utopia

digital world - analog minds

Tiglon TMZ-3 alátét...

Már bepötyögtem húszpercnyi hablatyot, erre lefagyott ez a r..dt gép. Persze nem mentettem... Valami vagy valaki nagyon nem akarja, hogy megszülessen ez a poszt. Minden esetre most zIggy Pop zúzza éppen a RealWildChild- ot, oda- odapillantok, de ma nem adom fel.

Mikor megérkeztek az alátétek, Tamásnak nem volt összerakva rendszere, így csak a PC- hez használt ALR Jordan Entry-S. ...Kökény hív... Csakazértis... Megunom, aztán csak idelököm, hogy jó és kész.

Szóval tízévente egy- két korszakalkotó dolog jelenik meg eme míves és nemes hobbinkban. Főleg igaz ez azokra a dolgokra, amik egyszerűek, mint a szög és mégis nagyszerűek. Lelövöm a poént, ez az alátét ilyen. Emlékszünk még arra, amikor CsontosI mesélte, hogy a 47Lab készülékek hangjában a Kondo világot fedezi fel, töredékáron. Vagy emlékszünk a Kondo KSL SPc madzagra, hogyan változtatta meg egyesek életét, de ne is menjünk ennyire magasra, mert csak nézzük a kis Quad 11L hangsugárzót, a Daruma alátéteket, vagy csak egyszerűen a Zerodust tűtisztítót. Ainek van ilyen tűtisztítója, vagy hallotta mit művel emlékszik még az első megdöbbenésre, amikor tisztítás után a tűt a barázdára engedte? Ugye- ugye... Valami hasonlót képzelj el a Tiglon alátéttel. Rémségesen egyszerű és nem tudod felfogni, miért történt az, ami történik. Mi történik? Semmi érdekes, csak minden még jobban a helyére kerül. A mégneses alátéteknél tapasztalható redBull hatás itt is érvényesül, de valami bődületes precizitással, pontosággal kapod az arcodba a lemezen lévő anyagot, de sose válik tolakodóvá, mindezek mellett nyersz lent még 10Hz-et, olyan mélyfel(és ha kell fal)bontása lesz. Egy nem egyszerű Vivaldi vonósnégyessel nyitottam a meghallgatást és csak pilácsoltam ki a fejemből, milyen új információk jelentek meg. Aztán vettem elő sorba a lemezeket és rájöttem, minden lemezemet újra meg kell hallgatni, mert átírták Őket :)

Nézegetni kezdtem az alátétet, vajh mitől csinálja amit csinál, de itt megálltam. Még csak ötletem sincs. Egy tök egyszerű fapersely, amibe két  magnéziumkorong foglal helyet. Az alsóban van egy kúpos bemarás, aminek a kúpszöge kicsit nagyobb, mint a felsőn található kúpos kialakításé és kész, ennyi. Ide a bökőt (tartja a mondás), ha ezt valaki elkészíti, nem fog így szólni. Gondolom az ötvözetek pontos összetétele fontos lehet és a fa anyaga is. Apropó fa. Arra számítottam, lesz fahangja. Semmi, de nagyon semmi. ??? Megoldás nem nálam van és nem is akarom majd kitalálni, mert amikor ekkora flash ér, vissza se akarom adni, hanem kifizetem és "rendelj maganak másikat, ez nálam jó és kész, ez a kettő kell". Persze kénytelen leszek megvárni a rendelést és ezt visszaadni Tamásnak. Végül is annak idején a KSL Vc- vel is így jártunk, amit rendeltünk se lett elrontva :)

Mocskos anyagiak. Nagyjából 70ezerbe fog megállni egy szett, amiben három alátét van. Van négy alátétes verzió is. Gondolom nehezebb hangsugárzók alá jöhet jól. Minő meglepetés, annak TMZ-4 a neve.

...

De azért ez a történet nem ennyi és nem itt kezdődik, ill. átugrottam valamit. Nemrég a Decathlonban sétáltunk. Minden héten benézek, nem akciózták e még le a kamáslikat. Nem, még tél van ezek szerint. Meglátam egy 12"-os bicajbelsőt 590-ért és mosolyogva megsimogattam, emlékezve a régi szép időkre, amikor bicajbelsőn lengettük az AudioNotákat, imitálva Max Townshend légpárnás állványát. Volt benne valami jó, de összességében elég hamar kigyógyultunk a szobabiciklizésből, valahogy nem volt az igazi. És ekkor villant be valami. Régen nem próbáltuk ki, mi van, ha edzett üveglap alá tesszük. Elmesélem, sokkal jobb, mint magában volt, vagy különféle MDF, HDF és jóisten tudja milyen lapokkal kombinálva. Persze a nyomás pontos beállítása ma is probléma, de nem túl nehéz belőni. Ha még torzít, kicsit engedsz rajta, ha már túl lágy, kicsit visszafújsz bele, aztán majdcsak megáll valahol. De ha jól eltaláod, most tényleg jól szól. A probléma a nyomás szintentartása, illetve az utánfújás. Rátettem kétfajta pumpát is (kerós műhelypumpa és teleszkóppumpa), de sajnos a még kemény, már puha és most jó állapotok esetén ugyanúgy nullán állt a nyomásmérője, tehát kb mindhárom esetben normál légköri nyomás lehetett a belsőkben, illetve olyan kismértékű eltérés, hogy azt egy ilyen érzékenységgel bíró nyomásmérő nem érzékelte, ergo az utánfújáskor megint lehet vacakolni a belövéssel. De aki ezt vállalja és kiszedi a hűtőből a tempered glass polcot, nem jár rosszul. A semmitől jobb. Hatása kb a Daruma alátéttel azonos mértékű, csak más jellegű.

Gumis kitérő kipipálva. Így lett kerek az utóbbi időben alátétekkel eltöltött pár hetem története és mint minden nálam lévő alátét, ez is helyet kapott a háziversenyben. A csatolt képen nem látszik, de az alsó Daruma dobozban Daruma hamisítványok, vagy nevezzem csak utánérzések vannak. Egyik haverom, mikor újdonság volt a Daruma, kölcsönkérte az első szettem egyikét. Faterja hozzáfért anyagokhoz, gépekhez, így kb két nap múlva hívott, hogy kellene neki akkor két szett Daruma. A másolatokat nekem adta elrettentésképpen, milyen az, ha csak valami hasonló, de nem az. A Daruma esetén könyebb készülékeknél szátszaladtak a dolgok. A zene egysége felbomlott. Ellenben nehezebb készülékek, főleg hangsugárzók alatt már kevésbé volt rossz, bár az eredeti tudását sose érte el.

Szóval itt aztán indulhat a mandula. Van minden. Hosszasan taglalni nincs miért. Az alátéteket a CD alatt cserélgettem. Ott a leggyszerűbb és a változás elég jól hallható. Természetesen a legrosszabb akkor volt, ha nem volt alatta semmi, bár így se ordított, hogy xar, azért nem érdemes megkerülni az alátétet. Leggyengébben a Daruma másolat szólt, és számomra legszimpatikusabban a Tiglon csodabogyók. A többiek egyedi preferncia és ízlés kérdése. Mindnek volt nagyon jó tulajdonsága, de -nálam- a Tiglon hozta a legtöbbet. Volt még egy eset, ami nem szólt rosszul, de azt kevés ideig hallgattam. Ahogy annak idején Darvasék jártak az MC trafókkal. Amikor egyik "asztalról" a másikra átemeltem a CD játszót, egész kellemesen szólt. Persze a CD-vel a kezünkben állva nem túl jó zenét hallgatni, így ezt az izolációs megoldást elvetettem.

Persze a kisördög ott bújkált, mi van, ha kombinálom a Tiglont más alátétekkel. Különféle tornyokat építettem, ami már- már az elmebaj határát súrolta és játszadoztam vele. Mivel ennek nincs függőleges csillapítása egyáltalán, így egyértelműen a mágneses alátéttel kombinálva még jobba lett, még jobban kiteljesedett. A Darumával nem sok változás történt, majd a Daruma+mágneses alátét+Tiglon torony talán már sok lett. De ha belegondolok olyat is csináltam, hogy Daruma+mágneses+bicajbelső+Tiglon, persze a szintek között üvegpolcokkal. A fene nagy próbálgatásoknak azonban meglepő végkifejletet lett. Nálam, és namégegyszer NÁLAM(!!!) a bicajbelső+edzett üvegpolc+Tiglon alátét szendvics vált be. A Tiglon alátétekre közvetlenül téve a CD-játszót.

Summázva, ha egy alátétet használhatok, akkor a CD esetén nyert a Tiglon, ha kombinálhatom a mágnesessel és a bicajbelsővel jó. Gondolom ez  megnyugtatja a Townshend állványok tulajait is, hogy nem kidobott pénz az állványuk, mert bizony a függőleges csillapítással a Tiglon is jobban szerepel. Milyen a Darumához képest? Jobb, sokkal jobb, de az árak a helyükön vannak.

...

De még minidg nincs vége. Egy próba nem próba és itt van a 47Lab Phono Cube, amit még nem sikerült megszelidíteni teljesen. Igazán még egy alátéttel se érztem, hogy tökéletes lenne. Azok kombinálásával sem. Mit veszíthetek, úgyis két szett jött, betettem alá a másikat. Tyűűű!!! Még jobban ledöbbentem. Helyére kerültek a dolgok. Meglett az eddig nem talált nyugalom és persze az alsó tartomány felbontása az analóg lánc esetén is újraírja a lemezeket. Tovább nem mentem. Az erősítő alá nem tettem be, mert egyelőre köhögjek ki két szettet, de gondolom nem fogom megúszni a harmadikat se, stb...

...

ülök, nézem ezeket a kis vackokat és már nem csak néhány fa és fémdarab jut róla eszembe, hanem mint annak idején a titánium kipufogómat bámulva: a világ egyik csodája néz rám vissza.

ennyi...

...

még mindig nem értem... két kis xar fémpogácsa kúposan meg egy kis fatányér neki és... passsz

Megosztás

Tiglon tutik..

Megszületet eme szövefényes történet vége. A TMZ3 japán ára volt 70.000, tehát az JPY. Ez jelenleg 143.000HUF-ért vihető, vehető, de ezt rendelni kell. Egyébként limitált darabszámban elérhető ez az alátét, mert az alapanyaga véges és ha elfogyott, nincs több. Valami 100éves fából faragták,aminek igen kedvező a csillapító hatása. Az tény,nincs fahangja és vérprecíz, mindennemű tolakodás és a muzikalitás elvesztése nélkül.

Aztán van az olcsóbb verziója, aminek TMX3 a neve. A TMX-ért leszurkolandó 51.000HUF elég kedvezőnek mondható. Mindkettő van 4-es pakkban is, de mi a 3mat jobban szeretjük, akár a zongoraszék. Egyébként alátétenként 20kg terhelést bírnak el, így a 3darabos szett elvisz a hátán 60kg-ot és a biztonsági ráhagyást. Ebből az olcsóbból lesz rendelve raktárra is.

jelenleg, mint lentebb írtam, a TMZ próbálható. TMX ha megjött a csomag.

Mégis -lehet- lesz olcsóbb Tiglon alátét

szóval folyik az egyeztetés, mert a Tiglontól kapott termék és árlista nem egyértelmű. A TMZ a fullos alátét, de van/volt(?) egy egyszerűbb kivitele is, ami olcsóbb. Jó lenne még ez az olcsóbb verzió rendelhető lenne, mert az alátét nagyon ott van, csak kicsit izé, na...

csak halkan mondom, kőkemény, hardcore kondosok rácuppantak. amit tudok, ennyit elköltve jobb CD-re, nem kapnám azt,amit ez az alátét művel(vagy éppen nem művel). persze agymenés egy 300ezres Quad CD-t KSL ezüstökkel hallgatni, meg ilyen alátétet venni alá... pedig nem. ezek olyan dolgok, amit készülékcserével nem érsz el.

Tiglon feketeleves.

Beszéltem Tamással. Sajna valami el lett nézve és a három alátétes szett ára 140lesz. Nekem tuti kell kettő, mert a Phono Cube e nélkül nem igazán működik, ahogy elvárom tőle és már a CD alatt is megszoktam, de innen mindenki mérlegeljen és tegyen belátása szerint...

Tiglon alátétek

Visszavittem az egyik szettet Kürthynek és nem az igazi így. Beszélek Tamással, hogy gyorsan haknizzuk le pár embernek és rendeljünk, mert mióta kivettem, nekem nem annyira jó(de 2-3szettel nem szívatnám),ezt az egy szettet meg nem akarom folyton pakolászni(meg ezt is elvielg vissza kellene adnom,de nem fogom :DDD ). Akit érdekel Pest és környékén, vegye fel a kapcsolatot Tamással(30/595-57-19), van Nála egy szett bemutatóra. Debrecen környékén meg nálam (aart_kukac_frímél) lehet tolongani kipróbálni, aztán hadd jöjjön,amennyi kell+ a ráhagyás. de lehet beszélek Tamással, rendeljen be belőle. előbb- utóbb megkerülhetetlen, nem marad a nyakán.

Este légyfinghalkan hallgattam a muzsikást és még így is brutál volt a bőgő, ahogy mart... szinte gyomorban éreztem...(CD alatt van jelenleg az az egy szerencsétlen szettecske). Hétvégén betteük egy AN M2 előfok alá... felébredt melankólikus álmából és bugizni kezdett :)  ergo a csövik alatt is úgy néz ki, szuperálni fog és nem is akárhogy.