utopia

digital world - analog minds

A Nagyság átka

Semmi érdekes, csak most van szusszanásnyi idő, így tolom az elmaradásokat.

Mi is lenen ez a nagyság átka? Az apropót ami adja, rég nálam van, vagyis volt. Daray Gyuszi kölcsön is kérte egyszer valami futóműcserés AN kipróbálásához, és mikor érte mentem, Vele is erről trécseltünk. Egyébként ez egy Audio Note DAC3, kicsit felturbózva.

A története a régi időkbe nyúlik vissza, amikor még emberünk megvásárolta a Merlinben régivágású DAC3-asát. Nem gatya rendszerbe vitte, mert az akkor zászlóshajóként tündöklő AN CDT2 futómű volt a párja, míg erősítő terén Kondo Neiro hajtott, Avanatgarde Duo hangsugárzókat. Nem is volt sok gondja vele, mindaddig, míg meg nem hallgatta IstvánCsontos (akkor újnak számító)szűrőmentes DAC5-ösét. Gondolom ismerős a sztori. Elégedett vagy, aztán belekóstolsz a jóba és nincs megállás.

A DAC5 azért akkor se volt kétfillér, de fertőzött betegünk szeretett volna ebből valamit megkapni, így jött az agyalás, mit kellene ezzel az egésszel kezdeni. Megindultak a konzultációk az AN.UK-vel és a vége az lett, kapott egy digitális szűrőmentes DAC5 panelt és egy leírást, mi egyéb dolgot kell átépíteni a nirvánához. A Szakik itthon is összedugták  fejüket és még akkor upGrade KIT-ek hiányában körbeszagoltak, mi az, ami még beépítésre érdemes. Fő kérdés a trafó volt, mert a tápellátást is átdolgozták ezek  a gazemberek.

Valamikor azért került hozzám, hallgassam be, lőjem be az árát és segítsek eladni. Az eleje jól sikerült, a második felével már voltak problémák :) Egyébként nagyjából 650.000 jómagyarFrotinra taksáltam, ezt a köz véleménye kevésbé osztotta. Nem is kelt el, de mire ezt a valamit is megírom, ha esetleg valaki kedvet kapna, már nincs nálam. Nézegeti valaki, csak az árat illetően kellene dűlőre jutni. Egyébként tanulságos volt ez az eladási kísérlet. Egyrészt, azt a hirdetési szöveget, hogy DAC3 >> DAC5 bazira nem értik a népek. Tanultam is belőel, soha ilyet nem írok ki többet, mert a kukacoskodók, bár nem tudják mit jelent, belekötnek. Azt jelenti, amit az elején leírtam. Ettől ezt rövidebben megfogalmazni nem tudom és az a fura, aki belterjes értette. Persze a többiek se azért kérdezgették a dolgokat, mert őrültmód meg akarták venni, csak szakértettek.

De vissza a DAC-unkhoz. Megkapta a digit panelt és trafó terén volt gond. AN trafó nem volt hozzá, így máshol kellett keresni. Mondanom se kell, ha emberünk az M3 előfokba(egy másik projekt kapcsán) megvette a gyári M8 panelt és ezüst kimenőtrafókat, ha lett volna ehhez is AN trafó, megveszi, de nem volt. Kérdésre, mi is akkor ez a trafó benne, ez a válasz jött: "WAASNER M-102 típusú vas, a gyár legjobb 111-es minőségű készítménye. 0,35mm vastag, 1,11watt/kg a vasveszteség ( nagyon kicsi, tehát kiemelkedően jó a hatásfoka! ), melegen hengerelt, szemcse kiegyenlített. Gyorsan fel- ill lemágneseződik, az egyik legjobb vas jelenleg a piacon!!!"

Én ehhez nem értek, sose értettem, most se értek és már nem is akarok érteni. Egy dolog érdekel, az a valami hogyan szól.

Első randinkon a 47Lab Shigaraki futóműre kötöttem be. Mocskosul jól szólt. Ekkor elméláztam a nemrég hallott DAC3.1x Signature(még a régebbi, kb tizenX évvel ezelőtti verzióról van szó) hangján és eladási árán, így mindent összevetve ezt 650-re lőttem be. És ezt az árat tudta/tudja is. Jó volt hallgatni. Gyors, szikár, pörgős. Semmi henyélés, lustálkodás. Semmi nyoma a rossz értelmebe vett csöves szirupnak, vagy lágyságnak, mindezek mellett, nem vált soha tolakodóvá. Igazi nagyvad(igazi csöves felsőház hang), amilyen már kevés van. A dologhoz hozzátartozik, hogy a Shigaraki futómű se gatya. Érezhető volt, hogy a futóműben sokkal több van, mint a Shiga DAC-ban. Nem jelelemző a 47Labra, hogy az adott szinten az egyik komponens magasabb tudással bírna, de ez van/volt. A Shiga DAC nem rossz DAC, de a futómű jobbakat is röhögve kiszolgál.

Eztán eltettem a sarokba a DAC-ot, mondván ne használjam, mikor az eladó. Ledobozoltuk és belekezdett csipkerózsika álmába, mert a kérők, vagyis az érdeklődők nem tolongtak. Pontosabban tolongtak volna, csak a megszokott "xarérhugyér" és  "mit engedsz  feléből". Semmit. Tanuljuk már meg, ha valaminek ára van, akkor annak ára van és ne sértegessük az eladót félár alatti ajánlatokkal. Velem mindig lehet beszélni, de aki úgy kezdi, hogy "mi az alja annak a xarnak?" annak nem sok jót jósolok :) Hogy belenyúltak? Persze. Eredeti alkatrészek megvannak e? Minek? Nincsenek, mert sokkal jobb lett így és ha adtak érte pénzt, miért ne. Sokat vesztett így az értékéből? szerintem akinek van füle, nem ezt mondja, de spongyát rá, kicsit lentebb mentünk az árával.

DAC-unk szunnyadt, mígnem kérő érkezett. Gondoltam, mivel rég ment, bekötöm. A Shiga futómű már a múlté, így jobb híján elővettem a hét(7)ezer forintos Akai DVD-játszót. Van egy rövidke AN-C digitkábelem és azzal bekötöttem. Nem parádéztam túl a dolgot, csak simán rádobtam a DAC tetejére, hisz csak az volt a kérdés, működik e, vagy sem. Betettem egy Moby lemezt és leseggeltem. Brutál energiák mozdultak meg a szobában és,... és valami elementáris erővel tört elő minden apró taktusa a zenének. Hiába szólt halkan, bődületesen nagy volt mindene. Kedves kopaszunk embernagyságú volt és ott élt, lélegzett a szobában. És elértünk a címhez, illetve oda,amit Daray Gyuszival beszéltünk, hogy egy valóban nagy vas, bárhova kötöd, nagyot fog szólni. Még emlékszem, amikor a Neiro-t kötözgettem butábbnál- butább rendszerekbe és az mindenhol jól tudott szólni. Bárhova tettem, az a rendszer mindig jó volt. Ez történt ezzel a DAC-al is. A ledobált rendszer fittyet hányt mindenre, csak szólt, pedig ez az Elég minimál. Talán ettől tud jó lenni(?)akai DVD nem egy túlbonyolított valami. Persze sok esetben ez nem is baj, illetve semmi ellentmondást nem látok abban, hogy a DAC-ban van anyag(14kg) és ezért jó, míg pl egy 47Labban kevésbé. Más a megvalósítás, máshogy jutnak el rómába, de ezen semmi meglepő nincs. Míg a csöves világban él a van benne anyag, addig a kimurai minimalizmus teljesen másra alapoz. Azért ha jól megnézzük, a tápellátás ott sincs elhanyagolva, de közel sincs akkora trafóigénye a félvezetős minimálgépeknek, mint a nagy áramokkal dolgozó csöves elektronikáknak.

Még előkapartam néhány lemezt, illetve két fontosat. Egy Négy évszak vonósokra. Ez  nehéz feladat. Hajlamos nyafogni, nyávogni, vagy ha nem teszi, elnagyolt a produkció, nem lélegzik rendesen. Most tette amit tenni kellett. A másik problémás lemezem, amit elég ritkán hallgatok(azóta javult a helyzet saját Cd-vel is, de amikor ez történt, még volt híja) a The White Stripes / Elephant. Egyszerűen sok rendszeren nem képes megszólalni, igényli a csövet és főleg félvezetős rendszeren nehéz összehozni, de nem lehetetlen. Mondanom sem kell, hogy ez a lemez is hozta, amit hoznia kellett.

Egy biztos, nem szép dolog az irigység, de majdani gazdájának már van egy irigye. Lelki békém megóvása érdekében nem tartottam meg, de... de...kéne. Ami jó az jó, és ami nagy az –bizony- NAGY!

Megosztás

Végre egy profi!

Figyelj, az a lényeg, hogy eladtad, nem? Ez így megy. Amúgy meg nyilván, ha Te kötöd be, bárhol jól fog szólni. Egyszerűen érteni kell hozzá, ennyi. Ne légy szerény: tapasztalt, tudás, gyakorlat, minden megvan. Még sok ilyen cikket!

talán

talán, de alapvetően ezt a DAc-ot tényleg bárki csak beköti és hátradől. lehet finomítani,de itt valóban játszik már a nagyság átka :)