utopia

digital world - analog minds

Midnight Blue és ALR Jordan

 Mi hibádzik ezen a képen? Aki megfejti, megtapsolhatja magát. Persze az első, hogy ott egy televízió. Igen, Kürthy Tomi is vett egy tévét és hozzá egy blueRay lejátszót. Persze nem azért kötött be ide a Midnight Blue erősítőt, mert blue-blue, de a bolygók együttállása talán benne lehet. Végül is a formátum a manapság elterjedte(bbe)k közül talán a legnagyobb és felbontás terén a 47Lab újabb rendszere se szégyenkezhet.

Aztán igen, már megint egy tévés poszt. Előtte a Tenkes, most ez. Ígérem, nagyjából ennyi a tévékről. Még a végén valaki azt hiszi, AV szájtra tévedt.

Azért ráhallgattunk az 1981-es RollingStones koncertre és enyhe csörgéstől eltekintve sok baja nem volt. Ezt egy hirtelen ötlettől vezérelve úgy oldottuk meg, hogy a -precíz- Tiglon TMX alátétet egy régivágású Darumára cseréltük. Láss csodát, így volt emészthetőbb. Bár ez nem nagy csoda, hisz nálam is a DVDjátékosok mindig Darumával üzemeltek. Ezért írtam-volt régebben, hogy senki ne dobaj ki a Darumákat, vagy legalább egy-két szett biztonsági tartalékot hagyjon meg.

Miután rágyönyörködtünk a méretes televízióra és a cucc is kezdett melegedni, átálltunk CD-re. Ez, így, összedobálva is kifejezetten jól szólt. Sikerült valami olyasmit is kinyögnöm, hogy ezek a rendszerek nagyon kezdenek egy irányba szólni, ami jó. Nem szándékos hangolgatás ez, csak jön egy ötlet és a kis FAL dobozzal jól szóló rendszer végére rakunk egy ALR Jordan XL hangsugárzót. A Midnight Blue a 95dB-es FAL dobozt nagyon repítette, de semmi gondja nem akad az érzéketlenebb, bár még mindig elég jónak mondható érzékenységgel bíró(90dB) Jordan dobozzal. Erős, ütős, de nem tolakodó. A Jordan precízségének köszönhetően itt se szenved hiányt a felbontás és méreteit meghazudtoló módon, a falbontás.

És akkor nézzük, mi történik, ha egy állódoboz alá teszünk Tiglon TMX alátéteket. Ezzel ugye adós voltam, most próbát tettünk. Előtte a Jordanek a saját tüskéjükön álltak és már ott is mondogattuk, hogy mintha sokkal nagyobb hangsugárzó szólna. Persze, ezt rég tudjuk, hogy a Jordan 16cm-es hangszórói bőven felérnek 20cetnis papírmembránossal. De elég csak visszaemlékezni a hifipiac tesztre, ahol a legkisebbről írták, hogy fALRengető. Igen ,de ezt teszi olyan diszkréten, ahogy csak az igazán nagy hangsugárzók tudják. Tévedés lenne azt hinni,hogy ez a falrengetés rátelepszik a hangképre, nem, nem erről van szó, csak egy méretes hangsugárzó vehemenciájával szólal meg.

No-de, elő a TMX alátéteket! És ekkor fogy el a szó, mert valami bődületes dolog történt. Az egyébként se kicsi szoba megnőtt másfélszeresére, széltében, hosszában és a dobozméret duplájára. Amikor már  azt hittem, kifutotta magát a Jordan, kiderült, még csak egy szétturbózott autó volt, 165/70-es gumikkal. Kürthy csak vigyorgott és megvádoltam, hogy Ő már ezt próbálta, ezért húzott így rá a köcsögfára. Megvárta, míg agyondicsérem a Jordant, hogy árához mérten mennyire jó és akkor még megnyomta a NOS feliratú gombot. Vagyis a TMX-et... Igazából nem is tudom, minek indult ez a hallgatózás, afféle "gyere, nézd meg, hogy rendezkedtem be. Már van három különféle rendszer beállítva, lassan jöhetnek az érdeklődők". És igen, a Merlin Audio rég undergroundba vonult. Ha érdekel, hol tart a világ, lassan érdemes elmenni Kürthyhez. Nem kell sok dolgot tenni, csak kipróbálni ezt a Tiglon TMX/Z jelenséget. De lehet ezt se kell, csak kicsit ülni ott és hagyni, hogy a berendezések tegyék a dolgukat. Nem fogsz semmit észrevenni, csak szólnak és nehéz felállni. Idén lesz tíz éve, hogy nincs HES, így tíz éve, hogy a Merlin végleg kivonult a közéletből. De él és virul. Egy fix, aki kimarad, lemarad.

...

Kicsit elmentem... Terelgessem magam vissza... hol is jártunk? Igen, a Jordan dobozok nagyon életre keltek, no nem-mintha előtte döglöttek volna. Fura ez, mert azt gondolod, valaminek itt a vége, határán van és kiderül, nem, még van tovább. Mellesleg a kábelezés szimplán 47Lab Storatos 0,45-ös volt, semmi extra. Annyi, hogy a CD player egy mostanában hanyagolt, Tiglon összekötővel lett bedrótozva. Abszolute jól szerepelt, nem lógott ki a sorból. A zene megtöltötte a szobát és igazából nem éreztem azt, ne tudna hangos lenni. Kétharmadnál sose tekertük feljebb a hangerőt és bőven elég volt. A jazzmuzsika dobseprője ugyanúgy szórakoztatott és teljes volt, mint a dobok beütése. Az ember akaratlanul is forgatja a fejét,hol a szubláda, de hiába. Jó.

...

És ha mindezt megemésztettük, segítek, mi hibádzik azon a képen: nem világít a végfok!

 

*****************************************

ide bemásoltam mert a trollkodás lentebb dobja

*****************************************

Nem világít a Midnight Blue végfok

felvetődött, ez miért érdekes.

a Midnight Blue előfoknak van egy hangsugárzó kimenete, ahol elvileg 2x2Wattal tud hajtani. Erre volt bekötve a Jordan. Ha ez 2Watt volt,akkor máris kezdem rágni a kalapom, vagy csak eddig nem voltun ktisztában a Wattok erejével. Persze aki több Wattot szereten, annak van a sorozatban egy 2x50Wattos integrált erősítő is, a DAC-szolgáltatás nélkül.

Megosztás