utopia

digital world - analog minds

RIP - Avantgarde Acoustic Solo

HES2003  Lassan tíz éve, hogy először kezeim között tudtam egy pár Solot. HighEndShow2003 és gőzöm nem volt, mit fogok ott csinálni, csak úgy nekivágtam az útnak. Érkezésemkor István(a Csontos) bevitt egy kis szobába, aztán annyit közölt, ezt gondoltam neked. Magamban annyit mormoltam, én is.

 

Azonnal barátságot kötöttünk az akkor frissen kicsomagolt Soloval. Az állványát már feltöltötték homokkal, így nekem csak meg kellett keresni a helyét. Elé volt kötve egy Quad CDP99, kaptam egy távirányítót és áldás békesség. Ez talán  szerda este volt. Mondanom se kell, nem sokat aludtunk.

...

- csaj elsírta magát a Nirvanán

- MoldvaiMárk a Neo-ból pislogta a Chemical Brotherst

- Hifisták megőrültek a Belafonte terétől és mennyire lehúzza a leplet az írott CD-ről

- efZámbó szerint öt millió körül lehet

- A Carmen lemez valóban jó volt. És igen, a Sisters of Mercy pólós srác  pakolta a lemezeket :)

...

 

Igen, volt már itt Solo írás, de szerintem már nincs fent. Most, hogy a gyártó lehúzta róla a vizes lepedőt és temeti(gyártása leállt), mindenkép azt érzem, nem mehetünk el röpke tíz éves pályafutása mellett szó nélkül.

A Solo alapvetően házimozi célokra készült SubCtrl-ekkel kiegészítve. Merő véletlen, hogy valaki kipróbálta zenére és bevált. Bár ezen sokat nem csodálkozhatunk, hisz a gyártó semmi egyebet nem tett, csak igyekezett  építeni egy kompromisszummentes hangszórót ebben a kategóriában. A sors fintora, hogy számos előnye és nem utolsó sorban nagyon jó hangja valahogy nem vezetett a csúcsra. Máig nem értem az embereket, de azok már csak ilyen furák. Annyit tudok elmesélni, együttélésünk alatt többet szólt mint az UNO-k.

Lássuk mit is tud/ott ez a kis csoda. Kétutas aktív rendszer, ahol az eredendően 97dB-es tölcséreket egy-egy 250Wattos végfok hajtja. Természetesen a végfokok erősítése állítható a min és max között. Persze ez kevés az üdvöskéhez. A tölcséres rendszert úgy alkották meg, hogy a magastölcsér a mélyközép közepén foglal helyet un. dualkónos kivitelben. Ennek hatalams előnye egyéb elrendezésekhez képest, hogy megvalósul a pontszerű lesugrázás, azaz mint a szélessávű dobozok esetén, itt is egy pontból szól a múzik. Másik hatalmas előnye, hogy a váltást egy aktív váltóra bízták, aminek esetén nem lép fel az egyszerűbb passzív váltóknálnál jelen lévő fázistolás, így ismét kaptunk egy tulajdonságot, ami a szélessávúakra jellemző(és nagyon bonyolult felépítésű váltókra, amelyek ritkán szólnak jól). Persze ezek mellett az aktív váltó lehetővé teszi a hangszóró szobához való igazítását, így a túl dörmögő,vagy nagyon visító szibákban is megtaláljuk a "helyét". Habár alapvetően kifejezetten direktbe sugároz, így kevésbé érzékeny a szobára, azért csak egy basszreflex kivitel, el lehet szórakozni vele. Az az igazság, inkább tologattam és soha nem kellett semmi pöcköt kapcsolgatni rajta, minden maradt normál középállásban. Meghajtására bármi elég. Annak idején egy 30ezres dimarson DVD-vel etettem, de megérdemli a komolyabb társakat. Nagyon jó barátja a Quad CDP, főleg a szabályozható kimenete miatt(ami kifejezetten jó minőségűre sikeredett) és nem utolsó sorban a hátlapon található három- három digitális bemenetnek, így akár a CD mellett ráköthető a DVD, PC és egyéb rövidített nevű csoda, amiket nem kifejezetten ismerek, de léteznek.

Kábelek terén is érdemes kiszolgálni, de szerencsére minden értelmes dróttal békésen zenél, így ha csak olcsóban akarja valaki megfuttatni, elég hozzá a 47Lab Storatos drótja is, vagy az AN-A, AN-B szint. Annak idején egyre jobb dolgokkal hoztuk össze, kezdve az ezüstdrótokkal, majd előfokkal és Supertweeterrel. Apropó kábelek. Lévén aktív hangsugárzóról van szó, a hangfalkanóc esetén teljesül az az igény,hogy a létező legrövidebb legyen. A nulla egész rövid. Persze helyette meg kell kínálni a középen kettéválasztott interkonnektel, de még így is azt gondolom olcsóbb, mint drótra költeni a súlyos méterárakat. Természetesen két tápmadzag is dukál neki értelmesebb minőségben(értsd, nem PC drót), de mihez nem.

Felturbózni már lelőttem a poént, de azért lássuk, hogy is lehet. Tehát adott a pár Solo és a Quad CD. Legerősebb konfigban az alábbi dolgokkal támasztottuk meg:

KSL AcZ hálózati kábelek

KSL Vz interkonnekt

Model5+ erősítő előfokként bekötve(így még stabilabb a hangja, bár e nélkül is atombiztos)

AN-J állványok, amire a falikonzoljával lehet "rögzíteni"

47Lab Progression DAC, KSL Lp interkonnektek

47Lab Shigaraki Phono, KSL Lp

Funk Vector+RS Lab A1+MC Bee

Townshend Supertweeter a Model5+ hangsugárzókimenetéről hajtva

... talán ennyi... ööőőőőőőőőőőő ... őő ... leseggeltem. Mintha a TRIO szólna. Talán ekkor fogalmazódott meg bennem, a kicsik közül ez szól legközelebb a TRIOhoz. Ugye ott a Basshornokkal teljesül(és a Solo esetén is), hogy az egész frekvenciatartományt tölcsérek sugározzák le. Ennek a jelentősége abban áll (egyszer magyarázta Szentiványi Kálmánka, de lehet nem tudom elmondani, csak  kb...), hogy a hangszórókról lelépve a hanghullámok másképp terjednek a levegőben, mint közvetítő közeg, ha azok tölcsérről válnak le vagy a dobozról. Ezért is nehéz az UNO, DUO szubjának illesztése a tölcsérekhez és itt az a pont az UNO és DUO jobb felbontása ellenére, miért tud bizonyos szempontból alulmaradni a Solohoz képest. És igen, mint említettem előrébb, míg használtam itthon a Solot, többet ment, mint az UNO. Egyszerűségében a nagyszerűsége és persze a hangjában. A hangjában, ami a szélessávúak eszköztelenségét tudja, de akkorát oda tud csapni, hogy azt hiszed ágyúval lőtték ki a szoba falát(megtörtént HES-n. Valaki hozta a 1812-es nyitányt. amikor eldörrent az ágyú, majd bexartam).

...

Végezetül mi mardahatna... morzsoljunk el egy-egy könnycseppet érte. Bár sokakat nem fenyegetett a 2.2milliós utolsó ára a párnak, ha mélyebben belegondolunk, némi alkuval 2milkóból megvolt a komplett rendszer(Solo+Quad CD) jóformán és nagyon nem 2milkót ér a hangja. Számolgass csak, mi mindent összevásároltál már és még mindig viszket a segged... Ne vegye senki magára, nem ide szól, de a világ tele van süket hifistával és ennek az ilyen nagyszerű produktumok látják a kárát...

Megosztás