utopia

digital world - analog minds

FAL power

A FAL előkerülésének előzménye, hogy Kökény küldött egy mms-t, miszerint voltak Kürthy Tominál és meghallgatták a FALakat. "A high-end az ami jó" és ez bacott jó volt. ... a kis FAL-at bármikor elhoznám.

Nekem se kellett több, elószedtem a szótlanul álldogáló FALakat a sarokból és bekötöttem.

Első körben sokkot kaptam, a másfél éve pihenó hangsugárzók hangjának hallatán. Ráadásul a P2SE a tölcsérekkel kicsit mélydús, de nincs inegrenciám a Model5-höz belőtt keresztváltók eltekergetéséhez, így hirtelen az alsó oktáv hiánya mellbevágott. Vakaróztam hevesen és drótcserélgetésbe, tologatásba kezdtem. Ez nem így szólt...

Telt az idő és melegedett minden, de nem akart összeállni. Eddig be volt zsúfolva a TV mellé, totál rátolva a falra. Szerintem akkor jól szólt, de most egy sokkal nagyobb szobába állítottam be és nem akart összeállni. Kicsit kukorékolós volt. Gyanakodni kedztem a tölcsérekre, miszerint megrezegteti a hangszórókat és azok 101dB-el rátolják a középtartományt, mint a rosseb, nem csoda, ha kukorékolni kezd. A szubban "csak" 95dB-es hangszórók vannak, így a közép mindenkép dominál. Régi jó trükk, zoknit a tölcsér nyílásába. Már jobb lett, de még melegednie kellett.

Egy- két nap és egész jól összeszedte magát. Már élvezhető volt minden, kivéve a Green Day / Dookie. Még vakaróztam egy sort és úgy döntöttem, bontunk. Ez a doboz gyári kábelezéssel(semmi érdekes. valami egyeres madzag, nuku márkajelzés) jött és Kürthy Tominál KSL-ek vannak bent. Érezhetően nagyon nem akarta elérni a Tamásnál lévő hangot. Gyors beírtam az ismert hifioldalak aprójába, hogy kondo, de nem nagyon jártam sikerrel(és fejem vertem a falba, miért adtam el a KSL SPz 40centis jumpereket...). Nem várok, míg valaki el akar adni 60-70centi KSL-t, főleg, hogy a kutya nem ad el. Gyors telefon Kürthynek, hogy 70centi kellene, de ha már levágja, önozza is le a végét, nekem elfogyott a minőségi ónom. Persze ultrabrutál sürgős! Így is lett. Másnap hozta a pocsta a szépen előkészített madzagokat. KSL SpC-III.

A beszereléssel egybekötött hangszóróban való gyönyörködés után bizony jött a csoda... Csak ledobáltam a dobozokat, messze a faltól és mocskos mód azonnal zenélni kezdett. Nem kellett ezt forgatni se, tologatni se, csak simán letettem, egymással párhuzamosan az oldalfalait. A bejáratás nagy része is megtörtént kb 20perc alatt. Ennyi után már domborított. Megdöbbentő volt a mélye, ami a totál hihetetlen kategória, de a teteje is szépen kisimult. Teljesen egyben volt, nem tudtam belekötni.

Napokig zenehallgatás következett, olyannyira, hogy itt is felejtettem. Semmi nem késztetett arra, hogy visszakössem a tölcséreket, míg nem jött hozzám egy lemezjátszó kipróbálásra. A FAL-al jó volt, de csak nézzük meg a nagyokkal. És ekkor jött a hidegzuhany... Gyerekek, szemeket, füleket befogni: szerintem a FAL,... még minidg nehéz ideírni,... jobb. De ha ez így nem is helyes megfogalmazás jobb vele zenét hallgatni. Tanít! Megmutatta, a tölcsér hol hibádzik. Persze ez köszönhető a trehány beállításnak és valójában a P2-vel sincs annyira összelőve, főleg semennyire. Míg a Model5 afféle teljesen egyenes átvitelű, a P2(legalább is a tölcsérekkel. bár a most épp halgatott JuniorSenior lemez egész szórakoztató) kicsit mélyben erősebb. Van egy kis terjengőssége alul(a FAL-al bazi jól szól), ami egy normál doboznak jól jön, de ahol ekkora mélyek vannak, fölösleges. Tekergetve lehet ki tudnám játszani, de fene tudja. A tölcséreknek van egy beállítása, amikor az utak össze vannak lőve és természetesen szólnak, simán. Ha ezt eltekergeted, lehet tonalitásban jobbat kapsz, de szétesik a hang egy picit, így inkább hallgatom a mélyparádét, mintsem halott legyen a múzik. Tologatással ez kijátszható lenne, de elmozgatni se akarom.

Szóval a FAL tanít és nem is keveset. Megtanítja, mitől jó a high-end és hogy lehet egy sávszélbajnoknak kevésbé nevezhető hangsugárzó mégis az egyik létező legjobb. Tudnék e vele élni egy életen át? Ha a Motörhead koncertet éveztem, igen, tudnék. Lengett a gatyaszár? nem, de nem is hiányzott. Élni kell vele egy hetet és nem marad kétség. Szépen szól, helyesen, bár legkevésbé hifin. Kökény valami olyat mondott, bármit megadna érte. Megértem.

kezdek kifogyni :)

ja, KSL SpC-III. Páran jobban kedvelik a II-es verziót. Nem tudom... Bizton állítom, semmi baja. Sőt, nekem a FAL zenéje annyira színes lett, amit még SpC-től előtte nem hallottam. Alapvetően absz jó hangúnak érzem, így akinél a III generáció valamiért hibádzik, nézze át a rendszert. Nekem meglepetés volt ez a színesebb(ezüstösebb?) megszólalás. Melegebb, színesebb, de nem lomhább semmivel. Tőlem kap egy szavazatot.

Megosztás