utopia

digital world - analog minds

A Mester alkot

fotó: Takács Jenő. Nem kopirájtos, így elloptam a fórumról :)"...a high-end mégis megmarad. Azok az emberek, akik érdeklődnek a zene iránt, meg fogják találni a módját, hogyan folytassák ezt a dolgot. A high-endben ugyanis van underground.

Vannak emberek, akik otthon, egyedül reszelik a csöves erősítőket, és próbálnak egyre jobbak lenni. Éveket szánnak az életükből, hogy beszerezzenek néhány olyan csövet, mint ami például a MIG-ekben* volt, hogy aztán arra építsenek erősítőt..."

(Csontos István, 2003.)

...

"Előzetes a 7242 tube PSE erősítőnek az 2023 évi HiFi Show-ra megjelenő ismertetőjéből.

A 7242 tube PSE projekt kapcsán keletkezett a single end erősítők új irányú kapcsolástechnikájáról egy rövid leírás, amit nem neveznék szokványosnak. Itt láthatóan a több mint 100 éven keresztül épített hagyományos triódás Single End erősítők világából való kilépésnek már vannak kézzel fogható (műszeresen is mérhető!) eredményei. A felemlegetett "az elektroncsöves erősítők torzítása miatt tetszik egyeseknek a hangjuk" kijelentés értelmét vesztette, mivel itt nagyságrenddel kisebb a THD értéke.

A megépítés vs. hangzással való korelációról meg csak annyit, hogy az az alkatrész ami nincs benne az erősítőben - az nem ront/színez/változtat a hangján

- minimál koncepció az elvi működéshez (összesen 9 darab alkatrész)

- nincs ellenállás az elektroncsövek katód és az anód áramkörében sem

- nincs kondenzátor az erősítőben

- nincs sem lokális, sem globális visszacsatolás (Negative Feedback)

- utánhúzással kiterjesztett nagyfrekvenciás átvitel (Bootstrap Compensation)

- csak egyetlen feszültségerősítő fokozat van

- egyenárammal előfeszített vezetékezés (bias ground/signal wire)..."

(Takács Jenő, 2023.)

https://avx.hu/forum/viewtopic.php?p=2818102#p2818102

 

* lövésem sincs, ez MIG cső e, de így teljes a bekezdés 

       

Megosztás

HiFiShow beharangozó, Audio Hobby

"...MIT HALLHATTOK AZ AUDIO HOBBY SZOBÁJÁBAN - ÉS MIÉRT NAGY SZÁM EZ?

Lesz itt egy parallel single ended (párhuzamosan kapcsolt együtemű) erősítő, amely 7242-es teljesítménytriódákat használ. Ez önmagában sem rossz, de messze nem a történet vége.

Alighanem ismeritek azt a mondást, amely szerint „az az alkatrész, amelyik nincs az erősítőben, az nem ront a hangján”. Nos, a jó hírem: a 7242 parallel single ended erősítő elvi kapcsolásában rekord kevés alkatrész található. Ez kifejezetten jó dolog.

És mindettől a történet még mindig csak egy jószándékú „vissza-a-jövőbe” sztori maradhatna. A sok hifista által imádott hagyományos single ended erősítőknek azonban van két nagy baja. Az egyik a magas torzítás, a másik pedig az, hogy a hangfal impedancia-változásai közvetlenül visszahatnak a végcsőre, amit a cső nagyon nem szeret.

Nos, a 7242 parallel single ended erősítő túllép ezeken a korlátokon. Mért torzítása mindössze tizedakkora, mint a hagyományos single ended erősítőké. A hangszóró visszahatását a végcsőre pedig az zabolázza meg, hogy a kimenő transzformátor a végcső katódkörébe került.

Ez és néhány egyéb megoldás már egyértelműen felülírják az évszázados single-ended hagyományokat. A technikai leírás túlfeszítené a brosúra adta kereteket, de természetesen szívesen adok majd információt a kíváncsiaknak.

A 7242 parallel single ended erősítő legfontosabb jellemzői:

· minimál koncepció: mindössze 9 alkatrész van az erősítőrészben
· a 7242 teljesítménytrióda katódáramkörében van a kimenőtranszformátor
· nincs ellenállás az elektroncsövek katód és az anódáramkörében sem
· nincs kondenzátor az erősítőrész elvi kapcsolásában
· csak egyetlen feszültségerősítő fokozat van (JW5842)
· nincs sem lokális (JW5842), sem globális negatív visszacsatolás (no NFB)
· utánhúzással kiterjesztett nagyfrekvenciás átvitel (bootstrap compensation)
· egyenárammal előfeszített vezetékezés (DC bias ground/signal wiring)

És ha már ilyen kevés az alkatrész a 7242 single ended erősítőben, azok miért ne legyenek a legjobbak? Az építéshez NOS USA elektroncsöveket, Tango transzformátorokat, Black Gate kondenzátorokat és Kondo ezüstvezetékezést használtam. Remélem nem bánom meg :)

A demókhoz pedig beszereztem néhány mesterszalag másolatot-is, hogy a zenehallgatás a lehető legjobb élmény legyen a 150-es szobában, ahol szeretettel várok minden hallgatózni vágyót:

Audio Hobby
TJ."

(22. Házimozi & Hifi Show - avx.hu)

MIG cső

A régebbi orosz vadászgépekben (MIG25) volt található a 6C33C tipusú elektroncső, amit erősítők építésénél is felhasználnak. TJ.

köszi

Köszi :)