utopia

digital world - analog minds

The SaSuPa of the beast

Elég béna szójáték, de amikor megszólalt a lemez, ez ugrott be. Persze a sztori korábbról fakad. Egyszerűen képbekerült egy új (Kürthy Tamástól lopva a kifejezést) tűpucer.

Néhány hete, amikor arról beszélgettünk, milyen újdonságok vannak (pl. a Sead féle Konus elektronikák szintekbe sorolása és a megjelenő beginer szint, lásd még költséghatékony címszó alatt), mellékesen elhintette, van egy új tűpucer is, jobb mint a régi.

Egy tűtisztító nem a világ teteje, meg itt van nenkünk a bő 15 éve használt -és bevált- Zerodust zselé. Akinek volt az első szériákból, vélhetően amikor cserélt és már szürke dobozban kapta, átoperálta a zöldbe, hogy véletlenül se lehessen szem elől téveszteni a lemezjátszó polcán. Így volt ez nálam is. és mivel épp meg kellett volna ejtenem az aktuális mosást, esetlegesen újat venni, beült a bogár a fejemebe: próbáljuk ki az újat.

Fidelix SaSuPa. Nagyjából ennyit tudok róla. Neve -és forgalmazója- sejteti, hogy japán termékkel van dolgunk, de kb eddig jutottam. Most hirtelen rágoogliztam, de többnyire forgalmazói oldalakat listáz, de ami a kincs a sztoriban, nem tudom őket megnyitni valamiért... Majd Tamást megkérdezem, mi a forrás, de azt azért tudjuk, Japánban sok olyan kis eldugott cég van jelen, amiről lövésünk sincs, hogy létezik, aztán vagy kirepül a nagyvilágba, vagy maradnak belpiacos undergroundban. A SaSuPa kirepült.

***

"Kipróbálom, persze". Jött a posta, revox pakkot kapott. Hazavitte, letette, de azért szemrevételezte. A hifi a Model5 meghibásodása miatt szét van szedve. Alapvetően olyan, mint valami kis kanálka ellapítva(vagy mini lapát) és a nyele letörve és felhajtva,, hogy ergonómikus legyen. Zárójeles rész ez, de nagyon eltalálták ezt a szöget. Nem, mintha órákon át kellene fogdosni és ez fontos lenne, de valahogy jó megfogni, pedig mérhetetlenül egyszerű valami. A lapáton viszont megkapjuk minden tűtakarító álmát egyben, a kefét és a zselét is. mert ugye ez jóideje kérdés, kefe vagy zselé? Én zseléztem és néha karbonkefével megpuceváltam(lemezmosó folyadékkal), de nem éreztem azt a mérhetetlenül nagy áldásos hatását (a karbonkefének), sőt,... mintha kissé nyerssé tette volna a hangot. Egyébként hasonlót figyeltem meg a karbon lemezkefékkel is, amikor meccseltettem a Loricraft kecskeszőrrel. A SaSuPa-n található kefe lövésem sincs, milyen apró szélakból áll. Ránagyítőztam, a nagyon aprócska elemi szálak merevnek tűnnek, de a kefre rész tapintása kellemes, lágy, puha, bár nagyon nem fogdostam. A mellékelt manuál szerint lemezforgás irányába tisztítunk vele, majd a pucert a tányérra helyezve ráengedjük néhányszor a tűt óvatosan a zselére. Zselé. Ez a zselé keményebb, mint az Onzow, másabb, szinte koppan rajta a tű. véknyabb réteg is van felhordva a lapátra. Élve a nemes egyszerűség lehetőségével, és mivel nincs is karliftem, azonmód használtam ezt a zselét is, mint a régit: kar a tartón és kezemben a lapáttal odanyomtam a tűhöz. Vigyázni kell, mert keményebb volta miatt ez a zselés tisztítás kisebb nyomóerőt igényel. Persze ezt megelőzi a kefével való tisztítás, ami nem tisztogatást jelent. Egyszerűen csak egyszer meglegyintem vele a tűt és kész, nem kell sokat törölgetni. Aztán megy vissza a kis papírdobozba, amiben jött. Igen, ennyi hátulútője van, nincs hozzá valami spéci fedlap, hogy védje a portól, így megy vissza a dobozba és kész. Esetleg érdemes egy kisebb méretű zárható zacsit szerezni és abban tartani. Nem nagy dolog, hátha egy zacskó majd a gyártónak is eszébe jut.  Egyébként etilakohollal mosható (gyógyszertárban tisztaszez), amit desztvízzel öblítünk, így nagy baj nincs, nomeg ha végleg elkoszolódik, a maga 12.000 forintos árával nem vág hanyatt, ha néha cserélem.

***

És akkor támadt egy kis szabadidő. Furuyama SupremeS, TMP Ant és az Opera Droplet a 47Lab MC Bee-vel,.. ja, persze, 47Lab Phono Cube. Gyorsan összedug, hangsugárzók úgy érzésre letesz és lemez elő. Szokásos kecskeszőr a lemeznek, Zerodust a tűnek és hadd menjen. Number of the beast... Egész jó, már így hidegen is. jól sikerült ledobni a dobozokat, mert nem is volt ingerenciám forgatni. Kb forog 10 perce, aztán kar a helyére, lássuk a SaSuPát. Nagy dolgot nem vártam tőle egyébként, kb oda vártam, mint a Zerodust, de még az is megfordult a fejemben, visszaemlékezve korábba túkefés történeteinre, rosszabb lesz. Túkefe, zselé, éppen csak odakoppant, nem erőltettem és visszatettem  tűt. És jött az, amire nehéz megtalálni a magyarázatot. Már a bevezető barázdán lehetett hallani a nyugodtabb hangot. Aztán megszólalt a lemez és azt éreztem, nyugodtabb, ősszeszedettebb, színesebb, teljes ferkvenciatartományban gazdagabb. A hangszerek hangja még jobban kikerekedett, így az egész prpdukció még pontosabb, jobb, élvezhetőbb lett. Egyértelműen felbontásnövekedés volt tettenérhető, de ezt nem tudtam, hogy a pucer teszi, vagy csak egyszerűen melegszik a rendszer (hetekig állt). Ekkor kart leemel, Zerodust zselés tisztítás, kart visszatesz és... és valami fura történt. Ami eddig tökéletesen jó volt, most a SaSuPás produkció után kissé mechanikusabban szólt. Ezt még eljátszottam jópárszor, de minidg ez lett a konklúzió, hogy a SaSuPával tisztított tűvel a felbontás egyértelműen érezhetően, nem csak "talán", jobb. Ha hasonlítanom kellene, kb mint egy jó tranyós után egy jó csövesre váltanánk. Vagy egy jó réz, vagy közepes ezüst interkonnekt után egy Kondo KSL LP-t kötnénk be. Nyugalom, tempó, rittmus, színek, játkosság, de mondhatom azt, mindene jobb. Ha eltekintek a hifis kliséktől, a dög, a mocska, a veleje... a beast...

Előkerült még néhány lemez, de szinte meccseltetni se kellett a tűpucereket, mert az adott lemez élt az agyamban és a SaSuPás verzió bizony minden esetben jobbat hozott. Eztán inkább kicsit zenélgettem, de a legvégén ismét elvégeztem a próbát önnmagam megnyugtatására, hogy az üzemmeleg rendszerben is ez történik. Semmi nem változott, a bunyót ekkor is toronymagasan az új pucer nyerte.. Ez van... Imádjuk, szeretjük a régi zselét, köszönjük neki az elmúlt, bő 15 évet. Űttörő volt a maga módján, de a fejlődés nem állt meg. Van még nekem is két használt. Lemosom őket és megy a hifiemlékek polcára... Na jó, az egyiket otthagyom a lemezjátszó állványán, megszoktam a kis zöld dobozkát :) Ráadásul, ha sokáig áll a lemezjátszó, első, nagyoló tisztításra biztos, hogy fogom használni, aztán a SaSuPával készrehűzom.

***

Ja,... kimaradt... beszerezhető: Analog Audio, Kürthy Tamás (06305955719)

Megosztás