utopia

digital world - analog minds

47 Laboratory Shigaraki Phono Silver

Persze, hogy ilyen nem létezik. Nem, mint ahogy nem létezik KSL SPc összekötő kábel se(m). Alapvetően nem is a létezés most az érdekes, hisz aki nézi a hardver aprót, már tudja, hogy de, létezik. Uramobocsá régebben beszélgettünk erről telefonon, vagy innen- onna hallott róla. Az apropót az adja, hogy tegnap unatkoztam és előszedtem a Shigarakikat. Még direktbe sose hasonlítottam őket össze. Nem nehéz kitalálni, hogy az egyik gyári szerelt réz Shigaraki, míg a másik át lett kábelezve ezüsttel.

Alapvetően mindig szkeptikus vagyok a tuningot illetően, mert amit egyszer kitaláltak, kár elbaszni. Az esetek nagytöbbségében ez is történik. Belenyúlnak, felborítják a belső egynesúlyt, nemkevésbé a készülék lelki békéjét, ami egy xar hanggal ajándékoz meg cserébe. Láttunk már KSL SPc-vel túlsózott levest, ami már inkább hifizik, mint zenél, vagy ezüsttel teletömött, délutáni pihensére(alvásra) alkalmas drágaságokat. Alapvetően ha valami okosításról van szó, már csak legyintek egyet, mert valós és értékes tuningot(most nem értem ide pl a nemrég nálam járt AN M3 gyári speckó alapján történt M8- asítását. Az más tészta) még jóformán sose láttam. Talán a The Frist erősítő octal csőfoglalatainak négylábúra cserélése is jól sült el, de nagyjából ennyi. Főleg nehéz a tuningot elképzelni egy olyan készülék esetén amit szigorúan társaihoz illesztettek, minden apróságra figyelve, főleg arra a néhány centiméter, vagy miliméternyi madzagra. A készüléket nem csak elektronikai egységnek tekintik, hanem nagy gondot fordítanak a mechanikai megépítésre is, illetve a kábelek rögzítésére, azok minőségére, de inkább milyenségére. Ez a Shigaraki rendszer bő tíz év után leköszönt. Már leköszönt lassan két- három éve, de míg van raktáron, addig van az árlistán is. Mondjuk azt mai napig nem tudjuk, mi lesz a Shiga phono helyett, mert a Midnight Blue széria nem tartalmaz phono equalizert(ahogy Ők nevezik), persze az se kisebb titok, merre kalandozhat Kürthy Midnight Blue rendszere, amit lassan egy éve rendelt meg, hogy a 47esekre ácsingózó indiánok végre fülügyre kaphassák, de egyszer csak ideér. Jó a rosszban, még van híja az új bemutatóteremnek, így ráér megjönni.

Szóval phono silver. Amiért érdekes ez a tuning, CsontosI gondolt egyet és átdrótoztatott egy Shigaraki phonot és azt használta. Ha neki jó volt, el lehet rajta gondolkodni, hogy egy meghallgatást megér. Valahogy így voltam ezzel én is. Vakon mentem bele a dologba, de nagyon nem féltem tőle, ha egy ZYX1000 Cosmos Silvernek megfelelt, nem gondolom, hogy túl sok baja lenne.

...

Előcsomagoltam a két phonot és a normállal kezdtem. Már jóideje a Phono Cube- ot használom, de annyira rendben van a Shigaraki, hogy semmi problémám nem volt vele. Itt- ott éreztem, hogy a Phono Cube több, de annyira diszkréten "kevesebb", hogy nem tűnik fel. Absz hallgatható és vállalható hang. Nem volt kedvem most lemezekt cserélgetni és elővettem Eric Clapton Unplugged lemezét. Végül is meghallani egy rendszeren vagy készüléken, hogy jó e, nem kell órákat fülelni, meg hetvennyolc lemezt felrakni, keresgetni a kedvenc széklábrecsegésünket és azon mélázni, most recsegett jobban, vagy az előbb, csak egyszerűen egyet feltenni és vagy fog, vagy nem. Ez rendben volt, pedig nem is melegítgettem. Ja, konfig. Shiga tápegység és phono egy aládarumázott edzett üveglapon. Tápdrót az AN-Bsárga, összekötő a kartól egy régi AN-S, phonotól erősítőig KSL LPz és persze az egész az Avanatgarde rendszerbe bekötve.

Meghallgattam egy oldalt és jó volt. Nem vagyok nagy Clapton fan, nincs is tőle több lemezem, de adott esetben, ha a rendszer képes rá, élvezhető és elszórakoztat, lehet hallgatni. Ezt az előző gondolatot javallott jól bevésni a szürkeállományba, mert elképesztő néhány hifista mit keres a zenében. Mai napig nem tudom, de végül is ez lenne a lényeg, nem az, hogy szépen szóljon. Az egy másik kategória, amire csak azt szoktam mondani, (hifi)buziskodás. Nos itt egy percet se buziskodtunk, csak snassz végihallgattuk a lemezt. Aztán tűtisztítás és beköt a Silver. Elképzelésem se volt, mi fog történni és megdöbbentem. Amikor annak idején összehasonlítottuk az akkor új ZYX 1000- es hangszedőt a Miyabival. Miyabi kiszed(ala Frank Schroeder), ZYX betesz és tű ráenged. Még csak a bevezető barázdán ment a tű és tágra nyílt szemekkel összenéztünk Istvánnal, valami olyasmit érezve, hogy "bazzzzdmeg". Valahogy így jártam tegnap. Ráengedtem a tűt és a bevezető barázdánál minden eldőlt. A lemezt továbbhallgatni már csak szorgalmi feladat volt. Egyszerűen minden tekintetben jobb lett, de ez így nem pontos. Csak egyszerűen jobb lett. Ha nagyon meg kellene fogalmaznom, akkor színesebb lett(ki hinné, hisz ezüst került bele).

Ekkor telefon Kürthy Tominak, hogy igen, ez így rendben van. Sokkal nagyobb rendben, mint eredeti állapotában, pedig úgy se rossz. Ami jó a dologban, nem egy ökör ára az átalakítás. Tamástól azt az ígéretet kaptam, hamarosan összedobja, mibe is fájna, így már meglévő rezes Shigarakik se maradnak rezesen. Lehet vele próbálkozni, de inkább javaslom a már kitaposott úton járónak odaadni. Nem írok kb árat se, mert befürdök, mint a Tiglonnal. Apropó Tiglon. Nem mi voltunk hülyék, csak figyelmetlenek. A jó hír, létezett/létezik egy olcsóbb verziója, de erről majd később. Úgyis lesz apropója, mert nemrég a négy polcos Tiglon állványt is behallgattuk.

...

Nem maradt más, mint visszakötni a Phono Cube- ot. ... Szóval volt hiányérzetem. Lejött, hogy hol okosabb a Cube, de összességében valami hiányzott belőle. Telefon Tamásnak és megbeszéltük, rendel ezüstmadzagot és amint megjönnek, azonnal áthúzzuk a Phono Cube- okat is. Merem azt mondani, hogy a Shiga phono ezüstözve összességében hallgathatóbb, mint a jóval drágább Phono Cube. Már csak azt bánom, a meghallgatás előtt mondtam rá árat egy érdeklődőnek. Ma már tudom, hogy 50, de lehet 100-al többet kérnék érte ;-)

Megosztás

csak csendben egy kis AN

a kishifim megy. Iggy Pop konceret nézek és baromi jól szól. az AudioNótások gondolkodjanak el egy szélessávú kipróbálásán... annak idején a The First a Konus Essence dobozzal tolta a legjobbat, de ezzel a kis Visatonnal is használtam, miközben ledobozolva pihentek a komolyabb hangsugárzóim. A Neiro is a szélessávút szerette és ez a P2SE is ezt komálja. csak túl kell lépni a közízlésnek megfelelés kényszerén