utopia

digital world - analog minds

Már a tél is uborkaszezon?

A térkő miatt nincs tüske, csörögne a doboz, de az állványok alattt van némi csillapítás, -nemlátható- újság képébenMondhatnám, igen. Valahogy amikor az ember kész van a hifijével, keveset foglalkozik vele. Nincs új a Nap alatt, nem történnek érdekes dolgok, vásárlások, felfedezések. A hifimán max abban tudja magát kiélni, ha mások f..val kezdi verni a csalánt, vagyis más rendszerét próbálja itt-ott felrázni, kipipálni, stb... Egy ilyen helyzetbe jutottunk el egyik sráccal, akinek a motyóját évek óta hegyezgetjük, igaz nem sokat ért rá és közbejött neki egy kis angliai meló is, így toltuk, halasztottuk, kicsiket léptünk, fejlesztgettük, aztán a végén a nirvánát a véletlen hozta el.

A srác, nevezzük Attilának, régen gyanakodott a nem túl míves digitkábelére, de fura mód, az adott rendszerben jobbat produkált, mint a KSL SpC, így ott maradt. Aztán csak rágta a fülem, hogy kellene oda valami. Mi sem könnyebb, mivel a lánc Audio Note Level-I, van nekem egy AN-C madzagom, amivel a sosehasznált DVD-t kötöm be a Quad CD DAC-jára. Kölcsönadtam és elég hamar jött az sms, hogy mennyi? Nemeladó, de majd szerzünk, addig maradjon. A CD az a régi CDT és DAC Zero, bár ez simán elmegy Level_I-nek, ahogy szól. M1 Phono és P1 végfok. AN J/L hangszgárzó és biwire AN-B20(kék) madzagok. Megelepő, de itt a kék madzag működik. Nekem a kékkel minidg volt egy kis problémám, mint a szintén kék AN/L-el (kékfóbia? :) ), úgy látszik kell hozzá egy J/L doboz.

Ami talán érdekesebb a történetben, némi tologatás után elkezdett a rendszer zenélni, de tisztességesen. Előtte még ilyet nem láttam ettől a rendszertől. Közeledetünk, közeledtünk, de sose tudott kikerekedni. Ami a csavar a történetben, az elő-végfok között egy kölcsönkapott, számomra teljesen ismeretlen, szürke kábel volt. Gőzöm sincs mi az, kérdésre az ára kb 10ezer forint. Kipróbáltuk a rendszert 8 és 4 Ohmról is hajtva, itt bejött a papírforma, a 6 Ohmos J dobozt a kisebb impedanciás kimenetről kell megtolni. Némi forgatás és egyszer előbújt a szellem a palackból. Ez a rendszer oly módon kezdett zenélni, hogy a parti alapterve, miszerint "nézzünk rá, állítsuk be és írjuk össze mit kell cserélni", átesett a ló túlfelére is kifejezetten megkértem Attilát, az égvilágon semmit ne cseréljen és a haverjától vegye meg azt a szürke madzagot, kerül, amibe kerül. Szeretném mondatba fogllani, hogy zenélt a rendszer, de nem tudom. Ez az az eset, amit nem lehet leírni, csak le kell ülni és meghallgatni. Szólt rajta minden és hiánytalanul. Persze biztos van, ami eltűnt örökre, de ezt nem vágta a képünkbe. Elültünk a nappali igen távolseső kanapéjára és ott beszélgettünk, okoskodtunk, miközben a lemezek sorra fogytak el. Aminek ütni kellet, ütött ( :-O P1-ről ban szó!!! ), de ha finomkodni kellett, nem volt probléma. Áramlott a muzsika, beszélt hozzád.

Amit  még kisakkoztunk, a lemezek felvételi minőgét jól meg tudta mutatni, illetve ha tonális eltérés volt, nagyon jól lehetett EQ-zni az elő és végfok potmétereivel. És itt van az, hogy elfelejtettem, hogy csináltuk. De ha jól emlékszem a mélyben túl dús Bruce Springsteen lemez esetén a végfokot lejjebb tekertük és az előfokon adtunk több naftát, így a terjengős basszus letisztult. De alapesetben az a jobb, ha a végfok van jobban kitekerve, de ezzel el tud bárki játszani és nem gondolom, hogy spanyolviasz lenne, hisz ezt a trükköt már én is alkalmaztam 15éve, mikor AN-ben utaztam és akkor se én voltam az első :)

*********

Akkor most mi is a lényeg? Zenéltünk egy jót és jó hír, hogy egy ilyen szintű rendszerből, alapvetően kiskategóriás rézdrótokkal csodát lehet varázsolni, de tény, el kell vele játszani, nem keveset. Nem, ez nem az a csoda, amire gondolsz, attól sokkal jobb. Az a fajta, amikor valaki végleg hazaér. Felvetődött, hogy még az erősítőkbe tápnak majd próbáljunk be KSL Spc madzagokat, de valahogy az az érzésem, ehhez most nem szabad hozzányúlni, így jó, PONT. ...És akkor jött az ötlet, ha már nincs  mire költeni, lépünk egyet és venni kellene M2-P2SE kombót. ...Akkor majd kezdjük az egészet elölről :)

*********

hozzávalók:

- Audio Note M1 Phono előfok és Audio Note P1 végerősítő (PP), ismeretlen szürke dróttal összekötve. Előfok tápkábele AN-L, végfoké mezei tápdrót. Ez próbálva lett, ha csak egy spéci drótod van, azt inkább az előfokba dugd!

lapzárta után: megvan a szürke kábel típusa "NeoTech KHS 146".

- Audio Note CDT és DAC Zero, AN-C digit kábellel. Tápdrótok Kondo KSL SpC.

- Audio Note J/L hangsugárzó(régi eresztés), Audio Note B20 (kék) biwire kábelezéssel.

- Sound Organisation -szerintem- Z545, üvegpolcos állvány és minden készülék alatt Daruma alátétek.

zárójel: Placebo Unplugged,... elég jó lemez... :)

zárójel2: az első kép csalóka. ez egy igen nagy nappali-konyha félreeső zuga, ahol a sarkokkal jól meg lehet támasztani a J dobozokat

Megosztás