utopia

digital world - analog minds

Valami (47Lab - Midnight Blue)

Azt hittem, jön a tél és hifizünk. Fenéket, elő a télikeró(költeményeket) és még nagyobb a buli. keményebb a fagyhalállal megküzdeni, mint a meleggel.Ma ránéztem a halfnote-ra és összeszégyeltem magam. Számtalan érdekesnek tetsző teszten vagyok túl és nem osztom meg. Nem azért, mert nincs kedvem, csak egyszerűen a lustaság győz. A cím azért valami, mert még nem tudom, miről fogok mesélni. Olyan sok dolog történt, hogy vakarom a fejem és nem tudom, hol kezdjem. Mi lehet az érdekesebb? A filléres tuning? Az új készülékek megismerése közelebbről? Esetleg az UNO kanosszám?(ami azért kezd szólni) A lemezjátszótetők? Kürthy nagy rendszerén szerzett újabb tapasztalatok? Baromi sok...

Most az lesz, elkezdem másolni a fotókat és amelyik megtetszik, arról hebegek valamit.

Kitaláltam, erre nincs már a fényképezőn az ide illő kép :D De nem tágítok, ez lesz. Holnap beteszem, a melóhelyen megvan.

A Midnight Blue előfokról még nem sokat meséltem. Nem mindennapi készülékről(mondjuk melyik 47Lab az?) van szó, ugyanis a mellett, hogy előfok, van benne beépítve egy DAC is. Gondoltak azokra is, akik a  kevésébé jól eltalált saját DAC-al bíró masináikat akarják felpörgetni, vagy rendelkeznek valamilyen futóművel. Persze a PC-mágusok se panaszkodhatnak, mert USB bemenete is van, igaz a "nyomtatókábeles", amit állítólag kicsit nehezebb beszerezni, de kétlem, hogy lehetetlen lenne. Ha ezt nézzük, akkor máris sokkal többről beszélgetünk, mint egy előfokról, de még nincs vége a csavarnak, hiszen ez az előfok olyan jelet fasírtoz ki magából, ami hangusgárzók meghajtására is elegendő lehet, igaz, csak 2x2Wattot, de kellő érzékenységű hangsugárzóval, akár... Bármi megtörténhet, de úgy gondolom, a célközönség nem mi vagyunk, de akár lehetünk is, ha valaki egy kisebb PC-s rendszert akar felturbózni, afféle... de ne találgassunk, ki lesz próbálva(fineszesebbek már tudják, rég kipróbáltuk ;-) )

Nemrég mehallgattam a komplett Midnight Blue rendszert, de mélységeibe nem másztunk bele. Egyértelműen jó az irány, mostmár jöhet a darabokra szedése. Mai poszt apropója ez a DAC-os előfok lesz, pontosabban a DAC része. Persze mivel kellene összemérni, ha nem a 47Lab Midnight Blue CD pörgetővel. Az egyébként önamgában egész jó hangú integrált CD játszó megfelelő partner lehet a háziversenyen, főleg, hogy van digitális kimenete is. Megnézzük, hogy gondolkodtak Kimuráék, húzható e még tovább az integrált CéDa.

A konfig a múltkori: Midnight Blue és Furuyama Audio Labs / Supreme-S. A madzagok diszkontosítva lettek és míg a CD-t egy KSL-Vc köti össze az előfokkal, az elő-végfok közé 47Lab Storatos került, ahogy a tápdrótok helyére is(CD játszó KSL SpC). A hangsugárzókhoz is a Storatos fut.

Az első kör egyszerű volt, ezekkel a drótokkal is jól szól a kis rendszer. Hirtelen nem tudok belekötni. Hiába nem ezüst, mivel kiegyenlített a kábelrendszer, mindenhol ugyanúgy butább, így egetverő randaságok nem jöttek elő. Teljesen élhető, soha rosszabbat senkinek. Lehet most páran vigyorognak, pedig ne tegyék. Az évek múlnak és csak nálunk áll a hifi. Sokan vadásszák azt, amiről 15-20éve hallották(jó, legyen csak 15), hogy jó. Ez kéremszépen naprakész hang és nem tréfál. Töredékáron ad olyat, ami 15 éve még beláthattalan távolságban(írhatnék messzeséget) volt.

...

próba1: CD játszó bekötése DAC-ra. És ennyi is lenne, ha nem lepődnénk meg azon, amit hallunk. Első pillanatban ütősebbnek hat, jobbnak, de kiderül, az sajna kompresszálás. A felbontás -hülye dolog ez,de így van- jobbnak tűnik, de rosszabb lesz. Ez a helyzet elég sok hifistát megtéveszt, így tudnak eltévelyedni olyan irányokba, ahova rémálmomban se vágyom, de ez nem nekem fáj, max majd a usernek, amikor a leseggelős demó után otthon egyre kellemetlenebb, majd elviselhetetlenebb lesz az "azt is meghallod, ha egy gombostű leeseik".

nézegettük, mi lehet a probléma. Itt ez a DAC-os előfok és dacolva mindennel, xarabb, mint az integrált CD hangja. Jött a szikra: kábel! Egy mezei KSL Spc-vel volt a digitmadzag. A nagy keresés vége az lett, hogy bepróbáltunk egy Vc-t... Talán, erre már nem emlékszem, de a vége (amikor már bosszúsak voltunk) egy KSL LPz lett. Amit el lehet mondani így elsőre, bármilyen madzaggal, az előfok nagyobbat szól a CD saját analóg kimenetéről, mintha azt megDAColva használjuk. Nem nagy az eltérés, de van egy kevés. Nem fogja befolyásolni a hangnyomást, nem ezen fog múlni.

Lényegre fiam! Bekötöttük a KSL LPz-t és átkapcsoltuk... És jééé, ez ugyanolyan. Kapcsolgattuk, kerestük az eltérést, de nem nagyon találtunk semmit. Lényegében a hangerőpoti eltérő állásán kívül semmit nem találtunk. Egy- két lemez még előkerült, de mindeggyikkel így jártunk.

...

levontunk néhány summás következtetést:

- vélhetően a CD játszó és az előfok DAC-ja tökéletesen megegyezik, mert megfelelő madzaggal nem tudtunk győztest hirdetni. Ez duplán jó hír mert aki csak integrált CD-ben gondolkozik, nem kell azon feszngenie, mi lenne, ha megvenné hozzá a DAC-ot is, viszont aki csak az előfokra gyúr, igen tisztességesen megépített DAC-ra is szert tesz. Persze aki komplett Midnight Blue-ban gondolkodik, annak agylövás a CD-t megDAColni, mert ahhoz venni kell egy KSL LPz digtkábelt, ami nem két forint.

Mi van még? Ki emlékszik még arra a balhéra, amit a Quad rendezett, ha jól emlékszem a 405-ös(ha nem, javítsatok ki, lusta vagyok googlizni) végfokuk körüli vitában? Dióhéjban, lehúzta a szaksajtó, ami nem nagyon tetszett nekik és igazukat úgy bizonyították, hogy egymás után kötöttek két Quad végfokot és megmutatták, ha egy szól, vagy ha kettő, nem változik a hang, ergo a Quad egy dekát nem hazudik. Ez jutott eszembe, amikor az LPz-vel a két verzió tökéletesen egyformán szólt. Az LPz nem hazudik, de ez összecseng egyéb tapasztalatainkkal, és ami talán a legfontosabb, meggyőzendő a "kcsg ódiónótosok" elvet valló embereket, a világsajtó tapasztalatával is. Nem olcsó madzag? Nem. De nyugtasson, ha Midnight Bluet veszel, nem is kell ezen feszülni, elég neki a Storatos is.

ennyi... kaja... egy kis zenélgetés... egyébként jó lett és már tovatűnt a sok xarakodás. Most apróságnak tűnik minden, ami nemrég még fejtörést okozott. Talán legközelebb, de van jobb attól, hogy kell belőni egy tölcsért.

Megosztás