utopia

digital world - analog minds

analog.hu ... egy letűnt világ emlékei

analog.hu azaz Csontos István Merlin Audio blogmája

A naptárban jelölt kék pöttyökra kattintava a cikkehez lehet jutni. A respektumba is bekerült. Bár ha idő engedi, nekiállok lementegetni a html-eket, mert ki tudja, itt is meddig lesz meg. Mindesetre nagy hiánypótló az fix.

Az analog.hu, ha valaki nem tudja, hisz azóta felnőtt egy generáció, Csontos István vagyis a Merlin Audio "weblapja" volt. Az idézőjel némi magyarázatra szorulhat. A mai időkben a blog, mint műfaj egyértelmű és velejárója az életnek. De nem volt ez minidg így. István, aki sűrűn forgott külföldön, nemcsak a high-endet, majd annak elközhelyesedése után az underground hifit honosította meg, hanem számos webes újdonsággal is előrukkolt, melyek  a maguk idejében korszakalkotók voltak. Említhetném a minimálkoncepciós weblapokat, vagy a "díszes" highEndShow oldalakat. Sose a nép után ment, hanem az utat diktálta. Sose elégedett meg a szokványos webes megjelenésekkel, hanem úttörőként hozta az újat. Egyik legmerészebb ötlete, ami sose valósult meg, a full minimál merlinaudio.hu volt. A tervezetét még őrzöm a gépemen egy merlin könyvtárban, de itt van előttem, megkeresés nélkül is. Felhagyva a trendekkel(ababn azi dőben mindeki televágta a lapját színes fotókkal és akkor indultak az első fórummotorok. István ezt 10 évvel korábban letudta), mezei Word doksiban lett kiszerkesztve, fehér háttér, nagyon sötétszűrke karakterek, majdnem fekete, de enyhe lágyságot vitt a színbe. A forgalmazott gyártók nevei hol függőlegesen, hol víszintesen álltak, de az egészben volt valami, ami komplexen jól mutatott. nem valósult meg, de annál inkább a merlin audio blogma, az analog.hu. Hogy miért blogma? Gőzöm sincs. Bár a blog kifejezés akkor felénk még ismeretlen volt, hamar megtanultuk mi akar lenni az internetes naplónak csúfolt jelenség. Tehát miért blogma? Nem tudom. István nem volt egyszerű ember. az analog.hu-ra is szerintem a 99,99% rávágja, hogy "persze, az analóg", holott nem. Semmi köze nem volt pl. a lemezjátszóhoz, bár átvitten az külön kanyar volt benne, hogy akár azt is jelentheti. Analógiát jelentett. Egyfajta filozófia volt ez, mely segítségével az élet egyéb területeit bevonva állított párhuzamot -az élet és- a torzítatlan hang között. Volt benne hifi is? Persze, de egy egészen más kifejezőeszköznek szánta és az a vád valóban nem érhette, hogy száraz technikával zsibbasztotta volna a közönséget. Történetesen készülékekről szinte semmit nem beszélt, mégis el tudta mondani, amit szeretett volna és a közönség megértette.

Tíz éve ment el,... Születnek blogok, hifiblogok... Nyomába se érhetnek az analog-nak. Gyenge tanítványok vagyunk, de még itt vagyunk. Lesz e következő generáció? Bízzunk benne. Lesz e még egy Csontosunk? Kizárt...

...

nagy köszönet Enya-nak a felfedezésért

Megosztás

Egy letűnt világ magyarázata

A blogma nyilvánvalóan a Blog Merlin Audio lepárlása.