utopia

digital world - analog minds

Sírjak, vagy nevessek? Ambivalencia konfliktus (fake Vx)

Írni kellene, de nehéz szabadulni a ritmustól... Halkítok...

Nemrég cseréltem a teljesítménycsöveket a P2-ben. még valamikor Csontos István tett félre egy szett P2SE csőkészletet. Míg kis hangsugárzókkal hallgattam az AN végfokot, nem volt zavaró, de most, hogy a Model5 dublőre lett, bizony a 102dB adja, hol vannak gondok. Van egy kis brumm, meg olyan csőhangok röpködnek, nem győzök lesni. Elővettem hát a NOS ruszki (meghajtó) csöveket.

Zajok megszűntek, és valahogy mindene jobb lett, kisMUkk felhajtotta a cipője sarkát, csak kicsit olyan rossz értelembe vett highEndShow-s lett. Amikor mindenen helyén van, minden nagyon jó, kitisztult, csak a fürdővízzel kiöntötték a gyereket is. Túl sterilt, meghalt. Ez a cső 1974-ben látta meg az elektronvilágot és azóta egy dobozban pihent, várt. Adjunk neki időt. A bejáratásra ítélt alkatrészek, készülékek először szépen, melegen kezdenek szólni, majd felkeményednek. Most épp a keményedős szakaszban vagyunk, de érdekes volt, hogy az eddig jeleskedő AN-B srága tápdrót unalmassá vált. Ordított a rendszer, hogy azt gyorsan cseréjem ki KSL SpC-re. Így tettem és jééé,... eltűnt az a zavaró valami, ami miatt az egész műanyag lett. Jól szólt e? Hogy a rossebbe ne. Szerintem a hifitársadalom nagy hányada elgéedetten bambulna bele a világba a kiálíltáson és lehet nem esne le, hogy baj van, hisz majdnem minden rendszer ettől szenved. Egyszerűen ha még benne is van a szabadság, nem hámozzák le róla a békjókat a userek. Szóval tessék hámozgatni és xarni a basszusra és egyéb hülyeségre. Persze ha azt érzed, tökéletes, ne piszkáld. Nekem eddig jó volt, most bekavart a csőcsere. Le is huppantam azonnal googlizni, milyen cső az, ami ennyit lehet róla tudni. Meg azt, előszerettel rakott be az AN orosz csöveket.benne volt ezidáig. Különös ismertetőjegye, hogy nincs rajta semmi. Vagy sose volt, vagy gondosan lemosták róla, sose tudjuk meg, viszont nagyon hiányzott a hangja. Pesze amit beraktam, eléggé hasonlított, de volt rajta jel, felírat, made in CCCP... Járassuk,... De mégse hagy nyugodni. Már gondotlam, írok Zalánnak, kérdezzen utána(hivatalos utat illik nem megkerülni polgártársak!!!) és ekkor jött egy hirtelen ötlet. Kivettem, összemértem a régivel,... minden apró részletében összehasonlítottam és totál egyezik. Minden egyes apró biszbasz pontosan ott van az új csövön, mint a régin volt. Ez úgy tűnik, ugyanaz, Nincs más, járassuk. Egyelőre hiányzik az a kellems színes világ, amit még tegnap tudott, de várjunk rá türelmesen. Persze a KSL tápdrótot be kellett tenni(de hála istennek épp kiverte a P2SE csökészlet, vélheteően eredeti. Nem érdeems kísérletezni, ezzel jól kel szóljonbiztosítékot is közben...), de hátha bekopik olyan formán, hogy a Srága B mehet vissza(nem szeretem felborítani a rendszert, ha egyszer tetszik a hangja). Egyelőre ez most olyasmi hang, mint a Model5 erősítő, csak fakóbb. Jobban hasonlít egy középházas triódásra.. na jó, ez is trióda üzemmódban működik, javítok. Jobban emlékeztet egy 2A3 triódával hajtott közepes szintű erősítőre, mint pl a The First volt, de nekem épp a 6L6 miatt tetszett ez az erősítő, ami ha már a komoly csövekhez kell hasonlítani, inkább 211 hangú. Mindenestre, tessék- lássék a csőkészlet. Neve annyi, amit a dobozokon látsz, én se vagyok okosabb, de google képkereső megtalálja.

***************************************************

Na akkor a nap eseménye... Már sokat nem éreztem ebben a Vx sztoriban. Szépen visszadom, elfelejtjük és kész. Aztán csak bennem bújkált, ki se próbáltam és ez akkorra ciki, mivel folyton azt szajkózom, az a jó, ami jól "gyári" ónozás...szól. Kerestem két dugót és nekiálltam átónozni, mert ahogy le van kenve, az minden, csak nem munka. Nem vagyok egy nagy forrasztóbajnok, én tudok kb ilyen gané munkát kiadni a kezemből. Vagyis nem adom ki, hanem miután elbaxok vele fél napot, odaadom foxkidnek. Levágtam, leblankoltam és meglepő módon nagyon szépen fut rajta az ón. Leheletvéknyan, de ott van. Még meg is dícsértem magam, akkor eddig a drótok voltak xarok, nem én :)

Az ál-árnyék össze van forrasztva a fehér vezetékkel, persze mindkét végén. Még ez a szerencse. Én is így oldottam meg, legyek autentikus és persze következetes, mellesleg így nem tud összeérni a jelkábellel. Csupa haszon az a pluszba bevitt madzag, ami nem is árnyékol, de spongyát rá. Kezdtem leónozni a csatlakozókat,.. és ekkor tört el a pákám hegye... Technikaszakkör beindul... Jóhogy, nincs itthon xemmi, ami alkalmas lenne pákahegynek. Miért lenne? Még sose tört el. Pedig ha a fene fenét eszik is, ez még ma ki lesz próbálva. Megoldottam. Némi hajtogatás után az eredeti hegy feléből eszkábáltam egyet és szerencsére, amire kellett meg tudta oldani.

Kerestem egy direkt nulla forintba kerülő madzagot. Szerinem a 7ezers DVD játszóhoz adták. Ja, videókábel. Azt gondolom ettől nem kell sokat várni, méltó ellenfele lesz a kínai Vx-nek. Hosszra is hasonló, gondolom rézmadzag. Futóműnek elővettem az említett 7ezres DVD játszót. Egyébként ezzel annak idején meghallgattam az átalakított DAC3-ast, nem volt a top futómű, de nem szólt rosszul így a rendszer.

Fake Vx bedug, nagylevegő, hisz én csináltam,... CD előfok része átkapcsol Dig1-re és hadd szóljon. És nem xar. Borzalmasan nem xar. Elsőre még kellemesnek is tűnik, de van mellette tempó és kraft. Egy Bizet lemez volt épp bent, azt indítottam. Nem volt rossz. Aztán átraktam a Bosshosst, ha már tegnap azt hallgattam este. Pesze így lenne ötösöm a Lottón, mert nemsokára kezdett unalmas lenni. Kezdett a kezdeti lelkesedése a madzagnak alábbhagyni és nem tudta feledtetni, hogy ez egy semmilyen rézdrót, de attól talán picit több... Talán. Ebben a percben tettem be a kihívó 0Ft-os madzagot. Elsőre jött valami kellemes a hangképbe, de alapvetően ez meg enervált, gyengébb. Azt gondolom, ettől azért a kínai jobb. Ez kifejezetten idegesítő 3perc után(a kínaival már lejárt egy lemez). Olyasmi a hangja, mint a régi Yamaha CD játszóknak volt. Nem tudom megfogalmazni, olyan... grízes. Folyton peng, még ha nincs is benne gitár. Szóval ezt kiütötte a kínai. Jófromán hiányzik az energiája, ami igaz, hogy lufax felbontásal párosult, de valamiért mégis jó volt.

Most azon töprengek, vajon nem e a "futóműben" van ez a hiba, amit a rendszer hoz. Mindjárt bekötöm a KSL LPz-t, csak lusta vagyok kiszedni, de nincs más, ki kell próbálni, bár az túl nagyvad ehhez a teszthez, nincs más drótom...

Míg átkötök, be a lemez a Quad-ba,... huhhh... jól van, a rendszernek nem lesz gondja, alakul a P2 is...

KSL LPz... Azért itt is tettenérhető a "futómű" bénasága, de azért ezzel a leghallgathatóbb. Ki hitte volna. Viszont! Ha valaki ilyesmi szintben gondolkodik, agylövés egy LPz-t vennie. Gondolom ez nem volt kérdés, de azért ez így is messze elamarad a Quad saját produkciójától. Ha eddig nem mondtam volna, a Quad DAC-ját használom konverternek.

Visszatoltam, nem annyira xar a madzag. Van ereje, ritmusa és ami fura, nem lehet zavarba hozni a magasregiszterekkel. Nem válik tolakodóvá, engem inkább a felbontás hiánya zavar, de a legbénább madzagom jelenleg a KSL Vz, abból is 1,5méter, ami jobban szól, mitn 1méter, így nem csoda. És ebben valamelyest ludas a DVD is. Alátettem egy szett Darumát és kezdenek megjönni színek, fények. A gitár egész pofásan kezd szólni. Persze nem példás előadásmód, de ettől sokkal xarabbat is hallottam már.

Lőjem be? Nem könnyű. Igyekeztem végig objektív lenni és nem azt látni, egy hamisítvánnyal van dolgunk. Ami biztos, semmi köze az AN Vx-hez, de annyira jól rejtőzködik, nem tűnik rossznak, ha bekötöd. Főleg az első percekben nagyon meggyőző. Valóban kiegyenlített és afféle all-rounder hangja van, aminek -mint írtam is tegnap- ha a rendszer nagyon lustára van húzva, még meg is örül a dolgozó. Ha mondani kell rá valamit, a 15USD sztereó méterárat megéri. Olcsón lehet vanni egy tűrhető madzagot és talán attól egy kicsit többet is, de egyértelműen nem Vx hang. Nem ezüst hangja van, inkább egy jól megkomponált olcsó réz. De az is igaz, hallottam már ettől drágább és rosszabb rézkábelt, persze nem AN-t. Ami fontos, van lelke. Valamit csak beletettek ezek a csájnák, ha csak kis mértékben is. És most épp azt figyelem, kottázható...

UI: csak digitként próbáltam ki. Gőzöm sincs, mit hozna analóg jellel, de sanszos, hasonlót. Kisebb felbontású rendszerben, főleg kisebb hangfalakkal, nem bánt ez a drót, talán ez a csel benne. Nem tudtam zavarba hozni, nem csörömpöl, inkább afféle élő koncert feeling. Nem művészkedik, de van egy picike lelke, így aki benézte, ne szégyelje, igaz nem ezüst hang, de nem is velejéig romlott.

*************************************************

Quad-ot visszakötve is van egy kis fakóság a rendszer hangjában és a felbontása nem az igazi. Ez még a cső lesz 50%-ban. Persze ez nem menti fel a kínait, de a felbontásának hiánya picit az új csőnek is köszönhető. A másik fele a saját problémája.

Megosztás