utopia

digital world - analog minds

Csak egy Hana SL installnak indult

A tegnapi este. Már jóideje húzom a dolgot, mert minidg volt valami, de szombaton pontot tettünk az ügy végére, hétfő, akkor is, ha néger gyerekek potyognak az égből.

Persze a dolog érdekesnek tűnt, hisz egy Hana SL beállításában kellet résztvenni és engem is érdekelt az újabb tapasztalat, de az se volt mellékes, hogy a kérdésre, "mi a lemezjátszó?", nemes egyszerűséggel a válasz annyi volt: "Nottingham Analogue Spacedeck a hozzá tartozó Ace Space karral"

Nem fogok előadást tartani, mi ez a lemezjátszó, aminek egyszerű oka van, nem tudom. Lehetne villámgyorsan googlizni, de ezt majd legfeljebb megteszi mindenki magának. Annyit sikerült tegnap megtudnom, egy egyszemélyes manu facere, de sajnos a gyártó, fejlesztő már eltávozott. Ami jó hír, a fia továbbvitte a dolgot és a gyártás még folyamatban. Magam részéről mindig érdekesnek tartottam. Főként azután, hogy valami távolkeleti Merlin Audio weblapjának galériáját nézegetve, az tünt fel, majd minden komolyabb rendszerben Nottingham van. Ez az Ace Space valahol középtájra lőhető be, vagy felsőközép, főleg az utólag beszerzett külső tápegységgel. A kar, bár nem látszik, viselkedésre egy ponton tűágyazottnak tűnik, hasonaltosan az RS Lab A1-emhez, de leesés ellen biztosítva van és VAN KARLIFTJE, igaz ennek is elég primitív, de legalább van. Egyébként a kar szára karbon és az egyéb "alktrészek" alunak tűnn(t)ek. Első ránézésre bizalomgerjesztő futómű volt, amibe a konyhaasztalon kezdtük beszerelni a Hana SL-t.

Ami a beszrelést és beálíltást illeti, nem volt vészes. Először nézegettük, hol is fogjunk hozzá, de ment magától. Problémás volt első blikkre a beálíltósablon ukásza, miszerint a hangszedő teste legyen párhuzamos a sablon egyeneseivel. Ez ugye a domboú hangszedőtest miatt kicsit necces, de aztán nagyon jól boldogultunk a homlokfelülettel. Nem gondoltam, hogy ilyen hamar megtaláljuk a jó pozíciót és mikor meglett, meghúzáskor már nem moccant el. Ez felületi minőség kérdése, persze a shellre gondolok. Szuszka Rega karjával vért izzadtunk, mert annak a festése csúszós. Ha megvolt a helyes pozíció, még tuti elmozdult, mire meghúztuk a csavarokat. apropó csavarok. A Hanához mellékelve van a csavar és anya és két műanyag alátét. Én a csavarfejeket alulra teszem és a shell felőli részen az anyát. Lehet bénábban néz ki, de sokkal könnyebben szerelhető, főleg a mellékelt kis csavarhúzóval. Tehát shell és Hana. Alulról,... feldugom(nem röhög) a csavart. A kilógó végére a kis műanyag alátétet, majd az anyát. Ez a kis műanyag biszbasz jó, mert az anya nem hatlapfejű, így ráfogni nem egyszerű meghúzáskor. Ha ezt az alátétet használod, megtapad és nem forog az anya, enyhén be is feszíti, de nem a hangszedőtestet, hisz az alátét tud deformálódni és lazulás ellen is véd.

tűnyomást belőttük 2 grammra, antiskating egy kevéske és vigyük be a rendszerbe.

És itt jön az érdekes része a történetnek. Már amennyire ez érdekes. Első ránézésr semmi köze azokhoz a rendszerekhez, amiket ismerek és hallgatok, aztán szép lassan kiderül, hogy a Parasound monoblokkok(JC1) ezek ám nagy hangsugárzók, csak nagy a belmagasság. ne tévesszen meg. Szerintem a Pointe Zero család zászlóshajójaa beállított üzemmódban A osztályban tolnak 25Wattot, aminek a --szintén- Parasound előfok jó partnere lehet. A lemezjátszót ugye megebszéltük és az alsó polcon ott figyelt egy számomra ismeretlen, csöves phono, ami tud MM, MC és HighMC fokozatot. A hangsugárzók a Danish Physics / Pointe Zero 1. A dán történet mi másból készülhetne, mint Vifa hangszrókból, így ami elsőre olyan, mintha semmi közünk nem lenne egymához, utólag kiderül, van. Az érzékenysége 91dB, viszont 4.. szakadjak meg, ha látom az Omegát a spec karakterek között... szóval 4Ohmos és a váltója igen meredek 24dB/oktáv. Csúcsokon tuti lemegy 2Ohmra, kell neki a kraft, ami magyarázza a 30kg/db végfokokat.

Soka duma, még mindig nem kapcsoltuk be a motyót.

Vízszintezés, majd a karmagasság, amivel szerencsénk volt, mert épp jól állt. Nem párhuzamosan a lemezzel, hanem enyhén lejtett a hangszedő felé.

Na, bekapcs. Nem is volt vészesen rossz az előre belőtt 2g, de egy picit vettünk belőle vissza, nem sokat. Az antiskatinget próbáltam ide, oda, de az vált be itt is, amikor nem túl nagyra állítottuk. És szól. A kezdeti nyersessége ellenére is mutatta hanar, hogy elég jók a részletek és a ritmus. Még nyers volt és kissé testetlen, de nullkilométeres hangszedőről van szó. Cserélgettük a lemezeket és oda jutottunk ,már nem kell hozzányúlni, csak járatni. Közben azt ecseteltem, mi tötént legutóbb, mikor belőttük és láss csodát, itt is kb másfél-két óra múlva, mintha megnyomtak volna egy gombot, helyreálltak a dolgok. Közben számomra is megdöbbentő dolgokat tapasztaltunk. Hozzá vagyok szokva a Zerodust tűtisztítóhoz és a Loricraft kecskeszőr lemeztisztító keféhez, így itthon semmit nem érzek belőle, csak használom rendületelenül, de a szűz rendszerben mellbevágó volt a zselé is(igen, vadi új hangszedő esetén is), de még megdöbbentőbb a kefe. Nemhiába mondtuk azt róla régebben, hogy félig mosó. Próbáltuk kitalálni, vajon mi történhet. Oda jutottunk, nem tudjuk, de a hallható hatása nem szorul magyarázatra. Mondanom se kell, hogy az új Hana mellé egy zselé és egy kefe is lesett az asztalra. Vicces volt a kecskével kefélt lemez után a karbonkeféltet hallgatni. A zene mechanikussá, ridegebbé és hifibbé vált.

Amiről még nem beszéltem, az a phono. Első ránézésre is bizalomgerjesztő volt, de a hangja meggyőzött: egy jó phonoval van dolgunk. A kérdésre mi ez, a neve nem mondott sokat, de az, hogy kínai gyártmány, elgondokodtatott. Találtunk lehet egy olcsón-jó phonot? De sajnos a google ráébresztett, hiába kínai, nagy a sajtója és sajnos az ára se törpe. Ellenben elég jó. Eastern Electric / MiniMax néve fut.

Cserélgettük a lemezeket és csak hallgatóztunk. Nem kellett hifizni és a seggünk se viszketett, jól vizsgázott minden. Azt láttam, házigazdánk is elégedett a produkcióval és egy értékes napot zárhattunk. Sőt, azt is megtudtam, a kiálíltások véresreunt lemezei adott esetben valóban hordoznak értéket, csak azt valahogy a demoMan-ek kiölik belőle.

A lemezjátszó? Az igazi jó lemezjátszókat hozza. Nem csalódtam. A Hana? Abban sem. Ez nem egy kiskategóriás rendszer(bár Szuszkáé se, sőt!!!) és egész tisztességesen helytállt. (nem csak)Szerintem tudja a rendszer szintjét, de semmiképp nem ordít semmi, hogy kevés lenne.

Nem maradt más, mint megköszönni a lehetőséget és búcsúzni az este mottójával: Enjoy the silence

     

Megosztás