utopia

digital world - analog minds

Mea Culpa - Audio Note AZ1-2-3 hangfalcsalád

érdemes ránagyítani, vagy hifipiac VI. évfolyam, 22. szám 1999. AUG / Merlin HírekKevés esetben esedezem bűnbocsánatért, de azt gondolom tartozom a köznek valamivel. Ezer esetben hangzott már el különféle rendszerépítési tippként az Audio Note AZ hangsugárzócsaládja, mint értékes potenciál. Főként triódás, illetve arra hajazó, egyéb szikár hangú erősítőkkel kapcsolatosan. Megjelent a Kondot mindenkinek sorozatban is, ahol bátran javasoltam tranzisztoros és félvezetős erősítők kimenetére is(ahogy azt rendje módja szerint tervezték is annak idején).

Egyetlen dologról feledkeztem meg, kihangsúlyozni, hogy mindezt a birtokomban kb öt évig lévő AZ2-es, illetve még a Merlin Audioban használt AZ1-2 vagy 3 használatából adódó tapasztalatok alapján tettem. Ezek a hangsugárzók egy , a megszokott level-1 level-2 szinttől eltérő, inkább a japán hangzásvilágot mgejelenítő Zero rendszerhez készültek, aminek az erősítője talán a létező "leg-tranzisztorosabb hangú" csöves volt abban az időben. Ennek függvényében nem csoda, hogy ugyanúgy tökéletes partnere volt Nálam pl az Audio Innovations The First 2A3 triódás push-pull erősítőnek, mint a 30Wattos Moth tranyósnak. De ugyanígy kiszolgálta a Merlin Audio Liszt Ferenc téri bemutatótermében az Audio Innovations Alto rendszert vagy a 47Lab Shigarakit. Hol itt akkor a baj? Az új AZ dobozok -vélhetően- egy új, más hangú, inkább a level-1 rendszerekre hajazó készülékcsaládhoz születtek meg, ami más igényeket támaszt hangsugárzó terén. Ezek után csak azt tudom mondani, próbálni kell, mert mint említettem, az általam javasolt rendszerek esetén a régi szériáról beszélek.

Másik:

Valamikor megszületett a Kerek szobába sarokba AZ-ni poszt. Itt elhangzik, hogy javasolt az AZ hangfalak mögé bútrlapból egy "sarkot" készíteni, ha azt nem tudjuk sarokba állítani. Ezen talán annyit módosítanék legutóbbi tapasztalatom/taink alapján, lehet érdemesebb ezt valami könnyű keretbe aplikált hulámkartonnal ekövetni, persze megfelelő esztétikai beavatkozások segítségével (pl valamivel befedni, ugymint öntapadós tapáta, rizspapír, stb...). Talán kevéséb rezgeti meg a hangsugárzó és kevésbé jelentkezik a bútorlap, mint egyfajta membrán saját hangja.

további jó kísérletezést...

Megosztás

hmmm... nem csak én hallgatok a EARemre...

"Ear Szerző A hibát az okozta, hogy a kifejezetten kimenőtrafós erősítőhöz tervezett hangszóró korrekt meghajtásával nem boldogult a tranzisztoros erősítő."

(http://ear.hu/?p=3563)

teljesen más apropóból olvastam

miközben ezt találtam egy régebbi kiállítás beszámolójában. a ctrlC-ctrlV nem annyira megerőltető, mint újra nekifeküdni valamit leírni, de hátha ezzel valamit segíthettem azzal kapcsoaltosan, a fenti "szolgálati közleményt" tudjuk értelmezni.

 

"...Vessünk egy pillantást a Zero rendszerre is. Előljáróban, régebben használtam komplett Zero rendszert és kifejezetten kedveltem. Egy kissé más, de számorma tetszetős hangot produkáló történet volt. Fürge, de roppant muzikális. Más, mint a megszokott Audio Note rendszerek, illetve kissé rokon a Compact szériával. Pergő, pezsgő, olyanoknak is tetsző hang, akik kifejezetten ódzkodtak a csövektől. Az új Zero rendszer sokkal szebb köntöst kapott és beállt a régi  fekete-arany készülékekkel egy sorba. De egyszer(? százszor) volt már erről szó, hogy a gyártó sokszor tudatosan, vagy a nélkül, a készüléke hangját megjelenteti a külcsínyben is. A Zero rendszer nem csak külsejében, de hangjával is felvételt nyert a fekete-arany készülékek világába, így biztos sok embernek okoz örömet, hogy az esetleges Level1-2 készülékeket immáron Zero áron is megkaphatja, ráadásul mindjárt integráltan, így lehet spórolni egy rakás drótot. ..."

Kérdés

Áruld már el honnan tudod, mihez készültek ezek a hangfalak? Főként az újak. Csak kíváncsiságból kérdezem.

vélhetően

fülre. van kettő, jó nagy :)

de ez is hasonlót említ. Persze említi, hogy jól párosítható a kis tranyósokkal is. ezt kell eldönteni, hogy a Tied ebbe a többségbe tartozik e. De mivel még kevés helyen hallottam, ezt nem erősíthetem meg, így az említett hivatkozásaimat korlátoznám a régivágású dobozokra. Ha mindez igaz az újakra is, ennek csak örülhetünk.

Whilst the AZ range is designed for use with the Audio Note™ Zero Level electronics, the AZ range is very versatile and performs well with most small transistor amplifiers as well as with higher levels of Audio Note™ amplification. (http://www.audionote.co.uk/products/speakers/az-2_01.shtml)

 

köszi az észrevételt és további jó próbálgatást

Köszönöm.

Nem erre gondoltam. Hanem a valódi műszaki különbségekre. Zero Level most is van, tehát a bejegyzés ebben az esetben nem segít semmit, a mondat második, általad kiemelt része főként nem, nyilván párosítható a magasabb osztályú saját erősítőikkel. Azt hittem van, valami konkrét infó is, a gyártó weblapját megtaláltam én is.

ne műszaki izéken

üdv újra itt,

ne a műszaki leírásokon rágódj. hallgasd meg és eldöntöd, kell-e vagy sem.

további jó olvasást, hallgatózást,

r