utopia

digital world - analog minds

Tápkábel II. Ne vágd szét egyből a merlines dugózást!

Nemrég nagyon belejöttem a tápdrótgyártásba. Kellemesen indult, így egyik unalmas délutánomon nekiestem a szubok(az Avantgarde tölcsér aktív szubjai) tápdrótjának a szét, ill átszereléséhez. Sokat nem gatyáztam vele, hisz volt hossz bőségesen, így egyszerűen a meglévő végeket levágtam és elkészítettem a legutóbb vázolt módon a forrasztásokat. Nem gondoltam, hogy egy bő hétig tartó ide- oda drótozás sül ki belőle, illetve legalább ötször találtam fel a spanyolviaszt, majd rájöttem, mégse sikerült feltalálni...

 

De akkor gyorsan tudjuk le a szubok tápjának átforrasztását. Árnyékolások visszavágva, a KSL- ben futó nyolc ér elfelezve, így négy- négy lett bekötve és egy gatyamadtag behúzva védőföldnek. Első pillanatra nagyon attraktív lett a hang, aztán valahogy a mosoly kezdett lefagyni az arcomról. Ez a fene nagy attraktivitás a felbontás rovására ment. Minden leegyszerűsödött, de az tény, hogy a gitár nagyot tépett. Csak valahogy az élet szállt el az egészből. Ok, tudom, bejáratás, de ennek nem annyi híja volt. Egyszerűen xar volt. Mivel prezenszben volt túl erős, gondoltam kicsit csavargatok a szubok aktív váltóján és majd a frekvenciák eltolása rendebvágja. Javult, de még minidg halott volt. A végén úgy eltekergettem, már azt e tudtam, eredetileg hol állt.

Vakartam a fejem, aztán eszembe jutott Kürthy Tomi, amikor mondta, nem mindegy milyen madzagon vezetjük a földelést. Kikütöttem a földkábeleket és újra ördög bújt a vonóba, jól szólt, de volt egy kis brummja. Az erősítő tépdrótjából is kikötöttem a földet és megszünt a brumm, de az érdekes inkább az volt, ahogy megszólalt. mint még eddig soha.

...

A hang nagyon jó, de az érintésvédelem se lenne hülyeség. Rágugliztam, ha valaki véletlenül nem tudja mi az a védőföld, értse, miért nem hülyeség, ha a helyén van.

Védőföldelés fogalma:

A berendezésnek üzemszerűen feszültség alatt nem álló fémrészeit- amelyek csak rendellenességek vagy hibák következtében kerülhetnek feszültség alá – fémes, jól vezető, kis ellenállású földelővezetékkel összeköttetésbe hozzuk a földel. A helyesen elkészített földelés célja, hogy a berendezés testzárlata, vagy egyéb meghibásodása esetén.

-a nagy áramerősségű zárlat az olvadóbiztosítót az előírt idő alatt kiolvassza és a berendezést kikapcsolja

- ha a zárlati áram kisebb, mint az olvadóbiztosító kiolvadási árama, akkor az érintési feszültséget a megengedett érték alá korlátozza.

Magyarul, ha nincs földelve a földelendő berendezés, ha baj van(pl ilyen a zárlatként ismert jelenség), úgy vág földhöz a 220, mintha Repka kapna a kezei közé. Persze ne feledjük, vannak un kettős szigetelésű készülékek, így nem kell betojni, ha valami eredendően nem védőföldes. Ettől függtlenül még életemben nem láttam zárlatos hifit, de az ördög nem alszik és még jó ideig kéne tolni a bicajt a sárgolyón, így nem ér annyit, hogy ne földeljünk és ezt legegyszerűbben a tápdrót megfelelő csatlakozójának bekötésével tehetjük meg.

Vissza az UNOkhoz. Semmi kedvem nem volt földelni, de meghónni se, így hamar arra jutottam, megpróbálom máshogy földelni a rendszert. Amit tuti kell, az az erősítő, vagy bármi más, amivel a berendezések RCA csatlakozója kapcsolatban van. Namégegyszer. A védőföld közlekedik az RCA csatlakozók test vagy földpontján. Ergo ha az erősítő földelve van, azon keresztül minden egyéb, ami ahhoz RCA csatlakozóval be van kötve, így mivel az erősítünek minidg bekapcsolva kell lennie, ha szól a zene, azt érdemes földelni és akkor a többi készülék elboldogul külön földelés nélkül is. Csak ezek a fránya szubok nem RCA csatin csatalkoznak(azt is lehet, de nálam nem úgy van megoldva), hanem a hangfalkimeneten, így ez itt nem járható út. És ekkor ugrott be valami. A szubok hátlapján van egy testelő csatlakozó, így megmentve éreztem magam. Összekötöttem ezt a csatlakozót az erősítő tápdrótjának földkábelével és láss csodát... Megint xar a hangja...

Nem maradt más hátra, mint előre... vagyis hátra. Kell a védőföldnek is a jó kábel. Érdekes, mert a prototípusoknak az AN erősítőm esetén nem volt ilyen problémája és végleges helyükön sem, az AN CDT és DAC Zeroval. Nem tudom azt mondani, hogy ott nem számít, milyen a föld, de kevésbé bizonyultak erre érzékenynek, mint az Avantgarde rendszer. Tanúlság: köttesd be Kürthyvel a KSL tápdrótot és akkor jó lesz. Eddig én is ezt csináltam, de most okos akartam lenni. Jól rábaxtam, mert most ismét levághattam mindkét végén néhány centit, így az akcióm végére a két tápdrót rövidebb lett legalább tíz- tíz centivel és járathatom be újra.

...

De ha már így belejöttem, nem álltam meg itt. Egyszer már hallottam baromi jól szólni a rendszert, amikor semmi nem volt földelve, így nehéz volt megbarátkozni a régi felállással(az erősítőm tápdrótja árnyékolatlan KSL SpC és a védőföld egy külön madzag, ami egy másik elosztóba van csatlakoztatva). Ez a madzag kb két méteres volt és azon merengtem, mi lenne ha kettévágnám és dupla keresztmetszettel kötném be, de a védőföldet is bekötöm. Lesz keresztmetszet bőven és a földnek is dupla ér jutna, hátha jó lenne.

Fura volt. Nem éreztem az egyértelmű javulást. Biztos a hossz csökkenése is beleszólt. Nem tetszett. Kicsit járattam, de nem sokat javult. Bekötöttem az AN erősítőhöz, de ott se tetszett. Ridegebbé vált a hang. Két- három napig kínlódtam vele, de az istenért se akart jó lenni. Ekkor gondoltam egyet és az Avanatgrarde szubok frekvenciaváltóját fentebb toltam. És jó lett. Most jó és ilyen jó még talán nem volt soha, de ez nem tudom minek köszönhető. Esetleg az azóta bejáratódott duplacsövű KSL tápdrótnak, vagy csak egyszerűen jobban összelőttem a szubot a tölcsérekkel? Gőzöm sincs, de most legalább nem ézem, hogy az új madzagomat szét kell szedni, külön eladni a szálakat és venni egy új két méterest. Már ez is valami...

És akkor most miről is beszélgettünk?

Lehet jobb a készülékednek, ha külön madzagon van bekötve a védőföld, de lehet nem.

Az a készüléked, amely csatlakoztatva van földelt készülékre(pl erősítő), nem kell földelned, így a bekötött föld "jótékony" hatását elkerülheted.

Ha van "készre gyátott" KSL tápdrótod, mielőtt szétszeded, próbálj kölcsönkérni egy már átalakítottat és próbáld ki, Neked melyik a jobb. Nincs szabály, vagy jobb lesz, vagy nem. Spec nálam a Kürthy Tomi által kikísérletezett bekötési mód vált be.

KSL duplán bekötve szintén képezze próba tárgyát, mielőtt kettévágod a meglévőt, mert nem biztos, hogy jobban jösz ki. De majd igyekszem több helyen kipróbálni, ha bejáratódott.

Megosztás