utopia

digital world - analog minds

A FAL adja a másikat (vol2?)

Szerintem ezt már ellőttem valahol, valamikor, de fene bánja.

Nehezen szántam rá magam, mert elég jó hangmemóriám van és nem akartam, ha nagyot kapok, utána a lemezeimet ne hallgassam. Van olyan lemez, amit azóta nem hallgatok meg, mióta (de béna szó ez)  egy épített 211-es triódással és szélessávval úgy megszólalt a gitár (kb félperces szólót kapott a muzsikus a csapattól, lehet annyit se), hogy leseggeltem. Persze a dolog szépséghibája volt, hogy kb. ennyi volt a produkció, másban nemannyira jeleskedett (pl. ritmus), de az a gitárhang beégett a tudatomba és a lemez azóta ha elő is kerül, csak fenntartásokkal.

Szóval kellett 2-3 nap, míg összekaptam magam és elindultam kötözgetni a kis FAL-at. Nagy meglepetésre nem számítottam, mert Tamásnál már ezerszer hallgattuk az ilyen konfigot, de azért a saját szobádban, a saját lemezeiddel csak más.

És igen, ha most valaki fordulatra várna, nem lesz. Bekötöttem, kb 5 perc alatt meg is találtam a hangsugárzók megfelelő pozícióját, nem volt túl háklis az erősítő erre, vagy már gyors vagyok installban, franc tudja...

Belafonteval melegítettem, már ott rajzolódott, hogy itt teljesen mást kapok, mint a tölcsérekkel. illetve, ami a tölcsérekkel pozitív volt, az megmaradt, de megjött mellé az enerdzsi... A tér bődületesen nagy. A FAL még nem szólt így nálam, az fix. Nemhiába egy család, de emlékszem rá, amikor Tamásnál régebben az ALR Jordannal hallgattuk, akkor is ez tűnt fel, hogy brutál nagy színpadot rajzol és nem bonsai zenészek ülnek előttem. És ezzel akár már el is mondtam mindent, de mesélhetek még arról, hogy a részletek szépen kikerekednek, valahogy istentelenül valóságos minden. A Tölcsérek után az alsó tartomány nyilván keskenyebb, és ezen az se segít sokat, hogy a dobozt nem tudom elhelyezni, csak kb. másfél méterre a faltól, így nem sok akusztikai rásegítést kap, de ezzel sokat nem törődtem mert még így is megpróbálkozott olyan mélyfrekvenciás hangszerek lesugárzásával, ami a FAL specifikációjának teljesen ellentmond. De ott volt. A basszgitár (Jeli Bandi ad a fejemnek, hogy így írom) játéka végig követhető, háklisabbaknak a bőgő, vagy cselló. Az énekhang és a hangszerek hangja módfelett természetes és szép kerek. Nem lekerekített, kerek, azaz megvan a teljes hangsáv és szépen ki tud teljesedni a hangja. A muzsika fénye, ereje, veleje szépen megmutatkozik és a jópár élő felvételt tartalmazó PUF CD is hozza a koncertek hangulatát és valójában tényleg ott érezhetem magam a koncerten. Nos, igen, CD. CD-re esett a választásom a behallgatáshoz, mert az LP-ben a kis Hana van és nem lenne igazságos a fejemben élő MC Bee hangjával összevetni a lemezeket, így maradtam a CD-nél, ami még mindig a jóöreg Quad CDP99.

Eddig szépen menetelt a Macton-FAL páros, amikor a lemezfiókban a kezem megakadt a Marilyn Manson lemezen... Nézegettem, nézegettem, aztán: legyen. Nnna, ezzz, ez meglepi volt. Olyan erővel verte le a zenéket a kis cucc, hogy itt tényleg pislogtam. Kicsit féltem a tölcsérekkel mutatott hevimetál után betolni a lemezfiókot, de semmi érdekes nem történt, lezúzta. Nyilván a hangszóró méretéből fakadóan itt nem a metál gatyalengető aspektusát kell keresni, hanem a zenéből áradó energiát, a természetesnek ható hangszerhangokkal. Tudta a kis piszok. Olyannyira, hogy előkerült a Manson bestOf is, és végighallgattam. Valahogy a mansoni Personal Jesus sose tetszett, de itt még az is emészthetővé vált. (na jó, xar az mindenhogy, nincs rá mentség, de legalább szépen szólva xar)

Ha az erősítőt pár szóval kellene jellemeznem, sima, energikus, szép kikerekedett hangszerekkel. Nem erőlködik, de nem agresszív. Chopin az Chopin, a metál az metál. Olyan igazi nagyvad kategória. Nem érezni rajta a kisebb csövesek rezes ízét, inkább ezüstösen csillog, de szerintem egy deka ezüst nincs benne (bár egy jelkábel gyanús) és egy ezüst, pl. Kondo mellett biztos réznek hatna, de nagyon kondósan sima hangja van, ami mellett a színskála szinte minden apró keverékét megmutatja. Nem egy gyors, de fakó hang, hanem gyors és mellette brutál színmélységgel rendelkezik.

És kb. itt le is lőhetném a bulit, hogy ennyi volt, de még egy dolog motoszkált bennem: mit művel egy sokkal olcsóbb hangsugárzóval, így előkerült a szekrényből  a lefóliázott Visaton, nyolc centisekkel szerelt Buschhorn. Sejtettem, hogy itt se lesz baj, általában nincs, tudott hozzáadni (vagy kevésbé elvenni). Egyértelműen jelezte a kis hangsugárzóval is, hogy komolyabb gép lett elékötve és hasonlóan a FAL-hoz, minden paraméteren éreztette hatását.

Summázva, a Mactone is az a kategória, amit mindegy hova kötsz, tüntet, hogy "itt vagyok!". Valamikor régen írtam valami ilyesmiről, mint a nagyág átka. Egyértelműen minden rendszerben jelen van. Talán csak a tölcsérekkel rendelkezőknek kell lemondani róla, vagy megkötni egy picike kompromisszumot, de aki tölcsérrel akar csövezni, az mindenképp valahol kompromisszumot kell, hogy kössön. Az SE értelmes szobahangerőig elmegy, aztán egyszer összerogy. A PP ezek szerint képes a nagyobb hangerőre, nem igazán zuhan össze, viszont valami olyan impedanciillesztési problémája van, amitől nem kerekedik ki tökéletesen a világ. Aki még nem hallotta Avantgarde erősítővel a tölcséreket, az nem fogja észrevenni, de nekik inkább azt javallom, a csillogó csövek mellett, szerezzenek be, tartalékoljanak egy Avantagrde ampot is, mert amiben a tölcsér erős a hang minősége mellett, az a full-full valós hangnyomás (érzet), amit közvetít légyfinghalkan is, de ahhoz a szubok tökéletes illesztése szükséges.

Többieknek bátran javallom, ha haza akarnak vinni egy szeletke kondót, ne habozzanak kipróbálni a Mactone-t, főleg, míg van, mert a japók, már nem nagyon gyártanak külhoni piacra. Amivel eddig hallottam jól szólni a szélessáv mellett, az az ALR Jordan (aminek nem is egyszerű váltója van, mert emlékeim szerint 24dB/oktávos), de szerintem nyugodtan be lehet rá nevezni Audio Note AZ dobozokkal (biztos a többivel is, de nekem az AZ nyitottsága tetszik). Ahol még szerintem baromi jó lehet, sajna már történelem, bár még akad egy-két szép példány, az a Townshend Glastonbury. De azt gondolom, erre ha bekötnek egy Tannoy kisdobozt, az is szárnyakat kap. Absz kondo effekt...

Megosztás