utopia

digital world - analog minds

Azért is megtisztítom!

Zsolti haveromnak ugyanilyen Quad CD-je(is) van, mint nekem. Ama problémát, hogy nem akar mindent olvasni, sikerült orvosolnia egy tisztítólemez segítségével. Az előzmények valahol itt vannak, nem írnám le újra. Nem egyszerű tisztítani, konkrétan ijesztő látvány tárul eléd, ha sikerül megtalálni, hol lehet megbontani ezt a csodát. Elvielg a kiolvasó részt blokkban kell cserélni, ami nem olcsó. Nem is gond ez, mert megéri újraéleszteni haldokló Quad CDP99-esünket, elég jó hangja van.

 

Apropó hangja! Ma beszéltünk erről Zsolttal és mikor Tőle is kérdezik milyen, csak annyit tud mondani, semmilyen. Én is ezt tudom mondani, de valahol ez az a semmi, ami jó. Nem tudod kiemelni mitől jó. Egyszerű az elméletem erre: egyenletesen jó, így nem tudsz kiemelni semmit, ami a többi xar tulajdonsága mellett tüntetne, és exhibicionista módon diszkriminálná a lejátszó egyéb jellemzőit. Magyarul nem jó a tere, nem jó a basszusa, nem jó a magasa, mert ezek csak akkor tűnnek fel, ha valamit találsz, ami jó. Csak ekkor nem minden jó. Ez csak szól. hogyan? Sehogy.

De akkor gyógyítsunk(vicces, hogy pont egy Cure lemezt nem hajlandó lejátszani. Mióta megvettem, ez a lemez csak arra jó, hogy CD játszókon állapotfelmérést végezzek: eszi vagy sem).

Utolsó esélyt még adtam neki, de nem játsza. Tisztítólemezt berak, majd vár... Halad előre,gőzöm sincs, mi történik belül, de megy a számláló és látszólag valamit olvas rajta, de hangja nincs. Meguntam vagy 20perc múlva és kivettem. Cure betesz, semmi. Vissza a tisztítólemez, hadd játsza le végig. Cure, semmi. Na, akkor az Istens se menti meg, hogy szét ne szedjem, ha már a gyógyszertárba is bementem alkoholt venni. Lehet nem kellene hozzányúlni, de eljött az a pont, ha nem gyógyul és elbaszom se érdekel, max veszek egy másikat valahonnan, ha úgy elbarmolom, hogy Foxkid se tudja helyrerakni.

Fejrefordít, hátlap lebontva... Nabassz, valami sárga trutyival be vannak kenve a mechanikát tartó csavarok, miután rájöttem, hol érdemes nekiesni. Nagy élmény volt lekaparni, bár gondolom, aki ilyennel foglalkozik, annak megvan erre az eszköze, nekem egy lapos csavarhúzó volt és a mindenhol lógó madzagok, panelek, amiben jó lett volna nem kárt tenni vésés közben. De siker! Lejött!

Rögíztőcsavarok fellazít. Egyébként nem buták. A csavarokat azért rögzítették(elfordulás ellen), mert a mechanika 4 csavaron van "belógatva" és apró izgő-mozgását rugókkal csillapítják. Persze lövésem sincs,melyik csavar nem,nem ezen áll. az alját lehet levenni és fejjel lefele támadunk.mennyire volt becsavarva, jelölni se tudtam. Lehet egy mélységmérő tolóméter segítség lenne, de az is csak kb, hisz tiszta trutyi az egész csavar és környéke. Így nem xaroztam, kiszedtem, "majd lesz valami utána " alapon. Aztán kcisit emg is nyugodtam, hogy fejjel lefel vagyok, ergo nem ezeken fog állni,így nagyon nem tudom elhangolni(lásd Thorens és Linn lemezjátszók rugójának öregedése,beállítása).

Óóóóó, basssz... már majdnem kint van, de nem vettem le a lemezfiók előlapját... félig kiemelt mechanikával próbáltam ügyeskedni, így sikerült is letörnöm valami kis pöcköt, de nem tojtam be,mert visszatéve az előlapját, semmi probléma nem volt ebből... vélhetően semmi funkciója nem volt, csak így adta ki az anyag. Szóval mechanika kint, alkohol és fültisztító. tudom, nem szabad, mert karcolhatja a "lézert" és inkább lencsetisztító kendő vagy szarvasbőr. A szaravsbőröm vagy 25éves, már többet árt a szöszölődésével, mint használ. Nomeg, ha a mechanikai elven működő tisztítólemez nem zavart, nem a fültisztító adja meg neki a kegyelemdöfést. Nem egyszerű még így se hozzáférni, de eddig ez volt a legsimább akció. Jöhet a vissza...

Ehhez először kellett egy vízszintes asztal, vagy bármi. Úgy gondoltam, ha vízszintbe visszapakolom  a mechanikát, nagy bajt nem csinálok. Elő egy üveglapot és jöhetett a szokásos vízszintmérő és csapágygolyó akció. Egyszerű, ha már a vízszintmérő jól áll, finoman meggurítod a golyót(több irányba) és ha valamely irányba nem áll meg, arra lejt. Szóval vízszintezés kész, jöhet rá a Quad hanyatt kifektetve. Mechanika vissza a helyére, csavrok és jöhet a szöszölés a vízszinttezéssel. Eleje OK, lőjük hozzá a seggét... ehh, nem megy tovább a csavar. eleje fellazít és tologatás, sakkozgatás, finom csavarások, közben több helyen ellenőrzés. Persze itt már tojtam a vasgolyóra, örültem, ha vízmértéket le tudtam tenni valami sík felületre. Kész! Jöhet vissza a fiók előlapja. Affrancba... Nagyon felemeltem a mechanikát és éppen ki-be mozg a fiók,de nagyon bénán néz ki... Nnna, akkor elölről az egész, de már rajta hagytam az előlapot és először azt lőttem be, utána húztam hozzá a seggét. Gondolom aki már szerelt néhány CD pörgetőt, fogja a fejét, de, na... elvan a gyerek ha játszik, kell a móka, meg na...

Minden a helyén. Csavarfejeket, volt egy kis javítófestékem, azzal megpöttyintettem. Szárad és már nagy izgalommal várom a felcsendülő Killing an arab-ot. Vissza a polcra, kb oda, ahol állt a Tiglonokon. Tápmadzag, interkonnekt. Power és fiók kinyit. Cure lemez elővesz, fiók be.

  

Belafonte... Talán jobban szól, mint ezelőtt. Vagyis picit jobb. Mintha hallanék új dolgokat. Cure? Nem ez volt a híja...

  

  

Megosztás