utopia

digital world - analog minds

P2 vs M5, illetve a madzagok ha beszélni tudnának

Hazatért a Model5 erősítőm foxkid jóvoltából és vártam hogy régi fényében tündököljön az új lemeznyűvővel. első körben bekötöttem a CD-t, hadd szóljon, míg kötözgetek. Szép is volt, jó is volt. Aztán jött az LP és a várt csoda... ami elmaradt.

A P2SE van bekötve egy ideje és számomra tetszetősen szólt az új lemezjátszóval. Kellemesen, de szép nagy, testes hangszerekkel, szereplőkkel. Kellően van ritmusa is és tempója, tehát bugis összeállítás. Kicsit talán loudnessbe hajlik, de valahogy mégis emészthető. szép kerek minden. A Model5 bekötését követően rengeteg új infó jelent meg, de valami eltűnt, amit az AN végfok tudott. Valahogy nem annyira rendezett és fakóbb a megszólalás. A fenti képek egymás mellé téve ha nem is hűen,de nagyjából szemléltetik az eltérést. Természetesen az első az AN, ami szép színes és kellemes, míg a második a Model5,ami részleteiben informatívabb(az elsőn észrevetted,hogy egy bicaj van a sarokban a hangfal mellett?), de fakóbb is egyúttal. Míg az AN itt zenél a szobában és kellemesen teszi, a Model5 inkább szabadtári koncerten muzsikál és nem kedveskedik, rád tolja a nyers erőt és valóságot. De mégse üdvözítő, halkan írom: nem tetszik...

váltás vissza CD-re, tetszik,... Átkötöm a P2-t, CD nem annyira, LP tetszik... Fejlövés. Itt most ki kellene hirdetne magam irányába egy győztest, de egyik se tudott maradéktalanul meggyőzni, bajban vagyok. Ha hozzáveszem, hogy a P2 a FAL kisdobozzal milyen szépen zenélt analógról és CD-ről is, akkor aztán végképp fejlövés a történet.

Induljunk ki abból, hogy a Model5 jól szól CD-vel. Mit lehetne variálni, hogy az analóg is jó legyen. Legyen "kedvesebb". Gyanakszom a KSL LPz madzagra. láttam ár olyat, hogy a 47Lab készülék LPz-vel nem volt annyira nyerő. Mivel nincs más madzagom itthon fölösbe, bekötöttem egy gatyamadzagot. Jobb nem lett, de ami zavart az a torzítás eltűnt. Egy életem- egy halálom, bedugom fordítva az LPz kábelt. Bejött. Kicsit jobb lett, főleg miután járt vagy két percet, de a probléma csak részben Mindkét szürke kábelvég a pohonban. oka passz, csak a próba mondja meg a tuttitorvoslódott. De határozottan jobb. A phono alól kivettem a Tiglon TMZ-ket és Darumát tettem be, ez is javított. P2 visszatéve ez az irány katasztrófa, LPz visszafordít és jó. alapvetően a forgatásnál nem vettem észre, hogy mértéktelen nagy baromság lenne kipróbálni. Nem rontotta el a kábelt és az "iránykopást", mint azt sokan mondják és eretnekségnek érzik a madzagok forgatását. Szabad. Mindenesetre a csöves erősítőkhöz tervezett ezüstkábel a csöves erősítővel a gyárilag megadott irányba jól szól. Emlékeim szerint a KSL Vz-vel is volt valami hasonló problémám, bár az most irányban szól a Quad Cd-vel.

Ekkor gellert kaptam, hogy a lemezjátszó tűjét rendszeresen Zerodustolom, de ezer éve nem tisztítottam meg. Merthogy egy olyan problémám is adódott, túlzottan jobbra húzódott a zene, mintha a nem létező balance potit kicsit eltekertem volna jobbra. Vannak ötletelések, mivel kell és szabad tisztítani, ha egyáltalán szabad a tűt. Sokan ellenkeznek a tisztítástól, főleg alkohollal, mert az felfutva a tűszáron károsodáshoz vezethet. Pl a gumi csillapítás kiszáradásához. Nálam a kolombusz tojását Kürthy Tomi csapta le az asztalra. Loricraft lemezmosó folyadék. Rákukkantottam, nem tartalmaz alkoholt, elő a szénkefét és óvatos próba. A tű szemmel láthatóan csillogni kezdett, míg nagyítóval a gyémánt is. Lemezre visszatesz és a P2-vel nem jó. Nem tudom mit csináltam, de elment a P2 kellemes hangja és afféle erősen rézhangot kezdett mutatni. Lehet a tű koszos volt és a kiolvasás pontatlanabb és így szépen elkenték ezeket a dolgokat, de valójában fogalmam sincs, mi történt. Lehet sztatikusan töltődött a tű a szénkefe miatt, bár ez elvileg nem lenne kézenfekvő dolog, ill amikor a ZYX-et megpuceváltam, azzal nem tapasztaltam hasonlót. modanom se kell, hogy majd infarktust kaptam, hogy ami legalább eddig jó volt, már nem OK, de nagy levegőt vettem és átkötöttem újra a Model5-öt és jééé, itt meg jó... LPz visszafordít és még jobb. DE MÉG MINIDG NEM ELÉG JÓ!

A történet másnap folytatódott, ezt a sokkot ki kellett hevernem. Már billent a mérleg a P2 irányába elég erősen és hirtelen minden szertefoszlott. Másnap az erősítővel kezdtem játszani, pontosabban a tápdrótokkal. Egy első generációs KSL SPc van bekötve, ami árnyékolatlan.  A lemezjátszó tápegysége AN B sárgával. Kihúztam a CD-ből a gen2 KSL SPc-t és kicseréltem a sárga B madzagot és sokkal jobb. Sokkal színesebb, de már-már loudnessbe hajlik... Fejvakarás és egy hirtelen ötlettől vezérelve kicseréltem az erősítő és a lemezjátszó tápegység madzagját és tyű! Megvan, ami hiányzott. Szép kellemesen színes, de nem színezett a múzik. Amint az összes tápkanóc KSL SPc lett, a hangkép teljesen átalakult. A phono alá is visszakerült a Tiglon alátét. A fakóság elillant, a felbontás megnőtt és hasonlóan kellemsen zenél, mint a P2SE-vel a rendszer, csak most meg búg :DDDD

Így zenéltem vele aznap este, betudtam, hogy valamiért búg, de nem vészesen. A P2-nek majdnem ilyen brummja van alapból a 102dB+ tölcsérekkel. Nálam a zuhany alatt jönnek az ötletek. Már nagyon későn zuhanyoztam, minden ki volt kapcsolva, de valami gyanús volt. Erősítőt visszanyomtam, búg. Régebbi tápdrótot visszadugtam, nem búg... akkor ezt nem a phono vagy hangszedő gerjeszti. Szétbontottam, a CD tápjának nincs bekötve a földelése. És ekkor ugrott be, a tápkanócra nem véletlenül írtam rá, hogy CD player. A Quad nem védőföldes, így a neki szánt táprdót esetén nem kötöttem földet, csak 4-4eret a villásdugó csatlakozóira.

A történet itt áll. Ma lehet visszakötöm a P2-t, hadd fusson még egy kört, de minap nagyon nem tetszett a tiszta tűvel. A Cd tápdrótja tudom, hogy jó a CD-hez, így azt nem barkácsolnám át földeltre, nem marad más, vennem kell egy új tápkábelt. Ez viszont 3gen lesz. De szerintem pont az kell ahhoz, hogy a maradék problémámon segítsen.

Nem egyszerű a hifista élete. Ha újraszületnék elkezdeném? hmm... Vennék egy egyszerű és olcsó rendszert, ami kiegyenlítetten és jól szól. Ha már ilyen batárjaid vannak, nem adod el, próbálod kiszolgálni, de még egyszer nem vágnék bele. Inkább valami szélessáv és minél egyszerűbb elektronikák. A feladat megoldhatatlan? Nem, csak a fene akart már megint erre költeni :)

Megosztás