utopia

digital world - analog minds

Dugók...

Nem újdoság, hogy a hálózati madzagok dugójának megválasztása se elhanyagolható tényező. Történt, hogy a kisebb rendszer összerakása nem annyira egyszerű. Drótgondok vannak, nem csak "szingó". Nagyon csillapított a helység és a megszokott konfig nem igazán adja ki, de ezzel kell főzni. AN P1 erősítőhöz első lépcsőben a Kondo KSL SpC3-as madzagot használtam tápdrótnak, de érzek pici híját, kellene egy kis karcosság (a szönyeg épp ezt nyomja el), ezért gondoltam az AN-B madzagra.

Hirtelen felütöttem a hirdetőket és árultak is 1,5métert, de kék... Több veszett Mohácsnál, meg hallottam már rendszert, ahol a kék B is jól zenélt, így berántottam. Kisebb xarakodás után meg is érkezett. Első megdöbbenésemre, egy akkora bumszli fali csatlakozó volt rajta, rendesen súlya volt, olyan igazi. Már akkor valahogy nem volt szimpi, de bekötöttem. Elmaradt a csoda. Nem voltak túlkapásai, de minden egy hangon szólt. A gitár egy hangon pengett, a dob, mindegy melyiket verték, ugyanúgy szólt (valami Lou Reed koncert, talán Liszabon). Visszakötöttem a KSL-t és mindjárt eltűnt minden gondom- bajom. A B-t meghirdettem (jótanácsokat mellékelve, pl cserélj dugót), aztán csak rávettem magam és elgurultam a Praktikerbe. A régen ötszáz forintis, rézérintkezős minimáldugó ma már ezer forintos, de egye-fene. Nincs hova ragozni, gyorsan átszereltem és ha nem is lett tökéletes, azért egész értelmesen elkezdett szólni. Első gondolatom az volt, na, ez még jobb is ide, mint a KSL (megjöttek az élek, amiből egy hangyafaszányi hinyzott), de azért jó egyórányi hallgatózás után kiderült, nem, de legalább már nem minden egy hangon szól. Csoda nincs, a KSL-től nem jobb, azért még mindig fakóbb a színekben és a felbontása is gyengébb, de karcosabb ezzel a rendszer. Levettem a hírdetést, valamire jó lesz. Ha nem is itt lesz a végleges helye, lehet beforrasztom a DVD játékosba, a gatyamadzagtól csak jobb lesz. A sztoriban a vicces, ezt a nagy bumfordi dugót megtaláltam a Praktikerben, ahol kb 3 db ezrest kért. Ez az, amikor a kevesebb több.

Megosztás

dugók

az a nagy helyzet, tezsvírem, hogy ez a B már nem AZ a (sárga) B - egyrészt, csinálj/tegyél rá akármit is. másrészt, a KSL nem való hálózati kábelnek, vagy legalábbis nem úgy, ahogyan általában használják. próbáld ki egyszer, hogy egy szál mindenestül (+ és 0) =1 ér > azaz 2 szálból lesz meg a (föld nélküli) hálózati kábeled a maga fázisával és nullájával. ha pedig föld is kell, legalább 2.5mm2-es (netán a kék B-szintű) rézmaZZagot tegyél oda. gúd lakk :-)

dugók edit

Na ezt reggel totál félreolvastam, így újra :) Szóval a gond a parkettázott szoba totál lepadlószőnyegezése, így túlcsillapított a szoba, ezért trükközni kell. Tiglon TMX alátétek vélhetően megoldanák, de erre a rendszerre nem akarok költeni, abból főzök, ami van. Igen, ez nem a sárga B, de volt benne egy kis tudatosság. Emlékeim szerint a kék kicsit harsányabb, gondoltam, hátha segít. A KSL leesett, hogy 1 szál, az a teljes kábel és nem egy belső szál. És teljesen jogos, hogy a védőföld bekötéséhez is értelmes drót kell. Felénk az SpC bekötése: 3-3 belső szál megy a +- csatikra, maradék 2 a védőföldre. Az árnyékolás készülék oldalon vissza van vágva, fali csatlakozónál be van kötve a földre. Első generációst próbáltam ilyen elosztásban bekötni, csak duplázva, két szállal. Úgy erőteljesebb volt, de a finomságokból veszített, így szétszedtem. De a 8-8 leosztást nem próbáltam, de a normál, merlines dugózás nálam jó volt,nem feszegettem a dolgot. A CD viszont nem földelt, ott a 4-4 leosztás is jó.