utopia

digital world - analog minds

Ez ugye tömörgumi?!

Talált kép. Talán így nem jó, de sose tudni. Akár,...A mai sztori csak úgy megérett. Lehet kevesebb embert érint konkrétan, de hátha lehet belőle szemezgetni máshol is. A történet kezdete az volt, mikor egyik kedves ismerős kitalálta, hogy tölcsért vásárol. Vagyis csábult, de gondban volt, mert hallott hideget, meleget. Aztán a végső löketet az adta meg, amikor nemrég kutakodtam a neten szingóragasztás ürügyén, gondolva, egy életem, egy halálom, én a szingót felragasztom(és nem fizetek érte másnak, de főleg az, egyszer úgyis meg kell tanulni, nem lesz minidg kéznél szaki. Az első jó lett, a másodikba már proTour szerelő se tudna belekötni). Frappáns blogger megjegyezte(tetszett, mert tényleg ez a vezérüberfaszaGumisduma), kedvence, amikor nézegetik a vékony gumit szakértő szemek és persze a gumit nyomkodó kezek(nyomjad bazdmeg, 14-15bar. ha benyomod, viheted) konstatálják a nagy igazságot: tömör mi?! Az bazzmeg tömör, teljesen a belső levegőrétegig. Az a lényeg, megmutattad, vágod a témát :) Persze ezt csendes mosollyal kíséred le és csak úgy finoman mondod: "nem" (nem tömör).

Valami hasonló helyzetben vannak az Avantgarde tölcsérek. Kicsit mindenki tudja, hogy tömörgumiból vannak és ezt nem is átalkodnak odasúgni a delikvenseknek. Persze a delikvens sokszor jobban hisz a megmondóknak, mert végül is a szingó kínlódással jár(nem egyszerű felszerelni,hogy az jó is legyen, ne üssön,ne legyen benne tojás), nem is túl olcsó és nem is a néptömegnek született. Érteni kell miért jó és azt csak  szingóhansználó tudja, miért nem fél a defekttől. Persze tudná ezt az egyszeri halandó is, ha egyszer meghajtaná a vasat, de inkább sose fogja, mert neki ilyen úgyse kell, mindenki megmondta, mekkora baromság.

Tehát tömör ugye.

Megpróbálok visszaemlékezni a sok feltett tömörgumis kérdésre és kapásból refektálni is rá. Lehet összevissza lesz, de talán nem is érdekes a sorrendje. Első a kalsszikus lesz...

 

- tölcsérhangja van

- Az bazmeg. Mi más lenen, ha tölcsér. Pedig nem igaz, nincs. Lehet, ha a szub kereztváltójának felüláteresztőjét túlvezérled, vagyis a vágási ferevenciát nagyon felengeded. A különböző tölcséres rendszerek esetén más és más a középtölcsér alsó lesugárzott frekvenciája. Ezt kell ügyesen összeengedni a szubbal. Ha túlvezérled, megemeled az alsőközép tartományt, amitől a középtölcséred a felerősített frekin orrhangú lesz és azonnal tölcsérhangot kapsz. Megfejtés: a szub keresztváltójának megfelelő beálíltása. Persze a jól belőtt frekvenciavágás melett is lehet, ha túl nagy hangerőt adsz a szubnak, hátha így jobb lesz a mély. Aki ebben mesterkedik, annak felesleges Avantagrdera költeni. További oka lehet még a nem megfelelő tápdrót a szubok esetén. Ez is járhat egyfajta alsó-közép kiemeléssel és felbontáscsökkenéssel, ami a középtölcséren sugárzott hangokkal összeadódva tolakodóvá válhat.

 

- a tölcsérek külön szólnak, külön hallom a szubot

- Nincs jól beálítva. Nem jók a kábelek hozzá és érdemes trikábelezni(vagy ahány hangszóró van). Idő és türelem.

 

- irányított a hangja, nincs sztereója

- nagyjából ezért is falhozállítás járna sortűzzel. Persze el lehet követni. Ilyen problémák esetén szintén a középtölcsér környékén kell keresgélni. Ha ott valami okból kifolyólag megemlkedik a hangerő, hajlamos a hangszóróról szólni az érintett frekvenciatartomány és azonnal irányítottá válik az egész. Ennek lehet oka egy nem oda illő kábel, nem jól beállított szub vágási ferkvencia vagy jelszint(lásd fentebb). Beforgatás ezt kevésbé tudja befolyásolni, legalább is nem az ilyen szintű sztereókép romlást, hogy az irányítottnak tűnjön. Normálisan belőve, ha a tölcsérek előtt álsz, akkor is van sztereó színpad. A csaj középről fog énekelni.

 

- nem jó a sztereója

- Ez már lehet probléma. Van a jó és a tökéletes. A jót nem nehéz vele összehozni, de a tökéletes, nulla-szellemkép és abszolút szteróhoz picit több gyakorlat kell. Itt sokat jelent az egymáshoz viszonyított távolság és beforgatás szöge. Nincs rá recept, ez csak fülre megy és érzésre. Talán az egyik legnehezebb. Sok rendszer van, akár tölcsér, akár nem, amiben lényegsen több rejlik, mint azt  a gazdája beálíltotta. Van, hogy egy rendszer tudásának ötöde sincs kiaknázva és lehet úgy fogja leélni az életét. Persze lehet az úgy is jó. Nemrég hallottam két rendszert, azonos alomból. Mindkettő jó volt a maga módján, de legalább következetesen volt rossz a hangsugárzók beálíltása. Mindkét esetben a jobb oldalin kellett volna befele fordítani, csak az egyiket a bal első tüskéje körül kb 1mm-el, míg a másikat a jobb hátsó tüskéje körül. Szóval kb ennyin műlik a jó és az ettől sokkal nagyobb nirvánát hozó tökéletes. És ez hogy csapódik le az Avanatgde tölcsérek estén? 102+ dB esetén? Elektromikroszkóp. Hatványozottan.

 

- túl közvetlen

- Van aki szeret a huszadik sorban ülni, nagyon helyes. Néha én is. Télen pl nekem se annyira tetszik, ahogy a Model5 erősítővel szinte felvarázsol a tölcsér a színpadra. Ez orvosolható más jelelgű kábelezéssel, urambocsá másik erősítővel. Télen én is az Audi Note P2SE-t használom. Azzal nem az első sorban ülök, tisztes távolságban, de azért még jól tettenérhetőek a zenei mozzanatok. Ez csak azt játsza le, amit elékötnek.

 

- nem szól jól rajta a komolyzene

- háccc,... (erre csak röviden lehet válaszolni:) de. Alapvetően itt már nem lehet beszélni műfaji korlátokról, vagy kedvelt műfajokról. Nincs erre, vagy arra beállított rendszer. A tölcsértulaj ismréve, hogy brámilyen stílusban megtalálja a jót.

 

- nem jó a felbontása, csak hangosan szól jól.

- de, jó a felbontása. Ha nem tűnik annak, valami nem jó előtte. Készülék, kábelek, installáció. Egyébként hangerőfüggetlen. Szinte ugyanazt a dinamizmust, játékosságot tettenérheted légyfinghalkan, mint értelmes hangerőn, vagy a mennyezetrepesztőn. Az más kérdés, hogy sokszor elszalad a ló és felcsavarod a hangerőt. Ez a bugifaktor egyik jele. Ezt nem csak bambulni lehet, ha kell, odavarázsol az élő koncertre. De akkor se lesz baj, ha sose nyomod fel.

 

- nem jó a basszussa

- már magában a kifejezés is tré, de értem miről szól. Nem, valóban nem. ennek nem lóg a segge, nincs felfújva és ha odarántanak, nem leng percekig a membrán. Nem keni el a mélyebb szólamokat és vigyorogva detektálod, hogy amit eddig egy sávnak hittél, ott be van keverve akár 3-4 is. De ha nem elektrózunk, olyan basszusfutamokat(nem basszus,mint hifi, hanem mint basszusgitár, bőgő) vélsz meghallani, amiről sejtésed se volt előtte. Arról főelg nem, hogy még játszik is veled, nem csak lezenéli a kottát.

 

- De XY hangfal középtartományát és finomságát nem fogja tudni

- Nem. ...pesze fogja tudni, de ezt XY tulaja nehezn érti meg. Persze láttam már XY tulajt, aki miután ugyanezt elmondta, félig kérdezve, később felhívott(miután vett tölcséreket), hogy de, tudja, csak mellé még tud ezer mást, így ez az apróság fel se tűnik. Aztán gyűlnek sorba az XY tulajok és sorba dőlnek meg a tömörgumis elméletek.

 

Fújok egyet, Pál Utcai Fiúk mesélnek épp arról, hogy a szerelem elköltözött nagy szigetről a kis szigetre, amit ugyanúgy nem értek, mint azt a sok tölcsérfélinfőt.

 

- nagy

- igen, nem kicsi. de ahogy egyszer egy bekanyarodó(nagy kanyatempóval) és majdnem benzinkútra felcsavarodó(da maga körül pörgött) 530i BMW tulaja mondta, a fizikát nem lehet seggbek*rni. Igen, nagy hanghoz kell a méret, mese nincs. A fizikát nem lehet...

 

így is volt. nem vált be hosszútávon... na jó,... már nem ide figyelek, hallgatom a lemezt... legyen most ennyi. Ez is elég, egy kis mosolyra :) De nem gonosz mosoly ez, inkább kedves és ha valaki megkérdezi legközelebb, hogy a komolyzene jól szól e tölcséren, csak válaszolok csendesen: igen.

Megosztás