utopia

digital world - analog minds

foxkid blogja

Eltelt egy év, avagy: Elmélkedés egy 2A3-as erősítőépítés tapasztalatairól... Vol-2

Csaknem elkészült az erősítő, mikor Zsolt rámtelefonált, hogy talált egy magyarországi hirdetésben rézdrótos MQ trafókat, és megvette. Eljuttatta hozzám, és ekkor egy imádnivaló dolgot kellett csinálni: A már szerkezetkész lapon, a kábelek és alkatrészek között voltam kénytelen új lyukakat fúrni a jövevényeknek. Azok az apró alumínium forgácsok kimondottan jók lehetnek zárlat létrehozására.

Elmélkedés egy 2A3-as erősítőépítés tapasztalatairól...

      

Elmélkedés egy 2A3-as erősítőépítés tapasztalatairól, alkatrészekről; mikor lépünk át a high end területére, és legfőképp: mi köze egy ingatag tálalóasztalnak és a nyomtatott szépirodalomnak a hangtechnikához. Szerintem.

 

Ha már analóg, ...

Folytatva az analóg vonalat, nemrégiben került hozzám betegellátásra egy másik ős hifi darab. A szép emlékű Moth dobozkák phono fokozata. Ő még csak 25 nyarat ért meg, de szintén rendületlenül működik. Illetve most egy kicsit megrendült, egy egyszerűnek tűnő hibát kellett orvosolnom rajta, ami, mint aztán kiderült, messzebbre mutatott.

Analóg a satupadon

Eljárt az idő az Eroica hangszedőm felett(ami még a Merlinből került hozzám). Rosszabb időkben T5-el és Systemdek II-vel, jobb időkben S2-vel és Elite Rock-al szolgált.

Hosszú várakozás után megérkezett az új zeneszerszám, így kiszereltem a Goldring-ot, és nekifogtam a szokásos beszerelési sornak. A házigazda egy Helius Scorpio 3 kar, AN ezüstkábellel, és egy muzeális Rock futómű. Még a legelső, Cranfield sorozatból, immáron 30 nyárral a háta mögött.

Amit még tudni akarsz a(z) szex, ööőőő, Audio Note CD2-ről, csak nem merted megkérdezni

Valamikor egy AN CDT-ZERO ’látásjavító’ beavatkozása során csináltam néhány fényképet a műtétről, melyet közreadtunk. Nemrégiben látogatott meg egy nagyobb testvér, egy CD2 hasonló problémával. Itt lesz néhány fotó a gépezet belsejéről, illetve egy fontos tapasztalat a már nem is olyan fiatal berendezésekről.

Használt gépek vásárlásakor néha meg szoktak kérdezni, mire is figyeljenek a leendő vevők. Nyilván a cd játszók olvasási képességét kell felmérni elsősorban, mennyire használódott el a lézeregységük. Ebben az esetben célszerű utánanézni az alkatrész beszerezhetőségének, mert néha érhetik meglepetések az embert.

Amivel nem számoltunk, Chipamp 4

Most már biztos, hogy idén nem készül el a saját új erősítőm kompletten. Jött egy újabb kérés. Úgy tűnik, nem praktikus az egy bemenetű erősítő. Hasznos, de nem praktikus. Az új tulajdonos lelkes lett a masinától, de a családnak hogy magyarázzuk meg, mit és hogyan kell átdugni, ha más-más forrást hallgatunk...

Chipamp 3 - Tápoljunk

Trafó, már megint trafó. Máshogy nyűgös, mint a készülékdoboz. Nehéz szerezni pont olyat, amilyen kell, biztonságtechnika és hasonló átkok. Ráadásul a barátom kérése az volt, hogy eleve dupla tápegységről járjon a gépe. Szerzett is két izmos ’vasat’. Na akkora dobozt már nem vállaltam készíteni, megvettem a gyári szürke-feketét. Amit persze meg kellett erősíteni, mert a súly alatt lehajlott az alsó lemeze.

ChipAmp Story - vol2

Kincsesdoboz nyílj ki! nemsokára ide érünk, de menjünk sorba.

...

Ahogy beharangoztam, megpróbálunk egy másik verziót magasabb minőségű alkatrészekből megépíteni.

Egy (két, három…) chipamp építésének története

A varázsige: LM1875. Vagy LM3875. Két integrált teljesítményerősítő, amely DIY körökben nagy népszerűségnek örvend. A National Semiconductor cég Overture sorozatú áramkörcsaládjának tagjai.

Nem is olyan túl régen audiofil körökben még elképzelhetetlen lett volna integrált teljesítményerősítők használata. Előerősítőkben már találkozhattunk műveleti erősítőkkel régebben is, de teljesítményfokozatokban csak csövek, vagy tranzisztorok lehettek.