utopia

digital world - analog minds

Egy letűnt világ emlékei, vagy Kondot mindenkinek? Quad II Classic

Több okból kifolyólag is gondban vagyok a témával. Egyszer a címe... Aztán honnan kezdjem el? Akarok arról hablatyolni, amit a google-val bárki össze tud szedni tíz pec alatt? Hol az az egyensúly, ahol még nem beszélek sokat a lényegtelenről, de azért túl keveset se. Talán essünk át az elején úgy, ahogy elsőre elképzeltem, amikor megnyomtam a notebook power gombját. Tehát minap sétálok a körúton és felderengett bennem a Hifibarlang kirakatát nézve, hogy ott vannak Quadok.

De ez sem jó így, mert a történet nem itt kezdődött, hanem egy héttel előtte, amikor meglátogattam Csontos Tomi barátomat, hogy mi a helyzet feléjük. Ez persze megint külön megérne egy misét, mert Tamás mindent megőrzött ama állapotában, ahogy István itt hagyta. Igen, halála után majd hét évvel még mindig tanított újat. Nem titok, mindig lestem, mit és hogyan csinál és szerencsére mindig úgy csinálta, hogy az nekem tetszett. Még mindig láttam olyat, amiről nem tudtam és vélhetően ebből még a tölcsérek profitálni fognak. De miért is érdekes Tamás? A Neiro elküldése után elgondolkodtam, hogy valami értelmes csöves rendszer után kellene nézni, kellemes áron. Itt jutott eszembe a Quad elő-végfok, ami valamikor a Merlinben zenélt. Persze már új gazdája van, aki ottlétekor biztosított róla, hogy az Nála is marad. Ezek utén egy héttel tehát sétálok a körúton és eszembe jutott a HiFiBarlang, akik jelenleg ellátják a Quad disztribúciót. Gondoltam, ha már ott vagyok, lenézek, kérdezek árat. Azt még akkor nem sejtettem, hogy az az egy(két. dupla Hobo koncert) szem lemez is meg fog aznap szólalni, amit csak úgy eltettem a táskámba. Mire leértem a Barlang lépcsőjén, ráébredtem, én itt vevő vagyok és ha vevő vagyok, hallgatni akarok.

Éppen a Quad Elite CD szólt a saját erősítőjével, egy pár, fél lábbal már az autóban ülő Chario, szétakciózott árú dobozzal(Chariosok menjenek gyorsan, mert brutál kedvezmény). Ekkor csendben odaszóltam, hogy esetleg Quad csöves. Mondták, ááá, melegedni kell, bejelentkezésre inkább. Közöltem, háromig vagyok Budapesten, vagy most, vagy ki tudja. No nem attől ijedtek meg, hogy most aztán ugrik a nagy biznisz, inkább volt szerintem kedvük kicsit zenélni illetve láttam rajtuk az őszinte, afféle "első a vendég" hozzállást, ami a mai világban nem utolsó dolog. Órára ránéztek, belefér, így a Chario belapátolása után nekiestünk összerakni a motyót.

És akkor most olyan tarantinosan ugrunk egyet megint az időben. I.U. 2001.(jobban nem menék vissza. google) Megszületett a Quadnál egy új sorozat, ami a méltán elhíresült II-es  monoblokkokra támaszkodó, csöves elő-végfok kombónak állít emléket, illetve éleszti azt újra. Az újraélesztésben szerepet kapott Andy Grove, aki annak idején az Audio Innovationsnak, majd az Audio Note- nak is tevrvezett elektronikákat. Valahol egyszer láttam felbukkanni Stan Curtis nevét is, aki a Moth erősítők révén lehet ismerős, de már nem emlékszem, hogyan kapcsolódott a Quad sztorihoz, mindenesetre biztató nevek. István, aki a Csontos se volt rest és a hír hallatán azonnal fülügyre vette csipkerózsikáékat(mert lett több új II-es), termászetesen az éppen akkor megjelenő ESL989-es sztatikusokkal. Nagy megelégedéssel nyugtázta, hogy a történet rendben van(Ő hangilag az Auidio Note- ok és az Avantgarde rendszer közé helyezte a hagzásvilágot afféle kicsit ilyen is,kicsit olyan is alapon). Így került át az akkori forgalmazótól (ki hinné, Hifibarlang) a Quad a Merlin Audioba.

...

Most ugrok megint egy keveset. High End Show, talán 2003... ??? nem a fotó csak illusztráció, bár lehet épp ez a HES volt az a HEStudom. Éjszaka van. A látogatók rég elmentek és DJ Keszei Krisztián sörrel a kezében cserélgeti a Quad szobában a metált, amint efZámbóék nem győznek az energiákkal tele muzsikára headbengelni. "Bassza meg, ez most bazi jól marja a zenét..." Ekkor értettem meg, amit előtte nem sikerült a vásári zűrzavarban. Ez a rendszer szól és nem is akárhogyan. Talán itt még nem kopott meg az a mondása Istvánnak, "szegény ember ongakuja". Bár abban az időben emlékeim szerint borsosabb ára volt, mint most, azért még minidg az Ongaku töredékébe került a komplett Quad rendszer.

...

A Merlinbe a QC-Twentyfour előfok és a II-Forty végerősítő került. Ekkor volt egy puritánabb előfok is, de mára az megszűnt. Rengeteg vonalbemenete van és ha jól emlékszem két magnóköre, míg a phono fokozat opcionális, betehető panel képében. Végfokból még volt a sima II-classic és bezárt a bazár csöves terén. A választás a végfokra a nagyobb teljesítmény miatt esett, ami a kb 86dB-es paneleket stabilabban tudta hajtani, bár a 15Wattos classic is megbírkózik vele. Egyébként a kicsiben KT66-os csövek dolgoznak, aminek a teljesítényét úgy sikerült feltornázni 40Wattra, hogy 66 helyett KT88-akra cserélték a teljesítményfokozatot és brutálisan megnövelték a táp és kimenőtrafókat.

...

Tehát a rendszer össze lett állítva. QC-Twentyfour és jelen pillantban a II-classic van készleten a Barlangban, de ez nem is probléma, hisz 15 jófajta csöves Watt nagyon sok tranyóssal felér, főleg ha azt KT66-osok virítják. Kérdésre, hogy mit kössünk elé és mögé elég hamar megtaláltam a választ. A polcon ott dekolt egy Quad CDP-99, amit itthon is ez kerül most 95-be... amíg a készlet tarthasználok(CD-t keresők!!!), illetve ráböktem az éppen akciósan 95ezerbe fájó Quad 11L Classic dobozkára, ami valami baromi jó színben kapható most. Kábelezés nem tudom, de nem KSL, installálás afféle tegyük le valahova, izoláció a sima asztal. Szoba egy lakószobához képest talán túl van csillapítva, de sokat nem tudott elvenni az élményből.

CD betesz, vigyor megjelenik :) Megszólalt a Hobo koncert és csak vigyorogni tudtam. Iszonyatos vehemenciával csaptak a húrok közé, mindezt a torzítás vagy punnyadás legkisebb jele nélkül. Minden tiszta, átlátható, részletes, de a dolgok nem válnak szét külön résztvevőkre. A zenekar együtt zenél, a színpad hatalmas és a volumene megdöbbentő ettől az apró doboztól. Az eddig se volt kérdéses, hogy a 11L jó kis doboz, de amikor a HighEndShown toltuk a legkisebb Moth erősítővel, a fene gondolta, milyen tartalékok vannak még benne. Bár gondolhattam volna, hisz amikor megérkeztek az első darabok a Merlinben még az (h)őskorban, a Shigaraki rendszert kötöttük elé és nagyon szépen együtt tudtak működni. Tehát hatalmas színpad és igazi koncertélményt kaptam.

Aztán vendéglátóim vettek elő lemezeket, hogy zenélünk. A rendszer iszonyatos magabiztossággal játszott le mindent és azonnal teljes képet adott a felvételről is. Válogatás lemezen belül három zogorát három módon prezentált, megmutatva melyik él és melyik van szétkeverve. Előkerült néhány afféle demolemez is, de azokat egyből az arcunkba vágta, hogy "hé, minket nem kell eladni, mi zenélni akarunk és fogunk", így elég hamar visszakerült a Hobo koncertem, ami hihetetlen atmoszférával demószoba. sajna nem látszanak jól a szép dobozok, de a telefontól ennyire tellettés diamikával tolta ránk a valóságot oly módon, hogy egy pillantra se borult meg a történet. Persze megnéztük halkan és hangosan is a rendszer hangját és szerencsére azt tapasztaltam, ugyanúgy hangerőfüggetlenül zenél, akár az itthoni, illetve minden értelmes rendszer. Keresem még a szavakat, keresem, mit mondjak el róla, de nehéz. Nehéz, mert egyszerűen csak szólt, tette a dolgát és ha megkopott, ha nem 2001. óta István mondása, ez valóban a szegény ember Ongakuja. Erről bárki meggyőződhet, ha bejelentkezik a Barlangba és akkor végképp meggyőzve érzi magát, ha rákérdez az árakra. A valamikor merlin árak nemhogy emelkedtek volna, csökkentek. És most talán valami Quad akció is van. Ne engem pereljen senki, ha tévedtem, de 15%-ra emlékszem. Ennek féynében az előfok 290ezres listaára és a végfokpár 600 körüli ára bizony tényleg elég diszkontosnak tűnik, ha számba vesszük, hogy itt azért KT66-ok tolják ránk a ritmust.

Nem, még nincs vége... dehogy van... akkor kedjük a sztori Kondot midenkinek részét boncolgatni. Ezt tudta a cucc a 11L-ekkel. Aki rendszertervezésen gondolkodik, vegye számba az erősítőt, a hozzá tökéletesen passzoló CDP99-est és ha most épp itt elfogyott a pénze, a kis 11L classicot. Sokáig boldogan fognak élni. Lehet a végén nem is kell neki nagyob hangfal, de ha mégis, a quad L sorozata Szeretik egymást, impedancia ide vagy odagarantáltan befutó. Hála istennek igaz, hogy a Quad is a rendszerszemlélet híve, sikerült elérniük, hogy az elektronikákat függetlenül hogy tranyós-csöves, sztatikus- dinamikus, bátran lehet cserélgetni. Ezt annak idején számtalanszor megtettük a Merlinben és rosszul sose jártunk. Az akárhogy variált rendszerekből a végén mindig felcsendült a muzsika. Az L szériás dobozok egyéb rendszerekben is, akár tranyós, akár csöves, akár chipes, szintén jól futottak és itt a CDP99, ami olcsósága ellenére valami hihetetlenül jó hangot tol. Persze bárki vehet hozzá kénye- kedvére hangsugárzót, a határ a csillagos ég. De azt, hogy mit vehet bagóért, most itt a végén mesélem el.

Srácokkal hosszan beszélgettünk. Előbb- utóbb kiderült, hogy valamelyest mocorgtam ebben a hifis világban, így a kezdeti vevő- eladó viszony elég hamar átment egy baráti beszélgetésbe és amint nézegettem a dolgokat, feltűnt egy rakat doboz mögött valami. Valami, ami nem mindennapi. Valami, ami nem Quad, mégis érdekes. Ez egy Tannoy Glenair volt, ami nem dekoráció, hanem eladó. Eladó, igaz nem húsz forint, de nem is a világ teteje. Időnk nem volt bekötni, meg nem is szívattam volna a srácokat ezzel, de baromi kíváncsi lennék, ha azt kötnénk be a monoblokkokra. Bődületes lehet egyben a rendszer. Ez a hangszekrény, igazi ősTannoy design... szépmert ez már nem doboz a zászlóshajó Westminsteres sorozat egyik "kisebb" darabja, pusztán 38centis mélyközéppel, természetesen a megszokott ősTannoy dualkónos kivitelben, ahol a magassugárzó a mélyközép közepén van elhelyezve. Ennek áldásos hatását valamikor az Avantgarde Solo kapcsán tapasztalhattam meg, ami szintén ilyen elrendezésű, elérve ezzel a pontszerű lesugárzást, ami minden hangfalgyártó célja, de sok esetben csak álma(marad). Nem tudom, nem hallottam, de ezeket már Nagrával, vagy Kondokkal hajtják. Ja, nem mondtam? 95dB. Az ára? Asszem 900. De számolj csak... egy szok-ócó alkuval megvagy két milkóból és bődületesen nagy rendszered van, arról nem beszélve, hogy 38 gombócból is sokkk, nemhogy centiből.

...

Ja, mi lett az én Quad tervemel? Mire végeztünk el is felejtettük, miért mentem le. De elengedem. Van egy jónak mondható rendszerem és akinek kilóg a segge a gatyából, ne kavarjon... Ráadásul amit Tamásnál láttam(Csontos) is pénzbe kerül...(kábelek)

Megosztás