemberekkel nem vész feledés homlyába ez a vonal. (ja, a Farkas név totál véletlen, nem kerestem párhuzamot a bevezetőben lévővel, ez most esett le,... Persze nem tudni, de szerintem nem rokonok...)

Telefon, megvan, persze. Duma-duma, Kökény haveromnak is volt egy... Éreztem, hogy itt szót kér a másik fél: "Az is nálam van, de kondit kell benne cserélni". Namondom, mivel ezt az erősítőt ezer éve ismerem, akkor inkább arra cuppannék rá.

Persze, elsőkörben elgondolkodtam, hogy kondit kell benne cserélni. Megszoktuk, hogy használt Audio Note-ot eredeti belsővel keresünk. Igen, csak ezek már esetenként 20, de lehet 30 éves erősítők is. Teccikérteni?! hogyazIstenbe lenne eredeti benne minden? Ha meg még az, majd cserélgeted Te. Szóval nem túl hosszas tétovázás után úgy döntöttem, elhozom a hirdetett vasat, csakúgy, próba, aztán ha OK, ráhajtok a Kökényére. És bizony jó volt. Nem állítom, hogy ahol a Mactone jól együttvolt a tölcsérrel, tudja azt a hangot, de egy kiegyenlített, írnám, hogy kellemes, de ez a zene nem kellemes, csak ha kellemesnek kell lennie. Üt, vág, csap, aztán ha kell megkegyelmez.

Innen már pörögtek az események, a másik P1 kondija kicserélődött és mehettem érte. Persze, ilyenkor nekem mindig bent van a dara, hogy ez is jó lesz e? jó lett. A fotón, az erősítőpanelen lévő középső nagy kondik lettek cserélve. Nem Rubycon (meg egy trimmerpoti, de azt még Foxkid cserélte az első tulajnak), mint az eredeti, de utánanéztem, ezek jó minőségű kondik, szeretik az ajdejófülek, de ami számít, hogy jól szól így is az erősítő. Csak csendben mondom, a másikban a tápegységben voltak kondik cserélve és az is jól szólt. Ha okosan van renstaurálva egy ilyen masina, tudja azt a pénzt, amit kérnek érte. Bevallom, elkezdtem guglizni, rubycon, vagy Jensen, esetleg military oil- paper, stb... kulcsszavakra, de nem igazán volt érdemleges találat, csak a ruszki katonai olajpapírra, de... Majd a csövek után.

........................

Csövek. Sovtek EL84 és Tungsram ECC83 volt benne. Nekiálltam csöveket venni, elmondható, hogy elég széles a skála, ahol be lehet hangolni ezt az erősítőt csőfüggően. Persze, ez minden csövesről elmondható, de az Avanatgarde elektromikroszkópok hatványozottan villantják a difit. Nálam a végén maradtak a Sovtek EL84-ek, az orosz katonai erőteljesebben, karcosbban, ütősebben szólt, de az Avanatgarde-nak nem kell már a karcosság. Olyan gyantás volt a cselló húrja (ööő, izé, a vonó), hogy már fájt, így azokat 1-2 óra használat után kivettem és visszacsomagoltam, így még talán megmaradtak NOS készletnek. Egy sima, normálhangszórós rendszerbe ez a cső nagyot tol és ebayn elég jól quadba szedik, szinte totál azonosnak mondható a 4 cső mérve, mindenesetre máshol sokkal nagyobbakat szórtak a quad készletek.

 

ECC83: Tungsram volt bent, ami helyére Sovtek WC jelölésűt vettem (elvielg ez a legmocskosabb hangú az A-B és C közül). Persze ez a csővásárlás nem a hang miatt volt, csak, mint az autónál, ha használtat veszel, olajok, szíjak egyből csere, az a biztos. Kicseréltem az ECC83-akat, aztán hirtelen olyan érzésem volt, hogy mehet is vissza a Tungsram. Aztán azért viszketett a farrész, hogy csak volt abban a Sovtekben is valami, így megint csere. Mára oda jutottam (min 5 csere után), a dolog egyszerű: A Tungsram az afféle filozófikus alkat, a zene mélyvalóját tárja fel, míg a Sovtek csak tök egyszerűen zenél. Jó hangszerek, jó ritmus, kissé színtelenebb(??? fene tudja pontosan megfogni), mint a Tungsram, de nem szegez oda a kanapéhoz, mert nem tüntet, hogy most Ő az attrakció és tessék minden mást letenni. Model 5 erőstőm pont ilyen, ezért kerestem más irányban és végülis, akkor minek is a P1, ha abből is M5-öt gyártok? Így az egyszerűbb lelkivilágú, kis pörgős, pattogos Sovtek csöveket hagytam bent. Most ez így, ahogy van, jó. Hosszú órákat tudok bicajszereléssel tölteni, míg a háttérben a Ramones ontja a punkot. És ugye, ami jó, azt nem piszkáljuk,... lásd fentebb az olajpapír kondik. Nem keresek hozzá kondit, így jó, ahogy van.

........................

Mi maradt ki? AN-B sárga a tápdrót, nálam ez vált be, daruma alátétek és edzett üveglap.

........................

Sokat meditáltam, van e ezeknek a régi erősítőknek létjogosultsága még a piacon, de azt gondolom, van. Van aki most csak ennyit költhet, vagy van, aki abban  a cipőben jár, mint én, nem tudja eldönteni. Vesz egy ilyet, kipróbálja és ha jó, hajtja, míg ki nem nyírja, aztán akkor jöhet esetleg egy új, ha ez bevált, ami lehet egy életre elég lesz, tekintve, hogy az első példányok ebből is már kb 30 évesek és még mennek. Én kb így gondolkodom. Ha ez egyzser csúnyán megfekszik, amikor már nincs értelme feléleszteni, besétálok a forgalmazóhoz,  kérek egy új verziót meghallgatni (ott már nem EL84-ek vannak, de biztos hasonló a karakter, biztos, ami biztos) és ha OK, jöhet. De azért bízom benne, most, így gatyábarázva még szórakoztat jódarabig.

Megosztás

Triton Mk2

Szia Revi! TMP Triton Mk2-t nem volt kedved megfülelni? Új alkatrészek, ritkán kell csöveket cserélni, meg Debrecenben is van :) Ha phono és dac modullal kéred, akkor mehet rá digitálisan jel a Quadból és nem kell külön RIAA sem ... Üdv, Balage78

Ezt bealudtam...

Ehhh, ezt a hozzászólást bealudtam... Már szólt Tompy, hogy vannak újítások, csak az időm annyira tömött volt (már a quadban is akart lézert cserélni, de nincs félórám, jó féléve beadni neki :D ), de valamikor megnézhetjük...